2/10/13

Fast Track φιάσκο 78 εκατ. ευρώ στο Γαλάτσι

«Πάρτε πίσω το ολυμπιακό ακίνητο του Γαλατσίου».
Αυτό επιδιώκει πλέον το κοινοπρακτικό "δίδυμο" των ομίλων Χαραγκιώνη και της πορτογαλικής Sonae Sierra, η οποία ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κινηθεί δικαστικά εναντίον του ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να επιστρέψει στο Δημόσιο το ολυμπιακό γυμναστήριο του Γαλατσίου, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη το φιάσκο της μεταολυμπιακής αξιοποίησης των ακινήτων του 2004.
Το εν λόγω ακίνητο προοριζόταν για τη μετατροπή του σε θεματικό εμπορικό κέντρο και μάλιστα με αθλητικό χαρακτήρα, σε μία επένδυση αρχικού ύψους 78 εκατ. ευρώ που θα φιλοξενούσε περί τα 170 καταστήματα. Ωστόσο, από το 2006- οπότε υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο- έως σήμερα η ελληνοπορτογαλική κοινοπραξία δεν έχει καταφέρει να λάβει τις σχετικές άδειες, ενώ έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ουκ ολίγες αντιδράσεις από πλευράς των όμορων δήμων αλλά και κατοίκων της περιοχής.
Πλέον, η λύση της δικαστικής προσφυγής είναι η πλέον πρόσφορη, σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους της ελληνοπορτογαλικής κοινοπραξίας, δεδομένου ότι ήδη έχει περάσει άπρακτη μία επταετία από την αρχική υπογραφή της σύμβασης της 40ετούς παραχώρησης, καθιστώντας ουσιαστικά την επένδυση μη βιώσιμη για τους δύο ομίλους. Σημειωτέον ότι οι δύο εταιρείες μετρούν επιπλέον απώλειες, από την διάθεση κεφαλαίων άνω των 20 εκατ. ευρώ για μελέτες, μισθώματα κ.τ.λ..
Το ιστορικό της επένδυσης
Η κοινοπραξία των ομίλων Χαραγκιώνη και Sonae Sierra, αμφότεροι με μεγάλη εμπειρία στον τομέα των εμπορικών κέντρών είχε αναλάβει το 2006 την εκμετάλλευση του ακινήτου για περίοδο 40 ετών, ύστερα από το σχετικό, διεθνή διαγωνισμό της Ολυμπιακά Ακίνητα το 2006 προκειμένου να το μετατρέψει σε εμπορικό κέντρο συνολικής επιφάνειας 45.000 τ.μ.
Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα της επένδυσης το mall θα έπρεπε να ξεκινήσει τη λειτουργία του, το 2008, ωστόσο, από την πρώτη στιγμή οι ιδιώτες επενδυτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα, αρχής γενομένης από τις αντιδράσεις κυρίως των τοπικών φορέων κι εν συνεχεία των καθυστερήσεων ως προς τις αδειοδοτήσεις και την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ένα από τα βασικά ‘’αγκάθια’’  που προέβαλαν οι επικριτές της επένδυσης, ήταν τα κυκλοφοριακά προβλήματα και η έλλειψη υποδομών ως προς την ευκολία πρόσβασης στο εμπορικό κέντρο. Η ελληνοπορτογαλική κοινοπραξία μετέθεσε το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας για το 2010 περιορίζοντας παράλληλα και το εμπορικό κέντρο από τα 45.000 στα 36.000 τ.μ., γεγονός το οποίο καθιστούσε, σύμφωνα με τους επενδυτές, το mall οριακά βιώσιμo.
Ως προς το προφίλ των ιδιωτών επενδυτών, ο όμιλος Χαραγκιώνη έχει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια εμπορικών ακινήτων αυτή την στιγμή, το οποίο πάντως έχει πληγεί σημαντικά λόγω της κρίσης. Από την πλευρά της, η Sonae Sierra, έχει αυτή την στιγμή 48 εμπορικά κέντρα ανά τον κόσμο με συνολική μισθώσιμη επιφάνεια 2 εκατ. τετραγωνικών μέτρων, ενώ είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση περισσότερων από 74 εμπορικών κέντρων με αξίας 5,8 δισ. ευρώ. Οι δύο όμιλοι συνεργάσθηκαν για πρώτη φορά για το γνωστό ακίνητο ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς το 1999 με σκοπό τη μετατροπή του σε εμπορικό κέντρο- σχέδιο ωστόσο το οποίο επίσης μπλόκαρε- ενώ η Sonae Sierra λειτουργεί στη χώρα μας το εμπορικό κέντρο Pantheon Plaza στη Λάρισα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: