2/4/14

Ασφυξία από την έλλειψη ρευστότητας

Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκεται ο όμιλος Euromedica, συμφερόντων του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, ο οποίος μετά το «ναυάγιο» στις όποιες συνομιλίες με υποψήφιο επενδυτή, βρίσκεται τώρα σε συζητήσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα με σκοπό την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού. Ως ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο όμιλος και της ασφυξίας που επικρατεί στα οικονομικά του θεωρούν στην αγορά το γεγονός ότι προ ημερών ανέστειλε τη λειτουργία της η «Κεντρική Κλινική Euromedica» στη Θεσσαλονίκη. 

Αν και η διοίκηση της εταιρείας, σε επικοινωνία που είχε το Capital.gr, μιλά για προσωρινή παύση λειτουργίας της κλινικής, η οποία αποδίδεται σε αλλαγή της άδειάς της και στην αναμονή έκδοσης νέας από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, εντούτοις παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει εδώ και μήνες η εταιρεία ενδεχομένως να παρατείνουν επί μακρόν τη λειτουργία της. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ασθενείς, προσωπικό, εξοπλισμός αλλά και η μονάδα αιμοκάθαρσης έχουν μεταφερθεί εδώ και λίγες ημέρες στην έταιρη κλινική της εισηγμένης, στη «Euromedica Κυανούς Σταυρός».

Η κατάσταση στα οικονομικά της εισηγμένης επιτείνεται από το «ναυάγιο», όπως ανακοινώθηκε, στη συμφωνία με ξένο στρατηγικό επενδυτή -το όνομα του οποίου ακόμη και μετά τη λήξη των συνομιλιών δεν έγινε γνωστό από τη διοίκηση. Αν και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο και η εισηγμένη ανέμενε πέρυσι το καλοκαίρι κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο μιας συμφωνίας, οι συζητήσεις δεν τελεσφόρησαν. Όπως σημειώνουν πηγές από τη διοίκηση της Euromedica, η ρευστή κατάσταση στον κλάδο των επιχειρήσεων υγείας και το συνεχώς μεταβαλλόμενο νομοθετικό πλαίσιο ήταν οι παράγοντες που έκριναν την επένδυση ως «επικίνδυνη», ωστόσο παραμένει ασαφές μέχρι σε ποιο σημείο είχαν προχωρήσει οι όποιες επαφές.

Η δύσκολη κατάσταση της εισηγμένης αποτυπώνεται πάντως και στην ετήσια οικονομική έκθεση για το 2013. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου της Euromedica εμφανίζεται μειωμένος κατά 15,1% (177,8 εκατ. ευρώ έναντι 209,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή χρήση), ενώ και οι ζημιές αυξήθηκαν. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημιές 59,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 51,2 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η εισηγμένη σημειώνει πως ήδη έχουν γίνει πολλές παρουσιάσεις στις πιστώτριες τράπεζες  και έχει διατυπωθεί σε όλους τους τόνους η ανάγκη αναδιάρθρωσης του δανεισμού μέσα από σχετικά επιχειρηματικά σχέδια της εταιρείας και του ομίλου. 

Η Euromedica, που μετρά συνολικά 46 διαγνωστικά κέντρα και 12 κλινικές σε 25 πόλεις ανά την επικράτεια,  επιρρίπτει επισήμως τις ευθύνες για την οικονομική της δυσπραγία στην απόφαση του υπουργείου Υγείας για επιβολή claw back και στις ιδιωτικές κλινικές (αυτόματη επιστροφή του υπερβάλλοντος ποσού σε περίπτωση υπέρβασης των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ). "Το 2013 ήταν μια ακόμα χρονιά ύφεσης, η έκτη συνεχόμενη, για την ελληνική οικονομία.  Σε αυτό το πλαίσιο όπου το διαθέσιμο εισόδημα έχει συρρικνωθεί σημαντικά αλλά και οι διαθέσιμες κρατικές δαπάνες έχουν περιοριστεί, ο κλάδος των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας επηρεάστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό", υποστηρίζει η εισηγμένη. Η σημαντική έλλειψη ρευστότητας, τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής των ασθενών για την περίθαλψη τους στην δευτεροβάθμια φροντίδα, η αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική του ΕΟΠΥΥ, καθώς και οι νομοθετικές παρεμβάσεις με το rebate και το clawback, επηρέασαν και τα αποτελέσματα του ομίλου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: