17/4/14

‘’Βουτιά’’ κατά 70% στον τουρισμό από Ουκρανία - Μειωμένες κατά 20%, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων οι κρατήσεις από Ρωσία

Συγκρατημένη αύξηση, κατά 15% αναμένεται να παρουσιάσουν το 2014 οι αφίξεις από τη Ρωσία, ποσοστό χαμηλότερο έναντι του αρχικώς προσδοκώμενου 35% ενώ οι κρατήσεις από Ουκρανία έχουν κυριολεκτικά …καταποντιστεί, με μία πτώση άνω του 70%.
To γεγονός αυτό οφείλεται, αφενός στη σημαντική υποτίμηση του ρουβλιού έναντι του ευρώ, αλλά και στα γεγονότα στην Ουκρανία, όπως επισημαίνει η κ. Φωτούλα Σαπουνάκη, πρόεδρος του ομίλου Le Grand Group of Companies με αφορμή τη διοργάνωση του ελληνορωσικού Forum για τον τουρισμό την ερχόμενη εβδομάδα. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία των τουριστικών γραφείων έρχονται να επιβεβαιώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν εφέτος στον ελληνικό τουρισμό τα γεγονότα στην Ουκρανία (σ.σ. πέρυσι είχε σημειωθεί ρεκόρ αφίξεων από την ουκρανική αγορά, φθάνοντας στις 150 χιλ. επισκέπτες) με μία ‘’βουτιά’’ κατά 70% της συγκεκριμένης τουριστικής αγοράς για την Ελλάδα. Επιπλέον, λόγω της υποτίμησης του ρωσικού νομίσματος το τουριστικό πακέτο προς την Ελλάδα είναι αυτή την στιγμή κατά 20% πιο ακριβό για τις προκρατήσεις που πραγματοποιούνται και για το λόγο αυτό μάλιστα Τουρκία και Αίγυπτος φαίνεται να κερδίζουν από τις τιμές των τουριστικών πακέτων σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι δεν απαιτείται η έκδοση βίζας. «Παρόλ’αυτά, οι δυνατότητες του ρωσικού τουρισμού είναι πολύ μεγάλες αν ληφθεί υπόψη ότι αυτή την στιγμή ποσοστό 6,5%- 7% των Ρώσων ταξιδεύει, ενώ έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, κατά 35%, ο αριθμός των Ρώσων που πραγματοποιεί προκρατήσεις». Για εφέτος, σύμφωνα με την κ. Σαπουνάκη, ο νούμερο 1 προορισμός για τους Ρώσους στην Ελλάδα είναι η Κρήτη, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ρόδος, και ακολουθούν στην τρίτη και τέταρτη θέση η Κώς και η Κέρκυρα, ενώ μεγάλη ζήτηση υπάρχει πλέον και για προορισμούς όπως η Ζάκυνθος, η Σαντορίνη, η Αθήνα και η Χαλκιδική.
«Η δεκαετία του ’80 ήταν η δεκαετία των Σκανδιναβών για την Ελλάδα, του ’90 των Γερμανών, του ’00 των Αγγλων και πλέον η  τρέχουσα δεκαετία σηματοδοτεί τη μεγάλη αύξηση των ρωσόφωνων τουριστών για την Ελλάδα», επισημαίνει η κ. Σαπουνάκη, προσθέτοντας ότι «στην περίπτωση που η αύξηση από τη Ρωσία έφθανε εφέτος το 35% δε θα μπορούσαμε να την υποστηρίξουμε από πλευράς δυναμικότητας κι επομένως η προβλεπόμενη αύξηση της κίνησης κατά 15% είναι πιο διαχειρίσιμη για τα τουριστικά γραφεία». Σημειωτέον ότι πέρυσι, ο συνολικός αριθμός των ρωσόφωνων που επισκέφθηκαν την Ελλάδα έφθασαν το 1,3 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 1 εκατ. εκτιμάται ότι ήταν οι τουρίστες που παραθέρισαν στην Ελλάδα, έναντι των 800 χιλ. Ρώσων που επισκέφθηκαν τη χώρα μας το 2012.
Η κ. Σαπουνάκη αναφέρθηκε και στα θέματα που χρήζουν βελτίωσης στη χώρα μας, όπως η απλούστευση των διαδικασιών για την έκδοση βίζα καθώς και οι υποδομές στα αεροδρόμια- κυρίως στα περιφερειακά (έλεγχος, ιατρική υποστήριξη κ.τ.λ.).
Το Ελληνορωσικό τουριστικό forum
Οσον αφορά το ελληνορωσικό τουριστικό forum, πραγματοποιείται αμέσως μετά το Πάσχα, στις 24/4 με τη συμμετοχή πάνω από 1.000 συνέδρων. Η διοργάνωση ανήκει στο LABIRINT έναν από τους μεγαλύτερους Ρώσους Tour Operators,  ο οποίος διακίνησε πέρυσι στη χώρα μας 200.000 Ρώσους τουρίστες, σε συνεργασία με το LE GRAND GROUP OF COMPANIES, από τους πλέον σημαντικούς ταξιδιωτικούς ομίλους εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα με έναν προσδοκώμενο τζίρο περί τα 120 εκατ. ευρώ το 2014 και τον όμιλο της AEGEAN.
Στόχος του Greek Forum είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας να γίνει ο αγαπημένος προορισμός των Ρώσων επισκεπτών τα επόμενα χρόνια, μεγαλώνοντας τη διάρκεια παραμονής τους κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: