4/4/14

Αναβολή τεσσάρων μηνών για την πιθανή "αναβάθμιση" από την την Moody's λόγω επερχόμενης πολιτικής αναταραχής!

Παρά τις προσδοκίες ότι ο οίκος Moody's θα μας αναβαθμίσει, διευκολύνοντας την επιτάχυνση της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, όλα δείχνουν ότι αναβάλλεται η αναβάθμιση για τον... Αύγουστο και όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι φήμες.
Αυτό δεν φαίνεται να δημιουργεί εμπόδια για την έκδοση, ενώ μπορεί να φέρει μία μικρή απογοήτευση στις αγορές. Ωστόσο, η Ελλάδα όπως όλα δείχνουν, μπορεί να βγει -ίσως- και την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να χρειάζεται την αναβάθμιση, απλά το επιτόκιο δεν θα είναι τόσο χαμηλό όσο αναμενόταν, χωρίς αυτό να σημαίνει μεγάλη απόκλιση.
“Ουδέν σχόλιο” μας αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου σε ερώτηση μας και όπως όλα δείχνουν ο οίκος παραπέμπει στη χθεσινή του ανακοίνωση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και της οικονομίας.
Όπως γράφαμε και νωρίτερα, η λογική μπορεί να “φωνάζει” ότι η έκδοση ομολόγου μπορεί να γίνει μετά το Πάσχα (αφού επικυρώσει η Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα ή εκταμιευθεί η δόση), αλλά οι πολιτικές εξελίξεις επισπεύδουν τη διαδικασία και η κυβέρνηση επαναφέρει στο προσκήνιο την έκδοση άρον – άρον με στόχο να γίνει λίγο πριν ή λίγο μετά την επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες από χθες έκαναν λόγο ότι μετά τις ανακοινώσεις για την έξοδο στις αγορές, η ελληνική κυβέρνηση θα ανακοινώσει 10ετες αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας -ίσως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Στις 10 ή 11 Απριλίου θα είναι η πιθανή ημερομηνία έκδοσης του πρώτου ελληνικού ομολόγου, τέσσερα χρόνια μετά την κρίση και δύο χρόνια μετά το PSI, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους αναμένεται να ανακοινώσει τις προσεχείς ημέρες το χρονοδιάγραμμα της έκδοσης, όπου μπορεί το βιβλίο προσφορών να ανοίξει ακόμα και την Δευτέρα ή την Τρίτη. Πρόκειται για έκδοση, ύψους έως 3 δισ. ευρώ, καθώς σχεδιάζεται τα 2 δισ. ευρώ να καλυφθούν από το εξωτερικό και το 1 δισ. από εγχώριους θεσμικούς επενδυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: