11/4/14

Σε δίκη για τοκογλυφία πρώην υφυπουργός Παιδείας του πασοκ Ιωάννης Ανθόπουλος

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για υπόθεση τοκογλυφίας θα καθίσει ο πρώην υφυπουργός Παιδείας επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Ανθόπουλος με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.
Κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε τοκογλυφία σε βάρος εταιρείας Καπνεμπορίου με έδρα την Καβάλα, η οποία φέρεται να ζήτησε βοήθεια προκειμένου να λύσει τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπιζε.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο κ. Ανθόπουλος φέρεται να υποσχέθηκε βοήθεια και εμφανίζεται να μεσολαβεί σε 7 συμβάσεις πώλησης καπνού, από το 2002 ως το 2005. Έτσι, η εταιρεία εμφανίζεται να πουλάει ακατέργαστο καπνό σε άλλη εταιρεία, ενώ εμφανίζονται πωλήσεις κατεργασμένων καπνών σε μονοπρόσωπη επιχείρηση ΕΠΕ, με ποσοστό 10% πάνω από την τιμή αγοράς.
Διαχειρίστρια της μονοπρόσωπης εμφανίζεται η ανήλικη κόρη της ιδιοκτήτριας της εταιρείας από την Καβάλα. Κατά το κατηγορητήριο το επιπλέον ποσοστό 10% είναι «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» για τον κ. Ανθόπουλο και συνολικά προσδιορίζεται σε 1.757.800 ευρώ, ενώ σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη οι συγκεκριμένες πωλήσεις ήταν εικονικές.

Από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του κατηγορούμενου και των οικείων του προκύπτουν εμβάσματα τουλάχιστον 700.000 ευρώ σε λογαριασμούς του και της συζύγου του.

Ο πρώην υφυπουργός αρνείται την κατηγορία και υποστηρίζει ότι τα επίμαχα χρήματα αποτελούσαν δάνειο που του χορήγησε η ιδιοκτήτρια της εταιρείας Καπνών, γιατί ήθελε να φτιάξει σπίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: