25/4/14

Πώς η Ελλάδα χάνει τη μάχη της χαλυβουργίας από Ιταλία, Ισπανία

Δραματική είναι η εικόνα που εκπέμπεται από τα επίσημα στοιχεία για τις ελληνικές εξαγωγές χάλυβα, τα οποία και παρουσιάζει σήμερα το Capital.gr. Ως γνωστόν υπό το βάρος της κρίσης όχι μόνο οι ελληνικές επιχειρήσεις αλλά όλες οι βιομηχανίες του ευρωπαϊκού νότου έχουν στραφεί στη λύση των εξαγωγών. Εκεί όμως ο ανταγωνισμός αναδεικνύει τα εγγενή προβλήματα της ελληνικής παραγωγής που πηγάζουν από το υψηλό ενεργειακό κόστος και καθιστούν τα προϊόντα της ελληνικής χαλυβουργίας μη ανταγωνιστικά. Έτσι παρά το γεγονός ότι πολλάκις εξαγγέλθηκαν μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, η χαλυβουργία δηλώνει ότι από τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις που δόθηκαν για τους μεγάλους καταναλωτές υψηλής τάσης δεν έχει εφαρμοστεί κανένα μέτρο, με αποτέλεσμα το ρολόι να μετρά ήδη αντίστροφα.

Τα στοιχεία που δείχνουν τον καταποντισμό των εξαγωγών των ελληνικών χαλυβουργιών αφορούν τη φετινή χρονιά, δηλαδή το 2014, την ίδια στιγμή που αυξάνονται θεαματικά οι εξαγωγές των ιταλικών, ισπανικών και πορτογαλικών που επωφελούνται από το πολύ χαμηλότερο κόστος ενέργειας που έχουν σε σύγκριση με τις ελληνικές.

Πιο αναλυτικά, στην αγορά της Αλγερίας, την κύρια αγορά για τις εξαγωγές των χαλυβουργιών της Ε.Ε., το 2μηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014 οι ελληνικές εξαγωγές ράβδων οπλισμού σκυροδέματος και χονδροσύρματος μειώθηκαν κατά 49,3% σε σχέση με τις εξαγωγές του ίδιου 2μηνου του 2013, ενώ αυξήθηκαν οι αντίστοιχες εξαγωγές της Ιταλίας κατά 90% (!), της Ισπανίας κατά 24,4% και της Πορτογαλίας κατά 14,7%. Η κραυγαλέα αυτή αντίθεση αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο τις συνέπειες του υψηλότατου κόστους της ενέργειας (ηλεκτρικής και φυσικού αερίου) που επιβαρύνει τις ελληνικές χαλυβουργίες σε σύγκριση με της ανταγωνίστριες χαλυβουργίες των άλλων χωρών της Ε.Ε..

Τονίζεται ότι το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι το κόστος ενέργειας αφού οι εγχώριες χαλυβουργίες διαθέτουν εγκαταστάσεις παραγωγής της πλεόν προηγμένης τεχνολογίας, έχουν οργάνωση και τεχνογνωσία πολύ υψηλού επιπέδου και τα προϊόντα που παράγουν μπορούν να συγκριθούν με τα ποιοτικότερα αντίστοιχα προϊόντα στην παγκόσμια αγορά. Αυτό που χρειάζονται και ζητούν είναι να εφαρμοστούν και στην χώρα μας οι ίδιες ρυθμίσεις που από ετών εφαρμόζονται στις άλλες χώρες της Ε.Ε., π.χ. στην Ιταλία, όπως είναι οι συμβάσεις διακοψιμότητας, η αντιστάθμιση των ρύπων, οι εξαιρέσεις από ειδικούς φόρους, οι εκπτώσεις σε ρυθμιζόμενες χρεώσεις ενέργειας κ.ά.. Οι χώρες αυτές, λόγω ακριβώς αυτών των μέτρων, παρουσιάζουν θεαματικά αποτελέσματα στις εξαγωγές τους, όπως παραστατικά αυτά προβάλλονται από τις επιδόσεις τους στην αγορά της Αλγερίας, σε αντίθεση με την καθίζηση των εξαγωγών της χώρας μας.

Οι άλλοι παίρνουν μέτραΘα πρέπει να επισημανθεί ότι στις 24 Μαρτίου 2014, η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε την δημιουργία ειδικής ομάδας με αποστολή να υποστηρίξει και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της χαλυβουργίας της χώρας. Κατά προτεραιότητα σχεδιάζεται η αναπροσαρμογή των τιμών της ενέργειας, για να βελτιώσει η ισπανική χαλυβουργία την ανταγωνιστικότητά της τόσο εντός της Ε.Ε., όσο και έναντι των τρίτων χωρών. Σημειώνεται ότι στην Ισπανία απο 15ετίας έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται μέτρα που καθιστούν τις τιμές ενέργειας από τις πιο ανταγωνιστικές της Ευρώπης. Όπως φαίνεται όμως, η κυβέρνηση της Ισπανίας θορυβήθηκε από την διαπίστωση ότι οι εξαγωγές των ισπανικών χαλυβουργιών αυξάνονται με χαμηλότερο ρυθμό  σε σύγκριση με τις εξαγωγές των χαλυβουργιών άλλων χωρών της Ε.Ε., όπως π.χ. της Ιταλίας.

Και ενώ τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ήδη μελετούν τις επόμενες κινήσεις τους, αν και έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα ενεργειακού κόστους από την Ελλάδα, στην χώρα μας καθυστερεί ακόμη η εφαρμογή των μέτρων ύψους 150 εκατ. ευρώ που είχαν εξαγγελθεί τον Φεβρουάριο 2014, για την μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου για την βιομηχανία.

Η περαιτέρω καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων αυτών θα αποβεί, όπως προειδοποιούν πηγές του κλάδου της χαλυβουργίας, μοιραία για την επιβίωση της βιομηχανίας μας. Θα είναι πράγματι ασυγχώρητο να αφεθεί να συμβεί αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: