Μείωση κύριων συντάξεων στο β' εξάμηνο του επόμενου έτους «κρύβει» ο προϋπολογισμός για τα ασφαλιστικά ταμεία, που ετοιμάζουν από κοινού τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών. Οι «τρύπες» ή καλύτερα τα ελλείμματα στην κοινωνική ασφάλιση είναι τόσο μεγάλα, που χωρίς τη στήριξη του κράτους δεν μπορεί να καλυφθούν παρά μόνο μέσω μείωσης των δαπανών, άρα περικοπής των κύριων συντάξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου διαπιστώθηκε από όλες τις πλευρές ότι το έλλειμμα στο ΙΚΑ πρόκειται να φτάσει το 1,3 δισ. ευρώ το 2014, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Οταν στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, που χορηγεί περίπου 1.200.000 κύριες συντάξεις, προϋπολογίζεται σημαντικό έλλειμμα, τότε γίνεται αντιληπτή η εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία έχουν βρεθεί η Κοινωνική Ασφάλιση και το σύστημα απονομής συντάξεων, γενικότερα.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε συνάντηση που είχαν ο υπουργός Εργασίας και ο διοικητής του ΙΚΑ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα την περασμένη Τρίτη διαπιστώθηκε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την υστέρηση των εσόδων στο ίδρυμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσο και να «φουσκωθούν» τα έσοδα του επόμενου έτους πάλι δεν μπορούν να περιορίσουν σημαντικά το έλλειμμα. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση που υπάρχει είναι να καταγραφεί στον προϋπολογισμό αύξηση εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ μόνο στο ΙΚΑ. Αυτή, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, θα προκύψει μέσω αύξησης των τρεχουσών εισφορών (400.000.000 ευρώ), μεγαλύτερης και καλύτερης αποδοτικότητας της ρύθμισης χρεών (350.000.000 ευρώ) και εφαρμογής των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή των πλειστηριασμών (250.000.000 ευρώ), καθώς θα λειτουργήσει επιτέλους και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Το αξιοπερίεργο όμως είναι ότι, ενώ για παράδειγμα σχεδιάζεται να εγγραφεί στον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς έσοδο της τάξης των 350.000.000 ευρώ από τις ρυθμίσεις, είναι γνωστό και στον... κλητήρα του υπουργείου ότι η ρύθμιση έχει αποτύχει. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, απέφερε λιγότερα από 10.000.000 ευρώ στα ταμεία του ΙΚΑ το διάστημα από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.
Παρ' όλ' αυτά, το υπουργείο Εργασίας επιμένει ότι εντός της επόμενης χρονιάς τα έσοδα από τη ρύθμιση θα εκτιναχθούν, καλύπτοντας ένα μέρος από το έλλειμμα στο ΙΚΑ.
Ανάλογα προβλήματα πρόκειται να προκύψουν και με τον ΟΑΕΕ, ένα Ταμείο στο οποίο εδώ και μία διετία οι μισοί από τους ασφαλισμένους του, σχεδόν 380.000 άτομα, δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές είτε κατά διαστήματα είτε σε μόνιμη βάση, επικαλούμενοι την οικονομική κρίση. Το μέτρο της επιβολής φόρου επί του τζίρου των επιχειρήσεων έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση ότι δεν θα εφαρμοστεί, καθώς κρίθηκε άδικο και αντιαναπτυξιακό. Ομως, έχει προϋπολογιστεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα έπρεπε να αποφέρει στα ταμεία του οργανισμού έως 450.000.000 ευρώ την επόμενη χρονιά. Συνεπώς, πρέπει η διοίκηση του ΟΑΕΕ να βρει τρόπους να καλύψει το παραπάνω ποσό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το έλλειμμα του Ταμείου του χρόνου θα είναι υψηλότερο από τα περίπου 400.000.000 ευρώ που αναμένεται να φτάσει στο τέλος της φετινής χρονιάς.
Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η δεδομένη επιθυμία της τρόικας να καταργήσει τους κοινωνικούς πόρους και να επιβάλει τη μείωση της εργοδοτικής εισφοράς κατά 3,9%. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κοινωνικών πόρων, η εκτίμηση των στελεχών της Κοινωνικής Ασφάλισης, αρμόδιων για τα οικονομικά, είναι ότι το άνοιγμα στα Ταμεία μπορεί να φτάσει έως και τα 2 δισ. ευρώ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υπάρξει πραγματική εμπλοκή με τις συντάξεις, καθώς υπάρχουν Ταμεία που στηρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους κοινωνικούς πόρους για να έχουν έσοδα.
Αλλωστε, με την αδήλωτη εργασία να κινείται στο 39,4% και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα να έχουν υποστεί απώλειες που ξεπερνούν το 50% την τελευταία τριετία, απέμεναν μόνο οι κοινωνικοί πόροι για να καλύπτονται οι ανάγκες για συντάξεις.
Υπ. Οικονομικών: Ο,τι πουν οι δανειστές
Η διάθεση του οικονομικού επιτελείου, ακολουθώντας πάντα τις απαιτήσεις της τρόικας, είναι να καταργηθούν οι κοινωνικοί πόροι και ταυτόχρονα να μειωθεί η χρηματοδότηση προς την κοινωνική ασφάλιση. Η πρόταση που υπάρχει είναι η περικοπή στην κρατική στήριξη προς τα ασφαλιστικά ταμεία να είναι της τάξης του 1,8-2 δισ. ευρώ. Μόνο για το ΙΚΑ η πρόβλεψη που υπάρχει είναι ότι η κρατική χρηματοδότηση θα είναι λιγότερη κατά περίπου 900.000.000 ευρώ σε σχέση με φέτος.
Υπενθυμίζεται ότι για το τρέχον έτος το ΙΚΑ αναμένεται να λάβει από το δημόσιο ταμείο ποσό που μαζί με την πρόσθετη χρηματοδότηση θα φτάσει περίπου τα 3,7 δισ. ευρώ. Συνεπώς, για του χρόνου το κράτος δεν είναι διατεθειμένο να δώσει στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας περισσότερα από 2,8 δισ. ευρώ. Γίνεται αντιληπτό ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόθεση για επιπρόσθετη χρηματοδότηση, μιας και η τρόικα έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τα ασφαλιστικά ταμεία αφήνονται κυριολεκτικά στην τύχη τους για να καλύψουν τις ανελαστικές δαπάνες που έχουν για την καταβολή συντάξεων.
Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη και από την έναρξη εντός του 2014 της εφαρμογής του μέτρου της μείωσης εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, που πρόκειται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως το 2016. Οι απώλειες για το ασφαλιστικό σύστημα υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσουν ακόμα και το ένα δισ. ευρώ, χωρίς ακόμα να έχει βρεθεί ο τρόπος που θα καλυφθεί μια ακόμα «μαύρη τρύπα». Είναι δεδομένο ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι θέμα χρόνου για να διαπιστωθεί ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και να οδηγηθούμε ξανά σε οδυνηρές περικοπές στις συντάξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου