23/4/14

Eurostat, "πλεόνασμα" 1,5 δισ. με αστερίσκους και λογιστικές αλχημείες

Δεν αναφέρεται σε πρωτογενές πλεόνασμα: 

- Αποδέχεται δημοσιονομικό έλλειμμα γενικής κυβέρνησης 23,109 δισ. ευρώ για το 2013 περιλαμβανομένης της επίπτωσης των τραπεζών, η οποία σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 2013 ήταν 19,272 δις. ευρώ. Χωρίς την επίπτωση αυτή, το δημοσιονομικό έλλειμμα - πάντα σε όρους Eurostat - διαμορφώνεται σε 3,837 δις. ευρώ. 


- Τα στοιχεία αυτά αν αφαιρεθούν οι δαπάνες για τόκους οδηγούν σε πλεονασμό περί τα 3,5 δις. ευρώ και σε πρωτογενές πλεόνασμα όπως υπολογίζεται στο μνημόνιο σε περίπου 1,5 δις. ευρώ. 

Σε λίγη ώρα αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις σχετικά με τα στοιχεία του 2013 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας.

  • Το χρέος της Ελλάδας στο 175,1% του ΑΕΠ της το 2013.
  • Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στα 318,703 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το «πρωτογενές» πλεόνασμα, δηλαδή το πλεόνασμα χωρίς να προσμετρηθούν οι τόκοι που κάθε χρόνο πληρώνει το κράτος για δάνεια βάσει προϋπολογισμού αναμενόταν το 2013 στα 811 εκατ. ευρώ και βάσει μνημονίου ήταν μηδενικό. 

Ο λόγος για το πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης σε όρους μνημονίου, γιατί σε όρους Eurostat είναι διαφορετικό και ο στόχος ήταν 3,9 δισ. ευρώ ή στο 2,1% του ΑΕΠ. Από το ποσό αυτό, για να φτάσουμε στο «μνημονιακό» πλεόνασμα αφαιρούνται μία σειρά από έσοδα: η αναδρομική μείωση του επιτοκίου για δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος (ANFAs και SMPs).

Δεν υπάρχουν σχόλια: