9/10/13

Επαναφέρει η Ε.Ε. το θέμα αύξησης ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

Σύμφωνα με working paper της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιλαμβάνει προτάσεις για τη Φορολογική Αναμόρφωση, θα πρέπει να συζητηθούν οι νέες αλλαγές στη φορολογία των χωρών μελών, ιδίως στα θέματα της επιβολής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης.
Ειδικότερα όσον αφορά στο θέμα της φορολογίας στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει μεν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην χώρα μας αλλά επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στο προσεχές διάστημα, προκειμένου να αρχίσει να αποδίδει τα προβλεπόμενα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Αποδίδει ιδιαίτερα σημασία στην πιλοτική μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (στην εστίαση) και τονίζει πως οι φόροι στα πετρελαιοειδή δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
Βεβαίως στην έκθεσή της καταγράφεται η πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα όπως και η πρόβλεψη για επιστροφή της οικονομίας μας σε ρυθμούς ανάκαμψης εντός του 2014. Το παράδοξο είναι πως οι αναλυτές της Κομισιόν αναγνωρίζουν πως στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση φορολογικών βαρών μέσα σε έναν χρόνο. Συγκεκριμένα στη χώρα μας μόνον πέρυσι καταγράφηκε αύξηση κατά μέσο όρο της τάξης του 3,9%αποκλειστικά από τη φορολογία εισοδήματος. Αυτή η αύξηση είναι, μάλιστα, με διαφορά η μεγαλύτερη στην Ευρώπη (μόλις 0,3% κατά μέσο όρο).
Κι όμως οι ίδιοι αναλυτές εμφανίζονται να ζητούν για την χώρα μας και μια σειρά άλλων χωρών αναδιάρθρωση (με δυο λόγια αύξηση) του ΦΠΑ σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο καθώς και των φόρων (εν προκειμένω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) στο πετρέλαιο κίνησης.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η Κομισιόν παραδέχεται στην έκθεσή της πως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που έχει επιβληθεί και στην Ελλάδα δεν πέτυχε τους στόχους του, πολύ περισσότερο όταν η αύξηση του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο κίνησης που υιοθετήθηκε από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Λιθουανία, Ρουμανία και Σουηδία) απεδείχθη αποτελεσματικότερη και για τα έσοδα και για την κατανάλωση σε σύγκριση με τις χώρες που επιβάλλουν εξαιρέσεις στους ενεργειακούς φόρους, όπως η Ελλάδα – που να σημειωθεί ότι και φέτος υιοθετεί μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά περίπου 15% με τις εξαιρέσεις – και η Δανία.
Πάνω – κάτω την ίδια άποψη διατηρούν οι ειδήμονες των Βρυξελλών και για τους συντελεστές ΦΠΑ, καθώς επί της ουσίας συστήνουν να πάψουν οι εξαιρέσεις και οι διαφορετικές βαθμίδες ΦΠΑ στην αγορά και να αντικατασταθούν οι όποιες επιδοτήσεις με απευθείας ενισχύσεις για τα ευπαθή νοικοκυριά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: