10/4/14

Ανατροπές φέρνει η ένταξη του ΟΠΑΔ στο ΙΚΑ

Μεγάλη ταλαιπωρία περιμένει τους περίπου 1.500.000 ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους, καθώς από τη Δευτέρα ο Οργανισμός καταργήθηκε και θα ενταχθεί στο ΙΚΑ.

Τόσο η απόφαση για κατάργηση όσο και η ένταξη γίνεται με μεγάλη προχειρότητα, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Προφανής λόγος της κατάργησης του ΟΠΑΔ, στον οποίο παρεμπιπτόντως, πριν από μια εβδομάδα η κυβέρνηση διόρισε νέο πρόεδρο, είναι να ενταχθούν οι 250 εργαζόμενοι στον Οργανισμό στο καθεστώς διαθεσιμότητας, προκειμένου να «πιάσει» η Ελλάδα τα νούμερα που έχει συμφωνήσει με την τρόικα των δανειστών.

Πραγματικός λόγος συγχώνευσής του στο ΙΚΑ, είναι η πολυπόθητη και πολυσυζητημένη διοικητική και ουσιαστική ενοποίηση των οργανισμών ασφάλισης, με στόχο τη μείωση του διοικητικού κόστους, την ενιαιοποίηση των όρων ασφάλισης και των παροχών και κυρίως την εξυπηρέτηση των πολιτών – ασφαλισμένων.

Κάτι που με την απόφαση για κατάργηση του ΟΠΑΔ, όπως αυτή ελήφθη, δεν επιτυγχάνεται, αφού περίπου  1.500.000 ασφαλισμένοι του Δημοσίου για τουλάχιστον ενάμιση μήνα δεν θα εξυπηρετούνται.

Βάσει του (όποιου) σχεδιασμού, σε πρώτη φάση τίθενται σε διαθεσιμότητα για τουλάχιστον ένα μήνα οι 250 εργαζόμενοι στον Οργανισμό, με προοπτική να μεταφερθούν σε οργανικές θέσεις του ΙΚΑ.

Στο εξής στο μεγαλύτερο Ασφαλιστικό Ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ, θα προστεθούν δύο αυτοτελείς τομείς, ο Τομέας Ασφαλισμένων Δημοσίου και ο Τομέας Ασφαλισμένων Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων. Έως τότε, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να καλύπτονται από τις υπηρεσίες του τέως ΟΠΑΔ πανελλαδικά, μόνο για πολύ ειδικές περιπτώσεις που δεν παίρνουν αναβολή, όπως είναι η νοσηλεία.

Συνολικά, θα λειτουργήσουν 23 περιφερειακές υπηρεσίες του υπό κατάργηση Οργανισμού, αλλά μόνο για περιστατικά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό κάνουν λόγο για προφανή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών  το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη το ΙΚΑ εξυπηρετεί περίπου 5.500.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι πρόκειται να ξεπεράσουν τα 7.000.000 άτομα, όταν μετά από περίπου ένα μήνα, θα ολοκληρωθεί η πλήρης ενσωμάτωση του ΟΠΑΔ. 

Οι εργαζόμενοι του ΟΠΑΔ ζητούν μετά τη συγχώνευση με το ΙΚΑ, να παραμείνουν ανοιχτές οι περιφερειακές υπηρεσίες του Οργανισμού για να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, που έτσι και αλλιώς ταλαιπωρούνται από την τεράστια έλλειψη προσωπικού.

Να σημειωθεί ότι στο ΙΚΑ οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις  5.000.  Αποτέλεσμα είναι να υπερβαίνουν τις 170.000 οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές αποφάσεις. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η κατάργηση του ΟΠΑΔ είναι αναίτια, καθώς ο Οργανισμός είναι οικονομικά υγιής χωρίς καμιά κρατική επιχορήγηση, εξυπηρετεί 1.500.000 ασφαλισμένους πανελλαδικά, εξασφαλίζοντας σοβαρό δημοσιονομικό όφελος για το σύστημα υγείας (με την απογραφή του 2013 αποσύρθηκαν πάνω από 300.000 βιβλιάρια). Παράλληλα, ήταν έτοιμος να εφαρμόσει σύστημα  ηλεκτρονικής πιστοποίησης του ασφαλιστικού δικαιώματος για το 90% των ασφαλισμένων, αντικαθιστώντας την απαρχαιωμένη μέθοδο της θεώρησης, χωρίς την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και με την έγκριση του υπουργείου Εργασίας.

Για το λόγο αυτό χαρακτηρίζουν αν μη τι άλλο, βιαστική την απόφαση ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου θεωρώντας ότι ένας από τους λόγους της κατάργησής του, είναι  για να οικειοποιηθούν τα αποθεματικά του ΤΥΔΚΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: