7/4/14

Πανάκριβο ομόλογο για τόνωση ηθικού!

Την ερχόμενη εβδομάδα με πιθανή ημερομηνία το διήμερο 10-11 Απριλίου 2014 αναμένεται η χώρα να εκδώσει ομόλογα για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια. Η τελευταία φορά ήταν τον Απρίλιο του 2010. Η επικείμενη έκδοση προετοιμάζεται εδώ και έξι μήνες και πραγματοποιείται για να πιστοποιήσει το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας και μέσω αυτού να προεξοφλήσει την προσδοκία μελλοντικής αποπληρωμής του νέου δανεισμού της. Επίσης, γίνεται προσπάθεια με αυτόν τον δανεισμό και με άλλο που θα ακολουθήσει από τις αγορές να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό για το 2014 και το 2015.

Ωστόσο, η προσφυγή στις αγορές δεν γίνεται διότι κάτι τέτοιο είναι συμφέρον με καθαρά οικονομικούς όρους. Ούτε, βέβαια, κάνει το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, το οποίο συμπεριλαμβανομένων έντοκων γραμματίων έφθασε τα 321 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2013. Αυτό είναι αστείο. Απλώς το γεγονός ότι το 80% του χρέους είναι διακρατικός δανεισμός και από την ΕΚΤ και όχι από τις αγορές δεν προκαλεί φόβο στους επενδυτές νέου «κουρέματος». Οι επενδυτές πιστεύουν ότι αυτές οι μικρές εκδόσεις ομολόγων θα αποπληρωθούν κανονικά στο μέλλον. Επίσης, συμβάλλει στη διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης μέσω του οποίου θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για ανόρθωση της οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση η ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους είναι αναγκαία, δεδομένου ότι την περίοδο 2014-2018 οι λήξεις ομολόγων και δανείων φτάνουν σε 59,8 δισ. ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα -246,64 δισ. ευρώ- λήγει από το 2019 έως το 2057 (πλην εντόκων γραμματίων).

Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο με το οποίο θα δανειστεί η χώρα μας, θα είναι μεταξύ 4%-5% για διάστημα τριών ετών ή 5-6% για διάστημα πέντε ετών. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι διπλάσιο από το υφιστάμενο κόστος δανεισμού, το οποίο είναι 2%. Συνεπώς από καθαρής οικονομικής σκοπιάς η προσφυγή θα ανεβάσει το κόστος του δανεισμού. Το ότι θα είναι επιτυχημένη η έκδοση είναι πέρα πάσης αμφιβολίας, διότι αυτήν την περίοδο οι αποδόσεις των ομολόγων χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ είναι πολύ μικρότερες. Μια μικρή έκδοση που συνδυάζει υψηλό επιτόκιο αναμφίβολα θα πετύχει. Για παράδειγμα, αυτήν την περίοδο οι χώρες δανείζονται για περίοδο πέντε ετών με επιτόκια από 0,66% η Γερμανία και 0,758% η Αυστρία μέχρι 2,776% η Πορτογαλία. Η Ιρλανδία δανείζεται για την ίδια περίοδο με κόστος 1,581%, η Ιταλία με 1,864% και η Ισπανία με 1,8%. Οπότε η απόδοση που υπόσχεται το νέο ελληνικό ομόλογο θεωρείται χρυσή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: