6/4/14

Συγκλονιστική μάχη Hamilton - Rosberg, με νικητή τον Lewis

Εξαιρετικός αποδείχθηκε ο αγώνας στο Bahrain, με πολλές μάχες να γεμίζουν ένα υπέροχο αγωνιστικό απόγευμα...
Στην εκκίνηση ο Hamilton ξεκίνησε ελαφρά καλύτερα από τον Rosberg και δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Ο Βρετανός πέρασε με πείσμα στην πρώτη στροφή και επέμεινε αμυνόμενος στις επόμενες, κλειδώνοντας την πρώτη θέση για το ξεκίνημα του αγώνα. ΟMassa πετάχτηκε εκπληκτικά, φτάνοντας 3ος, πίσω από τις Mercedes. Πολλές ακόμα ανακατατάξεις στην εκκίνηση, με τον Alonso να βρίσκει τρόπο να βρεθεί πάνω από τονRaikkonen μόλις από την πρώτη στροφή. Ο Vergne είχε την ατυχία να... παλεύει με τονMaldonado, "κερδίζοντας" ένα κλαταρισμένο πίσω ελαστικό από επαφή με τη Lotus.
Οι δύο Mercedes δεν ενεπλάκησαν σε μονομαχία στο πρώτοι στάδιο του αγώνα, ακολουθώντας γενικά τη στρατηγική που είχαν χαράξει, με μικρές τροποποιήσεις λόγω νέων δεδομένων από τη φθορά των ελαστικών και την κατανάλωση καυσίμου. Πολύ ωραίες μάχες είχαμε λίγο πιο πίσω, με τους Ricciardo και Perez να περνούν με ωραίο τρόπο τουςMagnussen και Massa αντίστοιχα, ενώ ο Alonso δεν μπορούσε να κρατήσει πίσω του τονHulkenberg.
Τα πρώτα προγραμματισμένα pit stop ξεκίνησαν κάπου στον 12ο γύρο. Ενδιαφέρον είχε η μάχη μεταξύ Vettel και Ricciardo, με τον Αυστραλό να βρίσκεται κολλημένος πίσω από τον team mate του και να πιέζει να περάσει. Η εντολή από την ομάδα ήρθε γρήγορα, με τονVettel να μην προκαλεί το παραμικρό πρόβλημα στην ομάδα.
Οι δύο Mercedes βρέθηκαν ξανά σε απόσταση μονομαχίας, λίγο πριν το πρώτο pit stop, με τον Lewis να αμύνεται πολύ σκληρά απέναντι στον team mate του. Lewis και Nico αντάλλαξαν θέσεις μερικές φορές, με τον Hamilton να μένει μπροστά και να μπαίνει πρώτος στα pits. ΟRosberg προσπάθησε για δύο γύρους να κάνει τη διαφορά και άλλαξε την αρχική στρατηγική των δικών του pit stop, αφού θα επέλεγε πλέον τη σκληρότερη γόμα για το μεσαίο stint.
Εξαιρετικό τρενάκι για τις θέσεις 3-6 έφτιαξαν οι Williams και οι Force India, με τουςBottasMassaHulkenberg και Perez να μας κρατούν σε εγρήγορση. Μετά τα γεγονότα τηςΜαλαισίας... ο Βραζιλιάνος δεν θα μπορούσε να περιμένει team orders στον team mate του, οπότε το πρόβλημα λύθηκε από μόνο του όταν ο Bottas μπήκε στα pits. MassaHulk καιPerez συνέχισαν να μας προσφέρουν θέαμα, με τις Force India να καταφέρνουν να περάσουν αμφότερες τη Williams.
Η πορεία του αγώνα απέδειξε κάτι που είχε εκτιμήσει και η Pirelli πριν τον αγώνα, ότι δηλαδή η διαφορά μεταξύ των δύο τύπων γόμας ελαστικών είναι σχετικά μικρή στο Bahrain. Αυτό άλλαξε κάπως τα σχέδια ομάδων και οδηγών, που χρειάστηκε να προσαρμόσουν τον ρυθμό οδήγησης. Η καθοριστική στιγμή, όμως, ήρθε μετά την επαφή Maldonado-Gutierrez, όπου ο Μεξικανός βρέθηκε να κάνει αρκετές περιστροφές στον αέρα και να προσγειώνεται χωρίς κάποιο πρόβλημα για τον ίδιο. Το αυτοκίνητο ασφαλείας ανάγκασε τους περισσότερους σε είσοδο στα pits. Ο Hamilton, που είχε φτιάξει μια διαφορά 9-10 sec από τον Rosberg θα έπρεπε να αμυνθεί πια με τη σκληρότερη γόμα απέναντι στη μαλακή του Nico μέχρι το τέλος.
Η Mercedes... φάνηκε πως δεν ήθελε "συγκινήσεις" και ο Paddy Lowe βγήκε ο ίδιος στον ασύρματο, υπενθυμίζοντας πως πρέπει να τερματίσουν και τα δύο μονοθέσια χωρίς δράματα. Με την αποχώρηση του αυτοκινήτου ασφαλείας οι οδηγοί της γερμανικής ομάδας... δεν έδειξαν διάθεση να παραμείνουν εντελώς φρόνιμοι και συνέχισαν με εμπλοκές στην πίστα και ανταλλάζοντας ταχύτερους γύρους. Πιο πίσω, η μάχη Vettel και Ricciardo έδειξε ότι ο Αυστραλός δεν έχει διάθεση να παίξει ρόλο Νο2, ενώ όλα ήταν ανοιχτά για τις θέσεις 4-8 μέχρι το τέλος. Ο Ricciardo πέρασε και τον Hulkenberg, ενώ ο Vettel, παρά το μαχητικό του πνεύμα, δεν κατάφερε κάτι παραπάνω από την 6η θέση. Διπλές εγκαταλείψεις για Sauberκαι McLaren, που δεν είδαν κανένα από τα μονοθέσιά τους να τερματίζει. Σε εξαιρετικό αγώνα ο Perez, εκτέλεσε άριστα της στρατηγική του και δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης σε όποιον τον απείλησε, κατακτώντας την 3η θέση του βάθρου.
Οι εμπλοκές των δύο Mercedes ήταν συνεχόμενες και εξαιρετικά σκληρές, με τους δύο οδηγούς να επιδεικνύουν εκπληκτική ικανότητα στη μάχη, όμως ο Hamilton δεν λύγισε και πήρε την καρό σημαία, πετυχαίνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: