11/10/13

Και πέντε εκατομμύρια ευρώ εισέπραξε το κράτος από τον έλεγχο των εμβασμάτων!

Να  επιταχύνει τους ελέγχους στις υποθέσεις της «λίστας Lagarde» αλλά και των εμβασμάτων επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών με την τροπολογία που κατέθεσε χθες περί διενέργειας προσωρινών φορολογικών ελέγχων στους φορολογούμενους. Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στη Βουλή δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν γίνει έως τώρα σε γνωστές υποθέσεις φοροδιαφυγής όπως είναι η λίστα των εμβασμάτων στο εξωτερικό, των ακινήτων στο Λονδίνο και των offshore εταιρειών. 

Η διάταξη για τη διενέργεια προσωρινών φορολογικών ελέγχων κρίθηκε σκόπιμο να κατατεθεί επειδή το αποτέλεσμα των ελέγχων είναι προς το παρόν πενιχρό, ενώ ειδικά στις υποθέσεις των εμβασμάτων έχει ξεκινήσει έλεγχος σε λιγότερους από 500 φορολογούμενους, από τους άνω των 20.000 που είχαν λάβει σχετικό σημείωμα. 

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πέρυσι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προχώρησε σε διασταύρωση των εμβασμάτων που είχαν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι την τριετία 2009 – 2011 με τα αντίστοιχα εισοδήματα που είχαν δηλώσει την τελευταία δεκαετία. Από τους 54.000 που είχαν στείλει χρήματα στο εξωτερικό περίπου 23.000 κλήθηκαν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων, καθώς δεν δικαιολογούνταν από τα εισοδήματά τους. Παρά τη μεγάλη ταλαιπωρία στην οποία υποβλήθηκαν οι φορολογούμενοι, ουσιαστικός έλεγχος δεν έγινε. Τώρα το υπουργείο Οικονομικών έρχεται και με την τροπολογία που κατέθεσε χθες δίνει τη δυνατότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό να ελέγξει συγκεκριμένες χρήσεις (π.χ. μόνο το 2009) και όχι όλες τις μη παραγεγραμμένες χρήσεις που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία. Με τον τρόπο αυτό στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι θα επιταχυνθούν οι έλεγχοι όχι μόνο για την υπόθεση των εμβασμάτων αλλά και για τις υποθέσεις της «λίστας Lagarde». 

Που έχουν γίνει έλεγχοι 
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Απόστολου Κακλαμάνη σχετικά με την πορεία του ελέγχου των φορολογούμενων που μετέφεραν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό. 

Οπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών: "ως το σκέλος των ελέγχων των φορολογουμένων, που απέστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό την τριετία 2009-2011, έχουν διενεργηθεί οι ακόλουθες ενέργειες:

* Έγινε διασταύρωση στοιχείων όλων των φορολογουμένων και αποκλείστηκαν όσοι δικαιολογούσαν τα εμβασθέντα κεφάλαια από τα δηλωθέντα εισοδήματα τους.

* Εστάλησαν 24.710 επιστολές για οικειοθελή συμμόρφωση, η οποία αφορούσε σε υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων για εισοδήματα αυτοτελώς φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα, που δεν ήταν υποχρεωτικά δηλούμενα στις χρήσεις που εξετάζονται, προς δικαιολόγηση των εμβασμάτων. 

Το στάδιο αυτό ολοκληρώθηκε με το κλείσιμο της ειδικής εφαρμογής που λειτουργούσε στην ηλεκτρονική Δ/νση της Γ.Γ.Π.Σ. μέχρι 20.3.2013. 

• Ακολούθησε αξιολόγηση των υποθέσεων βάσει κανόνων-κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, προκειμένου να ελεγχθούν αρχικά οι υποθέσεις με ενδείξεις πολύ μεγάλης ή μεγάλης φοροδιαφυγής.

• Από τις υποθέσεις αυτές αρχικά επελέγησαν 436 υποθέσεις, οι οποίες εστάλησαν στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου. Οι έλεγχοι αυτοί βρίσκονται σε εξέλιξη. 

• Έχουν ολοκληρωθεί 2 έλεγχοι και έχει βεβαιωθεί ποσό περίπου 5 εκ. το οποίο εισπράχθηκε.

Για τους Έλληνες επενδυτές με ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία 107 φορολογουμένων, έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου για 84 άτομα, έχουν ολοκληρωθεί 20 έλεγχοι και έχει βεβαιωθεί ποσό 162.000 ευρώ. 

Για τους Έλληνες κατόχους ταχύπλοων σκαφών αναψυχής εγγεγραμμένων στο ολλανδικό νηολόγιο, -με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία που ήρθαν σε γνώση μας - έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία 136  φορολογουμένων, έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου για 14 άτομα και προέκυψαν φορολογικές παραβάσεις για 8 από αυτούς, οι οποίες ελέγχονται. 

Επίσης, καταλογίστηκαν παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων σε τρία εμπλεκόμενα δικηγορικά γραφεία και έχει γίνει άρση του τραπεζικού απορρήτου τους.

Αναφορικά με τους ελέγχους στις offshore εταιρείες, για τις οποίες επανειλημμένως έχουμε ερωτηθεί, έχουν καταγραφεί και ήδη με τα κριτήρια κινδύνου έχουν επιλεγεί οι πρώτες 322 εταιρείες προς έλεγχο, έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου για 163 από αυτές και έχουν ολοκληρωθεί 34 από τους ελέγχους αυτούς.   Τα ποσά που βεβαιώθηκαν γι αυτές τις 34 εταιρείες  ανέρχονται σε περίπου 40 εκ. ευρώ, δηλαδή λίγο παραπάνω από 1 εκ. για την κάθε μία. 

Επίσης, από διασταυρώσεις στοιχείων από τα αρχεία των Δ.Ο.Υ. και του TAXIS για πιθανολογούμενη φοροδιαφυγή, έχουν εντοπιστεί 2.423 υποθέσεις προς έλεγχο και έχουν εκδοθεί 1.800 εντολές ελέγχου προς το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Από τους ελέγχους αυτούς, έχουν ολοκληρωθεί 329 και βεβαιώθηκαν ποσά 36 εκ. ευρώ.

Τέλος, για τα ελεγχόμενα από το ΣΔΟΕ στοιχεία της γνωστής «Λίστας Λαγκάρντ», αλλά και των Ελλήνων καταθετών στο Λουξεμβούργο, υποθέσεις που διαχειρίζεται βάσει εισαγγελικής παραγγελίας το ΣΔΟΕ, έχουν ζητηθεί τα ανοίγματα των τραπεζικών λογαριασμών όλων των προσώπων και βρίσκονται σε εξέλιξη 150 έλεγχοι.

Σε οργανωτικό επίπεδο έχουν γίνει και βρίσκονται σε εξέλιξη παρεμβάσεις, που αποσκοπούν στη συγκέντρωση και εξοικονόμηση πόρων και στην ανάπτυξη της απαραίτητης πλέον εξειδίκευσης για τη διενέργεια των πολυεπίπεδων και πολύπλοκων ελέγχων, που μέχρι πρότινος ήταν άγνωστοι για την ελληνική δημόσια διοίκηση.

Όταν ανέλαβα η φορολογική διοίκηση αριθμούσε περί τους 600 ελεγκτές και, παρά τις συνταξιοδοτήσεις, με δράσεις που αναλάβαμε, αριθμεί σήμερα περί τους 2.000 ελεγκτές".

Δεν υπάρχουν σχόλια: