28/4/14

Έκθεση-κρύο ντους από την Κομισιόν!

Αν νομίζουν κάποιοι ότι «θα σκίσουμε τα Μνημόνια» και ότι «τελειώσαμε με την τρόικα», η έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή υπενθυμίζει ότι η τρόικα είναι εδώ και θα μείνει μαζί μας για αρκετά χρόνια, ασκώντας στενότατη εποπτεία. Ολα τα άλλα είναι για μαζική κατανάλωση και για την εξυπηρέτηση... ιδιοτελών συμφερόντων.

Στην έκθεση της Κομισιόν περιγράφεται δημοσιονομικό κενό 7,7 δισ. ευρώ, το οποίο μεταφράζεται σε πρόσθετα μέτρα, το ύψος των οποίων εκτιμάται σε 2 δισ. ευρώ το 2015, σε 3,8 δισ. ευρώ το 2016 και 1,9 δισ. ευρώ το 2017.

Για την περίοδο 2014-2015 οι πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας υπολογίζονται στα 14,9 δισ. ευρώ (2,6 δισ. ευρώ φέτος και 12,3 δισ. ευρώ το 2015), συμπεριλαμβανομένου του αποθεματικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ που προβλέπεται να δημιουργηθεί σταδιακά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την περίοδο 2014-2016. Χωρίς το ποσόν αυτό, το συνολικό κενό περιορίζεται στα 11,5 δισ. ευρώ.

Ο πήχης για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις υποχωρεί τόσο σε ετήσια βάση όσο και συνολικά στο πρόγραμμα ως το 2020. Τα συνολικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις δεν θα ξεπεράσουν φέτος το 1,5 δισ. ευρώ και του χρόνου τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ προς τα κάτω αναθεωρείται και ο συνολικός στόχος εσόδων ως το 2020, από τα 24,2 δισ. ευρώ στα 22,3 δισ. ευρώ.


Οι γενικές ρυθμίσεις που προβλέπει η έκθεση είναι οι ακόλουθες:

Ολοκλήρωση του προγράμματος απολύσεων (8.000 που απομένουν από το αρχικό πρόγραμμα συν 2.000 που προβλέπει η έκθεση) όσων προσελήφθησαν με πλαστά δικαιολογητικά, αναβαθμίστηκαν εργασιακά με παράνομο τρόπο κ.λπ.

Απόλυση όσων υπαλλήλων ενταχθούν στη διαθεσιμότητα, εφόσον αρνηθούν την υποχρεωτική μετάταξη που θα προβλέπει ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας που θα ισχύσει από τον Μάρτιο του 2015.

Προτάσεις από το υπουργείο Εργασίας για πιθανές συγχωνεύσεις ασφαλιστικών ταμείων έως τον Ιούνιο.
Στόχος, η εξισορρόπηση εισφορών και παροχών. Ψήφιση από τη Βουλή το β' εξάμηνο και ισχύς από 1/1/2015.

Κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων, που εισπράττονται από τα επικουρικά ταμεία, από 1/1/2015 και μετά.

Ομαδικές απολύσεις. Ελεγχος της διαδικασίας που ισχύει σήμερα και, αν δεν αποδίδει, αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας έως το τέλος του έτους.

ΚΕΑΟ: Στελέχωση με 400 εργαζομένους από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ). Μεταφορά όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 5.000 ευρώ από ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

ΟΑΕΔ: Δημιουργία προγραμμάτων για 50.000 θέσεις πεντάμηνης απασχόλησης σε φορείς του Δημοσίου, έως τα τέλη Μαΐου. Επίσης, προώθηση του προγράμματος για τη νεολαία «youth guarantee» έως το τέλος του έτους.

Πρόσθετες νομοθετικές αλλαγές στη διάρκεια ζωής του γάλακτος εάν δεν πέσουν οι τιμές (Δεκέμβριος 2014).

Ευθυγράμμιση της νομοθεσίας με την Ε.Ε. για αρτοποιεία, περιόδους εκπτώσεων, άδειες φορτηγών και περιορισμούς εγκατάστασης των φαρμακοποιών.

Επέκταση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές σ' όλη τη χώρα.

Ξεκινά η εκτίμηση του ανταγωνισμού και για άλλους τομείς (μεταποίηση, χονδρικό εμπόριο, τηλεπικοινωνίες και e-commerce) με βάση την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (Μάιος 2014).

Θεσμοθέτηση του συνδίκου πτώχευσης.

Σχεδιασμός εξωδικαστικών λύσεων αναδιάρθρωσης του χρέους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Εισαγωγή μητρώων τιμών συναλλαγών ακινήτων (Οκτώβριος 2014).

Μηνιαία διαδικασία συλλογής δεδομένων για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας του καθεστώτος προστασίας των οφειλετών, που θεσπίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2013.


Τι πρέπει να αλλάξει πάλι στο φορολογικό

Εφαρμογή ενός νέου «απλοποιημένου» συστήματος ΦΠΑ από την 1/1/2015, στο πλαίσιο του οποίου θα πάψουν να ισχύουν οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές.

Γενική εξαίρεση από τον ΦΠΑ για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο (10.000-15.000 ευρώ).

Ξεκαθάρισμα της λίστας των υπόχρεων σε ΦΠΑ, με διαγραφή των ανενεργών επιχειρήσεων.

Δημιουργία ειδικής μονάδας για την καταπολέμηση της απάτης με ΦΠΑ.

Επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ. Επιχειρήσεις με καλό ιστορικό πληρωμών και συμμόρφωση με τους κανόνες ΦΠΑ θα λαμβάνουν τις επιστροφές αυτόματα χωρίς έλεγχο.

Εφαρμογή ενός νέου συστήματος «τελικής παρακράτησης φόρου εισοδήματος», με το οποίο θα εξαντλείται πλήρως η φορολογική υποχρέωση των μισθωτών και των συνταξιούχων. Με το σύστημα αυτό αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι κρατήσεις φόρου επί των μισθών και των συντάξεων, καθώς ο υπολογισμός τους θα γίνεται επί του αθροίσματος όλων των καταβαλλόμενων αποδοχών και όχι αυτοτελώς από κάθε εργοδότη ή από κάθε ασφαλιστικό ταμείο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: