14/4/14

Σε ‘’ασφυξία’’ η Ηλεκτρονική Αθηνών. Ζητεί από τους εργαζόμενους έναν …μισθό από το 2014

«Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι εργαζόμενοι της εταιρείας Ηλεκτρονική Αθηνών Α.Ε.Ε. γνωστοποιούμε στη διοίκηση ότι, θέλοντας να συμμετέχουμε στην οικονομική ανάκαμψη της εταιρείας και στο πλαίσιο της συζήτησης με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότησή της, αποφασίσαμε να προσφέρει ο καθένας μας τις καθαρές αποδοχές ενός μηνός με το νόμιμο τρόπο που θα μας υποδειχθεί.
Ο τρόπος καταβολής της παραπάνω προσφοράς μας, αποφασίσαμε να γίνει από τον καθένα από εμάς με:
1. Το ¼ του μισθού Απριλίου 2014
2. Το ¼ του μισθού Ιουλίου 2014
3. Το ½ του μισθού Δεκεμβρίου εφόσον οριστικοποιήσουμε την καταβολή του το Σεπτέμβριο του 2014 συνεκτιμώντας την οικονομική κατάσταση της εταιρείας εκείνη την περίοδο».
Η επιστολή που έλαβαν την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι της «Ηλεκτρονική Αθηνών», να ‘’χαρίσουν’’ στην εταιρεία έναν από τους μισθούς του 2014, με προθεσμία μάλιστα να απαντήσουν, άμεσα, έως τις 16 Απριλίου, αποτυπώνει τις συνθήκες ασφυξίας που επικρατούν πλέον σε ορισμένες αλυσίδες, οι οποίες έχουν βρεθεί στο ‘’κόκκινο’’ τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης πτώσης της κατανάλωσης και της καθίζησης των πωλήσεών τους. Στην περίπτωση της Ηλεκτρονικής, η εταιρεία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, έστω κι αν ο όμιλος έχει προχωρήσει ήδη σε κινήσεις αναδιάρθρωσης κατά τη διάρκεια της κρίσης, με μειώσεις μισθών και απομακρύνσεις προσωπικού, το οποίο στο τέλος του 2013 έφθανε συνολικά τους 571 εργαζομένους έναντι 595 εργαζομένων ένα χρόνο πρίν.
Τα καταστήματα του ομίλου ανέρχονται αυτή την στιγμή σε 54, εκ των οποίων 43 ανήκουν στη μητρική εταιρεία (22 στο λεκανοπέδιο Αττικής και 21 στην υπόλοιπη Ελλάδα) 3 στην Κύπρο και 8 καταστήματα έχει η εταιρεία Σαραφίδης στη Βόρεια Ελλάδα. Ο όμιλος έχει υποστεί πράγματι μεγάλες απώλειες όσον αφορά τις πωλήσεις του, τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζοντας μεγάλα προβλήματα ρευστότητας.  
Σύμφωνα με τον κ. Ι. Στρούτση, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, όπως επισημαίνει ο ίδιος στην έκθεσή του προς του μετόχους για το τρέχον, δεύτερο εξάμηνο της χρήσης, «στόχος είναι η εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας, η συνέχιση της προσπάθειας για μείωση των δαπανών, η διατήρηση του μικτού κέρδους και η ελαχιστοποίηση της μείωσης του πωλήσεων με παράλληλη αύξηση του μεριδίου αγοράς»
Για το πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2013/ 2014, οι πωλήσεις του ομίλου παρουσιάζουν περαιτέρω μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα κατά 16,41% στα 43 εκατ. ευρώ, γεγονός το οποίο η διοίκηση αποδίδει στη συνεχιζόμενη επιφυλακτικότητα του καταναλωτικού κοινού λόγω του οικονομικού κλίματος που επικρατεί. Οι ζημίες μετά από φόρους φθάνουν πλέον τα 4,9 εκατ. ευρώ, με τα ίδια κεφάλαια να έχουν καταστεί αρνητικά, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων έφθασε στο τέλος του 2013 στα 82,6 εκατ. ευρώ. Από αυτές, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αντιστοιχούν σε 37,2 εκατ. ευρώ (αυξημένες από τα 29,6 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρήσης 2012/ 2013), γεγονός το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγω σε αύξηση των υποχρεώσεων σε προμηθευτές λόγω αύξησης των ημερών πίστωσης.
Ο όμιλος δέχθηκε στο τέλος του 2013 ένα ακόμη ‘’χτύπημα’’ σε φορολογικό επίπεδο αυτή τη φορά, δεδομένου ότι από το φορολογικό έλεγχο για την περίοδο από το 2007 έως το 2010 επιβαρύνθηκε με επιπλέον φόρους  της τάξεως των 3,7 εκατ. ευρώ, ποσό για το οποίο έχει ασκήσει εμπρόθεσμα προσφυγή και αίτηση αναστολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: