Με δύο σοβαρά λάθη, τα οποία δείχνουν εν πολλοίς ότι κάποιοι λειτουργούν σπασμωδικά χωρίς εμφανές σχέδιο, χρεώνονται τις τελευταίες ημέρες κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης. Το πρώτο είναι η απόφαση των ελεγκτικών αρχών να καταρτίσουν μια «περίεργη» λίστα με 400 άτομα, τα οποία εισήγαγαν στην Ελλάδα μέσω του τραπεζικού συστήματος τους τελευταίους μήνες σημαντικά ποσά, και το δεύτερο η περίεργη (εκ των υστέρων) απόφαση να παρεμποδιστεί η μεταφορά της έδρας της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών ΒΙΟΧΑΛΚΟ στις Βρυξέλλες.
Πρόκειται για δύο ενέργειες που προξενούν ερωτήματα τόσο για τον χρόνο όσο και για την περίοδο που επέλεξαν κάποιοι να δράσουν, δυναμιτίζοντας το όποιο (οριακά) καλό κλίμα τείνει να δημιουργηθεί στον τομέα των επενδύσεων. Όπως λοιπόν πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», το γεγονός ότι περίπου 5 δισ. ευρώ επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο ήταν η αφορμή για τις ελεγκτικές αρχές να κάνουν για μία ακόμα φορά τη δουλειά τους. Η νομοθεσία προβλέπει ότι όποιος εισάγει (ή εξάγει) χρηματικά ποσά πάνω από 20.000 ευρώ θα πρέπει αυτά να αναφέρονται από τις τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος και στη συνέχεια στην Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Συνθέτοντας το παζλ, οι ελεγκτικές αρχές διαπίστωσαν ότι κάποιοι επιχειρηματίες έφεραν πίσω στην Ελλάδα ποσά που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ ο καθένας. Εν πολλοίς, όπως φαίνεται, κάποια από αυτά είναι δικαιολογημένα και κάποια όχι. Ωστόσο εδώ συνέβη το εξής παράδοξο: οι Αρχές κατήρτισαν μια λίστα με 400 άτομα που έφεραν πίσω συνολικά αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «ΘΕΜΑ», για γνωστούς επιχειρηματίες και εφοπλιστές, και, όπως εκτιμάται, η οικονομική τους επιφάνεια δικαιολογεί τα ποσά αυτά.
Φυσικά ανάμεσα στα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι και κάποιων των οποίων τα χρήματα δεν δικαιολογούνται, καθώς προέρχονται από συναλλαγές που εξετάζουν οι αρμόδιες αρχές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η λίστα περιέχει γνωστά ονόματα της επιχειρηματικότητας, για τα οποία δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο ζήτημα, δημιουργούνται ωστόσο εύλογα ερωτήματα για το μέγεθος των ελέγχων.
Από την άλλη, οι πολίτες αυτοί θα κληθούν να δικαιολογήσουν πού βρήκαν τα χρήματα για να τα εισάγουν στην Ελλάδα και ο έλεγχος αυτός, όπως εκτιμούν νομικοί και δικαστικοί κύκλοι, από δω και στο εξής θα λειτουργεί ως τροχοπέδη για όσους θέλουν να φέρουν στην Ελλάδα τα χρήματά τους.
Πιθανό κύμα φυγής
Επιπρόσθετα, η γενικευμένη ανησυχία για ένα πιθανό κύμα φυγής ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό δια της απορρόφησης από θυγατρικές τους κινητοποίησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο με φωτογραφική τροπολογία επιχειρεί τώρα να ανακόψει όπως-όπως την έξοδο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ από το Χρηματιστήριο και να θέσει φραγμούς σε όσες άλλες εισηγμένες σκέφτονται να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό.
Με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία κατά τις πληροφορίες στηρίχτηκε σε εισηγήσεις τόσο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και σε κυβερνητικών στελεχών, κατατέθηκε ειδική τροπολογία που προβλέπει ότι πλέον θα απαιτείται ποσοστό 90% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου μιας εισηγμένης (στην αρχή φημολογείται ότι είχε προταθεί να είναι 95%) προκειμένου αυτή να αποφασίσει τη συγχώνευση-απορρόφησή της με άλλη εισηγμένη, η οποία θα εκδώσει μετοχές ως αντάλλαγμα.
Πρακτικά η απαγόρευση που ίσχυε μέχρι σήμερα για την έξοδο εισηγμένων από το ταμπλό μέσω απορρόφησης από μη εισηγμένες αν δεν έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον το 90% των μετοχών επεκτείνεται τώρα και στις περιπτώσεις που η εταιρεία απορροφάται από επίσης εισηγμένη σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο, ακόμη και αν δώσει ως αντάλλαγμα μετοχές.
Η ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι θα έχει άμεση επίπτωση στα σχέδια της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, καθώς της επιβάλλει να διασφαλίσει υποχρεωτικά τη σύμφωνη γνώμη του 90% των μετόχων στη γενική συνέλευση προκειμένου να προχωρήσει στη διαγραφή των μετοχών της.
Τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση
Στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές επιβατών, ρυθμιστική αρχή επιβατικών μεταφορών και άλλες διατάξεις», το οποίο εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή, περιέχεται τροπολογία σύμφωνα με την οποία: «Η πλειοψηφία 90% κρίνεται απαραίτητη και στην περίπτωση που η διαγραφή μιας εταιρείας από το Χρηματιστήριο επέρχεται συνεπεία εταιρικού μετασχηματισμού (συγχώνευση, διάσπαση ή μετατροπή), ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι οι μέτοχοι θα λάβουν μετοχές εισηγμένες ή μη εισηγμένες, καθώς η σχετική απόφαση αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τους μετόχους, κυρίως της μειοψηφίας, αφού έχει ως αποτέλεσμα την οριστική παύση διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο Χρηματιστήριο.
Το γεγονός αυτό έχει ουσιώδεις επιπτώσεις για τους μετόχους της, αφού στερούνται οριστικά της δυνατότητας χρηματιστηριακής εκποίησης των μετοχών τους.
Συνεπώς, και προκειμένου να διασφαλίζονται επαρκώς και στην περίπτωση εταιρικού μετασχηματισμού τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας των εισηγμένων εταιρειών, προτείνεται να απαιτείται, σε κάθε περίπτωση, για τη λήψη απόφασης από τη γενική συνέλευση, η οποία τελικώς θα οδηγεί στη διαγραφή της εταιρείας από το Χρηματιστήριο, πλειοψηφία 90% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου στην εκδότρια εταιρεία ανά κατηγορία μετοχών».
Όπως αναλύεται στην εισηγητική έκθεση, «καταργείται το εδάφιο γ’ της παρ. 5 του άρθρου 17 του ν. 3371/2005 και απαιτείται εφεξής ποσοστό 90%, αντί των 2/3 που ισχύει, επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εκδότριας εταιρείας, για τη διαγραφή των μετοχών της από το Χρηματιστήριο και στην περίπτωση εταιρικών μετασχηματισμών των οποίων οι μέτοχοι της απορροφώμενης, διασπώμενης ή μετατρεπόμενης εταιρείας λαμβάνουν εισηγμένες μετοχές, σύμφωνα με τους όρους του μετασχηματισμού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου