15/4/14

Προ των πυλών νέο ασφαλιστικό

Αναπόφευκτη φαντάζει μια νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση εντός του 2014, με ορίζοντα εφαρμογής των όποιων αλλαγών από την 1η Ιανουαρίου 2015, όταν και θα εφαρμοστεί μετά και τις νέες παρεμβάσεις, ο νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη που προβλέπει την σταδιακή εφαρμογή της Εθνικής Σύνταξης με τη συμπλήρωση αναλογικής, βάσει των ετών ασφάλισης του καθένα.

Το πρώτο βήμα θα γίνει με την εφαρμογή ενός νέου γύρου ενοποιήσεων, οι οποίες όμως θα έχουν μια σημαντική και κρίσιμη διαφοροποίηση σε σχέση με αυτές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Όλες θα γίνουν με ενιαίους όρους και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και ενιαίας παροχές ασφάλισης. Δεν θα είναι δηλαδή τυπικές, διοικητικές με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Θα αφορούν στις κρίσιμες παραμέτρους των εισφορών και κατά συνέπεια των παροχών, με στόχο όλοι οι ασφαλισμένοι από το ίδιο ταμείο να λαμβάνουν ίδιες παροχές.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας, που όμως έχει τεθεί μετ’ επιτάσεως και από την Τρόικα, είναι τα ταμεία να μην ξεπερνούν τα τρία. Στο ΙΚΑ έχουν έτσι κι αλλιώς οδηγηθεί όλα τα ταμεία των μισθωτών (σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες), σε αυτό ασφαλίζονται οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο ενώ μέχρι τώρα, οι εργαζόμενοι στον Τύπο  έχουν μείνει εκτός. 

Στον ΟΑΕΕ, αναμένεται να κατευθυνθεί το ταμείο των Αυτοαπασχολούμενων (δικηγόρων, γιατρών και μηχανικών) με προφανή αρχικό στόχο την παροχή ανάσας στον Οργανισμό των Εμπόρων – Βιοτεχνών και αυτοκινητιστών, που έχει καταρρεύσει από την αδυναμία των συγκεκριμένων κλάδων να ασφαλιστούν. Ειδική κατηγορία αναμένεται να αποτελέσουν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, ενώ το ΝΑΤ αναμένεται (εφόσον ξεπεραστούν οι αντιδράσεις) να οδεύσει προς το ΙΚΑ. 

Ο νέος αυτός γύρος συγχωνεύσεων αναπόφευκτα θα οδηγήσει και σε σημαντική μείωση των παροχών. Στόχος είναι, όπως περιγράφεται και στις συμφωνίες και τα έγγραφα που ανταλλάσσουν κατά καιρούς κυβέρνηση και τρόικα, το  ποσοστό αναπλήρωσης της βασικής σύνταξης  να μην υπερβαίνει το 45% των συντάξιμων αποδοχών. Κάτι, που στην πράξη θα επιτευχθεί, με την εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, όμως σταδιακά και σε βάθος 25ετίας, όταν θα ωριμάσει ο νόμος και θα εφαρμοστεί στο σύνολό του για όλους τους ασφαλισμένους. 

Η Τρόικα, και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητεί έντονα, η εφαρμογή του νέου νόμου, από το 2015 να γίνει με ταχύτερο βηματισμό, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση για  εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την καταβολή της βασικής σύνταξης, ακόμη και με βάση την ιδιοκατοίκηση. Έτσι, το ποσό της βασικής σύνταξης που πιθανότατα θα είναι πολύ κάτω από τα 360 ευρώ, που ενδεικτικά ανέφερε ο νόμος Λοβέρδου Κουτρουμάνη, αφού από το 2010 μέχρι σήμερα συντελείται στην χώρα μια διαρκής εσωτερική υποτίμηση, θα μειώνεται για παράδειγμα σε όσους συνταξιούχους έχουν άλλα εισοδήματα (πχ ενοίκια) ή διαθέτουν στην κατοχή τους σπίτι.

Κι αν οι παραπάνω περικοπές φαντάζουν μακρινές, εντός του 2014, από τον Ιούλιο, θα καθοριστούν οι νέες, μειωμένες επικουρικές συντάξεις. Το επικουρικό ταμείο των μισθωτών άλλωστε, αναμένεται να αποτελέσει μπούσουλα για τις νέες συγχωνεύσεις, καθώς μέσω του νέου του κανονισμού, ισχύουν για όλους τους ασφαλισμένους του, ενιαίοι όροι και παροχές συνταξιοδότησης. 

Η μεγάλη σφαγή, αναμένεται στο επίπεδο των  κοινωνικών πόρων, καθώς η νέα επικαιροποιημένη συμφωνία προβλέπει κατάργηση όλων των κοινωνικών πόρων από το 2015 και μετά, ενώ το ΔΝΤ εντάσσει σε αυτούς και το αγγελιόσημο. Ήδη, με τον τελευταίο νόμο κύρωσης της συμφωνίας Κυβέρνησης – τρόικας, καταργήθηκαν 43 κοινωνικοί πόροι που κατευθύνονταν κυρίως σε επικουρικά ταμεία. Το γεγονός δε, ότι δεν προβλέφθηκαν τρόποι αναπλήρωσης των απωλειών για τα συγκεκριμένα ταμεία, οδηγούν τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση  να εκτιμούν βάσιμα, πως στην επερχόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση η επικουρική ασφάλιση είναι πολύ πιθανό να συγχωνευθεί με την κύρια, προκειμένου το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης να φθάνει το 55%.

Στο στόχαστρο της νέας μεταρρύθμισης αναμένεται να τεθεί και το ΕΚΑΣ, καθώς για όλους τους συνταξιούχους από το 2015 και μετά το επίδομα θα αντικατασταθεί από την Εθνική Σύνταξη, ενώ θα υπάρχει και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Αλλαγές αναμένονται και για τους ήδη συνταξιούχους, καθώς αναμένεται να «σκληρύνουν» περισσότερο τα εισοδηματικά κριτήρια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: