30/4/14

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,54 δισ. ευρώ το α΄3μηνο. Υστέρηση 5,1% στα φορολογικά έσοδα! Άρα δεν πλήρωσαν προς τρίτους 1,54 δισ. ευρώ. Greek Statistics!

Έλλειμμα  448 εκατ. ευρώ εμφανίζουν τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το 3μηνο  Ιανουαρίου – Μαρτίου 2014, έναντι ελλείμματος 1.354 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και στόχου για έλλειμμα 1.089 εκατ. ευρώ.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 1.541 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 520 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 878 εκατ. ευρώ.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12.720 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 136 εκατ. ευρώ ή 1,1 %  έναντι του στόχου Π/Υ 2014 .
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 10.678 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 728 εκατ. ευρώ ή 6,4% χαμηλότερα έναντι του στόχου.
Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 9.666  εκατ. ευρώ, 520 εκατ. ευρώ ή 5,1% λιγότερα έναντι του στόχου.
Συγκεκριμένα, κατηγορίες εσόδων που υπερέβησαν τον στόχο του τριμήνου Ιανουαρίου – Μαρτίου 2014 είναι οι εξής:
1. Οι φόροι εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 44 εκατ. ευρώ ή 10,5%.
2. Οι λοιποί άμεσοι φόροι κατά 173 εκατ. ευρώ ή 48,1%, λόγω κυρίως των εισπράξεων από Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης.
3. Ο Φ.Π.Α λοιπών προϊόντων κατά 125 εκατ. ευρώ ή 4,8%.
4. Οι λοιποί έμμεσοι φόροι κατά 18 εκατ. ευρώ ή 29,4 %.
Αντίθετα, υστέρησαν έναντι του στόχου:
1. Ο φόρος εισοδήματος  νομικών προσώπων κατά 189 εκατ. ευρώ ή 87,5 %, κυρίως λόγω της παράτασης μέχρι τις 30/4, του χρόνου υποβολής της δήλωσης και απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου που καταβάλλεται τον Ιανουάριο.
2. Οι άμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 82 εκατ. ευρώ ή 8,7%.
3. Τα έσοδα από τον Φ.Π.Α πετρελαιοειδών και Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων κατά 288 εκατ. ευρώ ή 37,2% και 137 εκατ. ευρώ ή 12,3% αντίστοιχα.
4. Τα έσοδα από τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, κατά 46 εκατ. ευρώ ή 47,3%.
5. Οι έμμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 97 εκατ. ευρώ ή 34,2 %.
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 703 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 356 εκατ. ευρώ  έναντι του στόχου (347 εκατ. ευρώ).
Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 2.043 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 865 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 13.168 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 505 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (13.673 εκατ. ευρώ).
Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 12.250    εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 823 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 696 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (10.557 εκατ. ευρώ).
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 κατά 963 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 7,3%, παρά την αύξηση στις δαπάνες καταπτώσεων εγγυήσεων σε φορείς εντός γενικής κυβέρνησης κατά 349 εκατ. ευρώ και των δαπανών για τόκους κατά 115 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου  των πρωτογενών δαπανών κατά 1.320 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 11,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 918 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 318 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (600 εκατ. ευρώ) και κατά 439 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Έρχεται αύξηση 25% στα τιμολόγια ρεύματος για εξοχικές κατοικίες με τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ

Αυξήσεις που μπορεί να φτάσουν και το 25% φέρνει για τα τιμολόγια ρεύματος των εξοχικών κατοικιών η κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
 
Πρόκειται για μνημονιακή δέσμευση της χώρας, η οποία θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.
 
Οι συγκεκριμένες επιδοτήσεις αφορούν συνολικά περί τα 2,5 εκατ. καταναλωτές με κατανάλωση μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο και το σύνολο των αγροτικών καταναλώσεων της χώρας, που χρεώνεται για όλο το 24ωρο με την κατά 40% χαμηλότερη τιμή του νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ.
 
Το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, μέχρι τον Ιούνιο του 2014 να θεσμοθετήσει τις αλλαγές για την κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων. 
 
Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου "The Gas and Power Markets: Looking Ahead with Optimism and Realism" τόνισε ότι προωθείται σχέδιο σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών για να μην πληγούν από τις αλλαγές οι καταναλώσεις που αφορούν στην πρώτη κατοικία. Όπως είπε θα αξιοποιηθεί η βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών για να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο οι καταναλώσεις που αφορούν στην πρώτη κατοικία. Για τις υπόλοιπες θα υπάρξουν αυξήσεις. 
 
Όσον αφορά τα τιμολόγια αγροτικής χρήσης, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, η κυβέρνηση έχει αποσπάσει παράταση από την τρόικα μέχρι το τέλος του 2015 προκειμένου να εγκατασταθούν πρώτα οι έξυπνοι μετρητές.
 
Στις εμπορικές καταναλώσεις χαμηλής και μέσης τάσης ωστόσο, οι οποίες επιβαρύνονται με το κόστος των επιδοτούμενων τιμολογίων, η κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων αναμένεται να φέρει μειώσεις οι οποίες εκτιμάται ότι θα φτάσουν στο 4% - 5%.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τέλος η χρηματοδότηση για 500 ΝΠΙΔ που δεν εχουν απογραφεί

Έληξε την Τετάρτη 30 Απριλίου η προθεσμία για την απογραφή των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου του Δημοσίου.
Ως εκ τούτου κλείνει από αύριο η στρόφιγγα της κρατικής χρηματοδότησης για περίπου 500 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που δεν έχουν απογραφεί.
Άμεσες θα είναι και οι συνέπειες για τους εργαζομένους σε αυτά καθώς πλέον οι μισθοί τους θα βρίσκονται «στον αέρα».
Έως σήμερα, όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία, έχουν απογραφεί περί τα 900 ΝΠΙΔ που απασχολούν περίπου 32.000 υπαλλήλους.
Δεδομένου ότι ουδέποτε έγινε συνολική καταγραφή, είναι άγνωστο πόσα ακριβώς ΝΠΙΔ δεν έχουν απογραφεί, ωστόσο αρμόδια στελέχη της δημόσιας διοίκησης σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» εκτιμούν ότι πρόκειται περί τα 500, σημειώνοντας ότι «σε κάποια εξ αυτών ο αριθμός εργαζομένων είναι μικρός ή ενδεχομένως και μηδενικός».
Χαρακτηριστικό είναι ότι πέραν των επιμέρους οργανισμών σε σειρά υπουργείων, δεν έχουν απογραφεί: γενικοί και τοπικοί οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων (υπάγονται στο υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης) καθώς και δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης. Αρχής γενομένης από αύριο -εφόσον δεν απογραφούν- σταματά η χρηματοδότησή τους.
«Για όσο διάστημα παρατηρείται παρέκκλιση από την απογραφή στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου και από τη διαδικασία πληρωμής μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, αναστέλλεται η απόδοση πόρων ή οποιασδήποτε μορφής ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό», αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο.
Αναλυτικές οδηγίες έχει στείλει προς όλα τα υπουργεία με έγγραφό του και ο γ.γ. Διοικ. Μεταρρύθμισης Δ. Στεφάνου, επισημαίνοντας ότι η ολοκλήρωση της απογραφής μέχρι τις 30 Απριλίου «επιτάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας».
Όπως αναφέρουν διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, πέραν της αναστολής κάθε μορφής ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό για όσα ΝΠΙΔ δεν έχουν απογραφεί, προβλέπεται και αναστολή αμοιβών των μελών των Δ.Σ. τους, ενώ εφόσον η μη συμμόρφωση -δηλ. η εξακολούθηση παρέκκλισης πληρωμής μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών-συνεχιστεί για δύο μήνες, τότε παύει αυτοδικαίως η θητεία των εκτελεστικών μελών του Δ.Σ.
Η διαδικασία της απογραφής, εκτός από «εργαλείο» για τη χαρτογράφηση των φορέων, θα συντελέσει στην καταγραφή του συνολικού μισθολογικού κόστους του Δημοσίου καθώς και στο να εντοπιστούν οι φορείς που δεν έχουν αντικείμενο εργασίας. Επιπλέον, η αποκλειστική καταβολή των μισθών μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών θα συντελέσει στην ακριβή αποτύπωση των απολαβών των εργαζομένων ενόψει της εφαρμογής του νέου μισθολογίου τον Ιανουάριο του 2015.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/4/14

Αυξήθηκαν 1% οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες το Μάρτιο. Θα μειωθούν τους επόμενους μήνες λόγω της επερχόμενης φορολογίας εισοδήματος και των μειώσεων στις συντάξεις

Αύξηση κατά 1% σημειώθηκε στις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στις ελληνικές τράπεζες το Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ.
Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες άγγιξαν στα τέλη Μαρτίου τα 161,05 δισ. ευρώ
Οι τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο αυξήθηκαν για πρώτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες και μάλιστα κατά 0,5% στα 34,6 δις. ευρώ. Ωστόσο, παραμένουν σε επίπεδο κατά 32% χαμηλότερα από τα υψηλά του Μαΐου του 2012.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οι χορηγήσεις δανείων συνεχίζουν να μειώνονται. Ξέρετε κανέναν μπατίρη να δανείζει δεξιά και αριστερά?

Η διαδικασία της δεύτερης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών έχει προκαλέσει μεγαλύτερη μείωση στις χορηγήσεις δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΤτΕ. 
 
Συγκεκριμένα ο  ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, το Μάρτιο του 2014, διαμορφώθηκε στο -4,1%, από -4,0% τον προηγούμενο μήνα. Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 718 εκατ. ευρώ (Μάρτιος 2013: αρνητική καθαρή ροή 305 εκατ. ευρώ).
 
 Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
 
Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Μάρτιο του 2014, ήταν αρνητική κατά 405 εκατ. ευρώ (Μάρτιος 2013: αρνητική καθαρή ροή 131 εκατ. ευρώ) και ο  ετήσιος  ρυθμός  μεταβολής  διαμορφώθηκε  σε  -5,3%, από -5,2% το Φεβρουάριο  του 2014. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -5,1%, το Μάρτιο του 2014, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και η καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 352 εκατ. ευρώ (Μάρτιος 2013: αρνητική  καθαρή ροή 172 εκατ. ευρώ). Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -8,5%, το Μάρτιο του 2014, από -7,1% τον προηγούμενο μήνα.
 
Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων
 
Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, το Μάρτιο του 2014,  ήταν μηδενική (Μάρτιος 2013: θετική καθαρή ροή 80 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε  στο 0,4%, από 0,9%  τον προηγούμενο μήνα.
 
Χρηματοδότηση των ιδιωτών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων
 
Αρνητική κατά 312 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, το Μάρτιο του 2014 (Μάρτιος 2013: αρνητική καθαρή ροή 254 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -3,4%, από -3,3% τον προηγούμενο μήνα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

"Bρώμικη" έκθεση της Διεθνούς Αμνηστείας ζητεί επιτάχυνση του εξισλαμισμού της Ελλάδας!

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην Ελλάδα για την παράλειψή της να εξαλείψει την τακτική και διαδεδομένη πρακτική της απώθησης προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στα σύνορά της αναζητώντας προστασία, ασφάλεια και καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη» αναφέρει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που ως γνωστόν χρηματοδοτείται από ισλαμιστικές οργανώσεις και το κράτος του Κατάρ και προωθεί τον εξισλαμισμό των χωρών της Ευρώπης.
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, με τίτλο «Ελλάδα: Σύνορο ελπίδας και φόβου» περιέχει τις γνωστές συκοφαντίες για τη μεταχείριση από τα ελληνικά σώματα ασφαλείας "ανθρώπων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη" και νομιμοποιεί κατ'αυτό τον τρόπο την βίαιη μαζική δημογραφική σύνθεση της Ελλάδας.
Μάλιστα η έκθεση καλεί την ΕΕ να χρησιμοποιήσει την εξουσία της για να κινήσει ... νομικές διαδικασίες εναντίον της Ελλάδας επειδή, όπως λέει, "παραλείπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της".
Πρακτικά ζητείται η επιτάχυνση του εξισλαμισμού της χώρας η οποία από 98,5% Χριστιανοί το 2000 τώρα έχει πληθυσμό μόλις κατά 85% χριστιανικό με τς προβλέψεις - βάσει των δεικτών δημογραφικής ανάπτυξης των δύο ομάδων να δείχνει ότι ακόμα και αν μειωθεί η εισροή ισλαμικών πληθυσμών κατά 50% από αυτές που είναι σήμερα, το 2035 θα αποτελούν το 50% του πληθυσμού της χώρας!
Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2012 και Απριλίου 2014, η Διεθνής Αμνηστία -αναφέρει στην έκθεση- μίλησε με 148 μετανάστες και πρόσφυγες για τις εμπειρίες τους στην προσπάθεια να εισέλθουν στην Ελλάδα."Σχεδόν οι μισοί είπαν ότι είχαν απωθηθεί από την Ελλάδα στην Τουρκία, κάποιοι πάνω από μία φορά"!
Και η Διεθνής Αμνηστεία εγκαλεί την Ελλάδα γιατί δεν υποδέχεται με "ανοικτές αγκάλες" του λάθρο που της στέλνουν οι χρηματοδοτούμενες από τις πλούσιες ισλαμικές χώρες,, βασικά από το Κατάρ, συμμορίες εμπορίας σκλάβων.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Επιτροπή της ΕΕ διέθεσε 227.576.503 ευρώ από το 2011 μέχρι το τέλος του 2013 για να κρατήσει η Ελλάδα έξω τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά μόνο 19.950.000 ευρώ για να βοηθήσει την υποδοχή τους κατά το ίδιο διάστημα.
«Καθώς η Ευρώπη χτίζει ψηλότερα τείχη, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες παίρνουν ολοένα πιο επικίνδυνες διαδρομές. Στο Αιγαίο και μόνο, τουλάχιστον 188 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά και βρέφη, πνίγηκαν ή αγνοούνται μεταξύ Αυγούστου 2012 και Μαρτίου 2104» αναφέρεται στην έκθεση, αλλά δεν αναφέρει πόσες δεκάδες χιλιάδες πέρασαν στο ελληνικό έδαφος στο ίδιο χρονικό διάστημα (υπολογίζεται κατ'ελάχιστον σε 3.000 ανά μήνα) και τι σημαίνει αυτό για την χώρα υποδοχής.
Και έχουν το θράσος να εγκαλούν την Ελλάδα γιατί οι Τούρκοι δουλέμποροι τους στέλνουν με τις σάπιες βάρκες στα ελληνικά ΕΧΥ και μάλιστα τους συμβουλεύουν να της τρυπάνε μόλις δουν σκάφος της ακτοφυλακής! Και ευθύνεται η Ελλάδα για αυτό!
Μετά τα πορίσματα της πρώτης της έκθεσης, «Ελλάδα: Φρούριο Ευρώπη: Καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, Ιούλιος 2013» η Διεθνής Αμνηστία συνέλεξε σχεδόν 95.000 υπογραφές από ολόκληρη την Ευρώπη και το Ισραήλ που παροτρύνουν τις ελληνικές Αρχές να δώσουν άμεσο τέλος στις απωθήσεις.
Για την Τουρκία που έχει μετατραπεί σε διαμετακομιστικό σταθμό λάθρο, ούτε κουβέντα η Διεθνής Αμνηστεία!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Περιορισμένες οι μειώσεις στις επικουρικές από την 1η Ιουλίου! Ας γελάσουμε. Πριν μια βδομάδα είχε αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο.

Οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που θα ισχύσουν από 1ης Ιουλίου θα είναι μικρές, δήλωσε το πρωί της Τρίτης στον ρ/σ ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Ο υπουργός δεσμεύτηκε επίσης ότι δεν θα υπάρχει «καμία πρόθεση» για αλλαγές στο καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης των γυναικών με ανήλικα τέκνα.
Παράλληλα, τόνισε πως οι προσαρμογές στο εφάπαξ με την καθιέρωση του συντελεστή βιωσιμότητας, που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου στις κύριες συντάξεις και θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου στις επικουρικές, ήταν αναγκαίες.
Διαβεβαίωσε πάντως πως δεν θα υπάρξουν στο εξής άλλες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας χαρακτήρισε «θωρακισμένο» και «νοικοκυρεμένο» και επαναβεβαίωσε πως δεν σχεδιάζεται η «παραμικρή μείωση» στις συντάξεις.
Ιδιαίτερα στάθηκε δε στο ζήτημα των κάλπικων συντάξεων, επισημαίνοντας πως με τις αλλαγές που έχουν τεθεί σε εφαρμογή το φαινόμενο έχει καταπολεμηθεί και πλέον έχουν διαγραφεί από το σύστημα περισσότερες από 30.000 συντάξεις «μαϊμού».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ποιοι θα πληρώσουν και πόσα για να πουλήσουν σπίτι

Ραντεβού στα συμβολαιογραφικά γραφεία για να υπογράψουν συμβόλαια πώλησης και αγοράς ακινήτων που είχαν παγώσει εδώ και σχεδόν έξι μήνες, ετοιμάζονται να κλείσουν ιδιοκτήτες, μεσίτες και υποψήφιοι αγοραστές. Αν και μετά από «σαράντα κύματα» και δύο χρόνια αλλαγών και ανατροπών στους νόμους, εστάλη στις εφορίες η σχετική εγκύκλιος που ανέμενε η αγορά για να ξεκινήσει να υπολογίζεται ο Φόρος Υπεραξίας, απομένει να φανεί αν και πότε θα είναι πλήρως έτοιμη λειτουργικά και η ηλεκτρονική εφαρμογή που ετοίμασε η ΓΓΠΣ, για να μπορούν να δουλέψουν οι συμβολαιογράφοι.
Το οξύμωρο πάντως είναι πως, επειδή ο φόρος κατέστη πολύ δικαιότερος σε σχέση με το αρχικό σχεδιασμό (από τον Δεκέμβριο του 2012 που ψηφίστηκε η πρώτη από τις τρεις εκδοχές του), μετά από όλες τις πολύμηνες ανατροπές το δημόσιο  μάλλον δεν θα βρει «υπεραξίες» για να φορολογήσει και αν εισπράξει  άμεσα χρήματα από πωλήσεις ακινήτων.
Πώς γίνεται η συναλλαγή
Συγκεκριμένα, ο φόρος υπεραξίας θα επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου με αφορολόγητο όριο 25.000 ευρώ, συντελεστές απομείωσης ανάλογα με τον χρόνο διακράτησης του ακινήτου και πλήρη απαλλαγή για όσους έχουν αποκτήσει ακίνητα πριν από το 1995 εφόσον τα μεταβιβάσουν εφεξής.
Οι συμβολαιογράφοι είναι υπόχρεοι σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 15% επί της προκύπτουσας υπεραξίας. Επιπλέον, ο πωλητής  καταβάλλει στο συμβολαιογράφο με τραπεζική επιταγή κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης το ποσό του φόρου που αντιστοιχεί στην υπεραξία (15%). Ο φόρος που παρακρατείται,  αποδίδεται από τους συμβολαιογράφους με τραπεζική επιταγή σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την υπογραφή του συμβολαίου.
Μηδενική υπεραξία
Από την υπεραξία που προκύπτει (μετά την εφαρμογή των συντελεστών απομείωσης) αφαιρείται ποσό 25.000 ευρώ, εφόσον ο φορολογούμενος διακράτησε το μεταβιβαζόμενο ακίνητο για πέντε τουλάχιστον έτη και επιβάλλεται φόρος στο τυχόν υπόλοιπο ποσό.
Όταν ο προσδιορισμός της υπεραξίας καταλήγει σε αρνητικό ποσό, η υπεραξία θεωρείται μηδενική, ενώ σε περίπτωση κατά την οποία η μεταβίβαση αφορά ακίνητο το οποίο αποκτήθηκε μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 1994, η υπεραξία θεωρείται μηδενική. Και στις δύο περιπτώσεις, υποβάλλεται μηδενική δήλωση φόρου υπεραξίας, ενώ στη δεύτερη, από τα απαιτούμενα στοιχεία για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας αναφέρεται μόνο το έτος κτήσης.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΦΟΡΟΥ
Για την πληρέστερη κατανόηση παρατίθεντα παραδείγματα υπολογισμού του φόρου υπεραξίας:
1. Το 2005 έγινε αγορά ενός διαμερίσματος έναντι δηλωθέντος τιμήματος 100.000 ευρώ. Πωλείται το 2014 αντί δηλωθέντος τιμήματος 200.000 ευρώ.
Έτη διακράτησης 9, επομένως συντελεστής απομείωσης 86,1% Υπολογισμός : 200.000-100.000= 100.000 ευρώ * 86,1%= 86.100 Από το ποσό αυτό αφαιρείται το ποσό των 25.000 ευρώ γιατί ο πωλητής διακράτησε το διαμέρισμα για τουλάχιστον 5 έτη, οπότε η προκύπτουσα υπεραξία είναι 86.100- 25.000=61.000 ευρώ. Φόρος: 61.000*15%= 9.150 ευρώ.
Αν το ίδιο ακίνητο όμως πουλήθηκε φέτος 125.000 ευρώ ή λιγότερο (λόγω κρίσης), δεν προκύπτει υποχρέωση πληρωμής φόρου υπεραξίας.
2. Διαμέρισμα αγοράστηκε το 1999 έναντι δηλωθέντος τιμήματος σε ευρώ 70.000 (περίπου 20 εκατ. ευρώ) . Το 2014 πωλείται με δηλωθέν τίμημα 170.000 ευρώ. Έτη διακράτησης 15, ο αρχικός συντελεστής απομείωσης 76,4% πολλαπλασιάζεται με 0,8, οπότε ο τελικός συντελεστής απομείωσης είναι 61,12%. Υπολογισμός: 170.000-70.000=100.000*61,12%=61.120-25.000=36.120 ευρώ Φόρος: 36.120*15%=5.418 ευρώ.
3. Αγορά ακινήτου το 1994 έναντι δηλωθέντος τιμήματος 30.000 ευρώ. Πωλείται το 2014 έναντι δηλωθέντος τιμήματος 80.000 ευρώ. Η τυχόν προκύπτουσα υπεραξία θεωρείται μηδενική επειδή το ακίνητο αποκτήθηκε πριν την 1.1.1995. Υποβάλλεται μηδενική δήλωση φόρου υπεραξίας.
Πώς υπολογίζεται ο φόρος
Ως φόρος υπεραξίας νοείται η διαφορά ανάμεσα στις τιμές κτήσης και μεταβίβασης και  είναι αυτές που αναγράφονται στα συμβόλαια. Αν πρόκειται για ακίνητο το οποίο έχει αποκτηθεί από κληρονομιά, η τιμή κτήσης θα υπολογίζεται με βάση τον φόρο κληρονομιάς που είχε καταβληθεί. Σε κάθε άλλη περίπτωση όπου η τιμή κτήσης δεν μπορεί να προκύψει με βάση δημόσια έγγραφα θα υπολογίζεται με βάση μαθηματικό τύπο λαμβάνοντας υπόψιν τον πληθωρισμό των ετών που έχουν μεσολαβήσει ανάμεσα στην απόκτηση και την πώληση.
Ο φόρος υπεραξίας 15% επιβάλλεται σε φυσικό πρόσωπο που πουλά ακίνητη περιουσία μετά την 1.1.2014. Στην έννοια της ακίνητης περιουσίας περιλαμβάνεται το ακίνητο ή το ιδανικό μερίδιο αυτού, το εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου ή ιδανικό μερίδιο αυτού, καθώς και οι συμμετοχές οι οποίες έλκουν άνω του 50% της αξίας τους άμεσα ή έμμεσα από ακίνητη περιουσία.
Ποιοι πληρώνουν φόρο υπεραξίας
Για την επιβολή του φόρου υπεραξίας δεν ενδιαφέρει ο τρόπος απόκτησης της ακίνητης περιουσίας, δηλαδή αν η ακίνητη περιουσία ή τα ιδανικά μερίδια αυτής ή το εμπράγματο δικαίωμα επί ακίνητης περιουσίας ή το ιδανικό μερίδιο αυτού κλπ αποκτήθηκε με επαχθή αιτία (με αντάλλαγμα), αν ανεγέρθηκε, αν αποκτήθηκε με χαριστική αιτία (δωρεά, γονική παροχή) ή με οποιαδήποτε άλλη αιτία (π.χ. κληρονομιά, χρησικτησία κ.λ.π.), αλλά αρκεί η απόκτησή του με οποιαδήποτε αιτία, μετά την 1.1.1995. Σε περίπτωση κατά την οποία η μεταβίβαση αφορά δικαίωμα το οποίο αποκτήθηκε μέχρι και την 31n Δεκεμβρίου 1994, η υπεραξία θεωρείται μηδενική.
Συγκεκριμένα, στον φόρο υπόκεινται:
α) Η μεταβίβαση της πλήρους ή ψιλής κυριότητας, συμπεριλαμβανομένης της πραγματικής δουλείας, ανεξάρτητα αν πρόκειται για μεταβίβαση υπό αναβλητική ή διαλυτική αίρεση ή με τον όρο της εξώνησης.
β) Η σύσταση επικαρπίας, οίκησης ή άλλης δουλείας.
γ) Η παραίτηση από την κυριότητα ακινήτου ή από εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου. Η παραίτηση μπορεί να αφορά την πλήρη κυριότητα σε ακίνητο ή το ιδανικό μερίδιο (σε περίπτωση συγκυριότητας) ή την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία ή περιορισμένη προσωπική δουλεία ή πραγματική δουλεία, όταν γίνεται με αντάλλαγμα.
δ) Η μεταβίβαση του τίτλου μεταφοράς συντελεστή δόμησης,
ε) Η μεταγραφή δικαστικής απόφασης  λόγω μη εκτέλεσης προσυμφώνου μεταβίβασης ή η απόκτηση οποιουδήποτε δικαιώματος με αυτοσύμβαση.
στ) Η εκποίηση ακινήτου συνεπεία εκούσιου πλειστηριασμού.
Αναδρομικοί φόροι 
Στις περιπτώσεις διορθώσεων συμβολαίων που αφορούν προσδιοριστικά της υπεραξίας στοιχεία εφόσον αυτά αφορούν ήδη γενόμενες μέχρι την 31.12.2013 μεταβιβάσεις, δεν συντρέχει περίπτωση επιβολή φόρου υπεραξίας.
Προσύμφωνα
Ειδικά για οριστικά συμβόλαια που καταρτίζονται, σε εκτέλεση προσυμφώνων που έχουν υπογραφεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013, εντός 2 ετών από την κατάρτιση των προσυμφώνων και ο οικείος φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με βάση τους συντελεστές που ίσχυαν κατά το χρόνο σύνταξης των προσυμφώνων, γίνεται δεκτό ότι δεν υπάγονται σε φόρο υπεραξίας.
Ομοίως, δεν υπάγονται στο φόρο υπεραξίας τα οριστικά συμβόλαια που συντάσσονται σε εκτέλεση υπογραφέντων μέχρι την ως άνω ημερομηνία προσυμφώνων πέραν της διετίας εφόσον από τα οικεία προσύμφωνα και μόνο προκύπτει ότι το τίμημα έχει εξολοκλήρου καταβληθεί, έχει γίνει παράδοση της νομής και έχει χορηγηθεί στον αγοραστή το δικαίωμα της αυτοσύμβασης, ήδη κατά το χρόνο του προσυμφώνου. Όλες οι λοιπές περιπτώσεις προσυμφώνων εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του φόρου υπεραξίας.
Φορολογητέα αξία
Ως υπεραξία νοείται η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης ή της αξίας του ανταλλάγματος που καταβάλλεται. Η υπεραξία αυτή λαμβάνεται απομειούμενη με την εφαρμογή των συντελεστών απομείωσης ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου.
Στην περίπτωση ακινήτου που έχει αποκτηθεί από 1ης Ιανουαρίου 1995 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2002, ο συντελεστής απομείωσης πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή 0,8. Προκειμένου να διαπιστωθεί ο αριθμός των ετών που μεσολάβησαν μεταξύ κτήσης και πώλησης, ώστε να εφαρμοστεί ο ανάλογος συντελεστής, λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα μεταξύ της ακριβούς ημερομηνίας κατάρτισης της δικαιοπραξίας κτήσης του ακινήτου και της ακριβούς ημερομηνίας υπογραφής του συμβολαίου πώλησης ή ανταλλαγής.
«Τιμή πώλησης μείον τιμής αγοράς»
Τιμή πώλησης είναι το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο τίμημα κατά το χρόνο της μεταβίβασης (ανεξαρτήτως προσδιορισθείσας φορολογητέας αξίας) ή στην περίπτωση της ανταλλαγής, η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας που αποτελεί το αντάλλαγμα για κάθε συμβαλλόμενο και εφόσον αυτή δεν υφίσταται (λόγω μη εφαρμογής στην οικεία περιφέρεια της αντικειμενικής αξίας), η φορολογητέα αξία. Οποιαδήποτε δαπάνη που συνδέεται άμεσα με την αγορά ή την πώληση του ακινήτου δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης (ΦΜΑ, συμβολαιογραφικά έξοδα κλπ.)
Στην περίπτωση κτίσματος που ανεγέρθηκε με δαπάνες του μισθωτή σε έδαφος κυριότητας τρίτου και περιέρχεται στην κατοχή του τρίτου με τη λήξη ή τη διακοπή της μισθωτικής σχέσης, ως υπεραξία θεωρείται η αντικειμενική αξία του κτίσματος. Ειδικά για μισθωτικές σχέσεις κατά τη λύση ή διακοπή τους, η υπεραξία που θα προκύψει σύμφωνα με τις νέες διατάξεις λαμβάνεται μειωμένη μετά την αφαίρεση του εισοδήματος από ακίνητο το οποίο αποδεδειγμένα δηλώθηκε από τον εκμισθωτή -τρίτο και φορολογήθηκε κατά την προγενέστερη νομοθεσία.
Παράδειγμα:
Έστω ότι έχει συναφθεί το 2000 μίσθωση γηπέδου διάρκειας 20 ετών. Η αξία της οικοδομής που ανεγέρθηκε με δαπάνες του μισθωτή είναι 100.000 ευρώ και διαιρείται με τα έτη της μίσθωσης. Με βάση τα παραπάνω ο εκμισθωτής αποκτά ετήσιο εισόδημα από ακίνητα 5.000 ευρώ το οποίο υποχρεωνόταν να δηλώνει μέχρι και τη χρήση 2013. Το 2020 που λήγει η μίσθωση, η υπεραξία που αποκτά ο εκμισθωτής (η αντικειμενική αξία του κτίσματος) μειώνεται κατά 5.000 * 13 έτη= 65.000 ευρώ, εφόσον για το ποσό αυτό έχει υποβληθεί σχετική φορολογική δήλωση κατά τα αντίστοιχα έτη.
Αφαιρείται η τιμή κτήσης
Από το τίμημα πώλησης, αφαιρείται η τιμή κτήσης που προσδιορίζεται ως εξής:
α) Στην περίπτωση κτήσης με αγοραπωλησία, είναι το τίμημα ή η αξία του ανταλλάγματος, όπως προκύπτει από το οικείο μεταβιβαστικό συμβόλαιο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τυχόν μεταγενέστερο- μετά την πώληση- ως προς το τίμημα συμβόλαιο, με το οποίο διορθώνεται αυτό, αφού αυτό δεν συνιστά συμβόλαιο μεταβίβασης, ακόμη και αν καταβλήθηκε η διαφορά του οικείου φόρου μεταβίβασης.
β) Στην περίπτωση κτήσης λόγω κληρονομικής διαδοχής ή μεταβίβασης με χαριστική αιτία, είναι η αξία βάσει της οποίας υπολογίστηκε ο φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής ή χορηγήθηκε απαλλαγή από αυτόν, όπως η αξία αυτή προκύπτει από το οικείο συμβόλαιο ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο (υποβληθείσα δήλωση, οικεία έκθεση φορολογικού ελέγχου ή πράξη προσδιορισμού του αντίστοιχου φόρου).
Στην περίπτωση της κτήσης λόγω μεταβίβασης από επαχθή αιτία, αφού εκ της φύσεως της δικαιοπραξίας υπάρχει δηλωθέν από τους συμβαλλόμενους τίμημα, αυτό και μόνο θα λαμβάνεται υπόψη (ανεξαρτήτως προσδιορισθείσας φορολογητέας αξίας), στην περίπτωση της ανταλλαγής θα λαμβάνεται υπόψη η προσδιορισθείσα από τους συμβαλλόμενους αξία του ανταλλάγματος και, εφόσον αυτή δεν υφίσταται, η φορολογητέα αξία.
Αυθαίρετα-αυτεπιστασία
Στις ακόλουθες περιπτώσεις ο χρόνος κτήσης προσδιορίζεται ως εξής:
α) Επί μεταβίβασης κτίσματος που ανεγέρθηκε, με αυτεπιστασία ή με βάση το σύστημα της αντιπαροχής, ως χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος μετά την παρέλευση πέντε (5) ετών από την ημερομηνία έκδοσης ή δύο (2) ετών από την ημερομηνία (της πρώτης ) ανανέωσης της οικοδομικής άδειας ανέγερσης, εκτός εάν η μεταβίβαση γίνεται εντός των παραπάνω προθεσμιών, οπότε στην περίπτωση αυτή (της μεταβίβασης εντός πενταετίας ή διετίας ) ο χρόνος κτήσης συμπίπτει με εκείνον της μεταβίβασης.
β) Επί μεταβίβασης κτίσματος κατόπιν πολεοδομικής τακτοποίησης εξ ολοκλήρου αυθαίρετης κατασκευής, ως χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος που δηλώνεται ως χρόνος ανέγερσης και πιστοποιείται από το μηχανικό στη σχετική αίτηση τακτοποίησης και αν αυτός δεν προκύπτει, η λήξη των χρονικών περιόδων που ορίζονται στο ν. 4178/2013,
γ) Επί μεταβίβασης κτίσματος που ανεγέρθηκε κατόπιν πολεοδομικής τακτοποίησης μερικώς αυθαίρετης κατασκευής, ήτοι στην περίπτωση που είτε επί νόμιμου κτίσματος υφίσταται πολεοδομική υπέρβαση (π.χ. αλλαγή χρήσης ) είτε εντός του αυτού ακινήτου υπάρχει εκτός από νόμιμο κτίσμα και αυθαίρετη κατασκευή, ως χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος κτήσης του νόμιμου κτίσματος,
δ) Επί χρησικτησίας, ως χρόνος κτήσης θεωρείται η αντίστοιχη ημερομηνία του εικοστού πρώτου έτους, πριν από το χρόνο της μεταβίβασης. Ειδικά στην περίπτωση που ο σχετικός χρόνος συμπληρώθηκε πριν από την 31η Δεκεμβρίου 1994, ως χρόνος κτήσης θεωρείται η 1η Ιανουαρίου 1995. Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω ισχύουν και σε περίπτωση κατά την οποία έχει εκδοθεί ή και μεταγραφεί δικαστική απόφαση αναγνωριστική της κυριότητας λόγω χρησικτησίας.
Η ψιλή κυριότητα
Τα ποσοστά της αξίας της πλήρους κυριότητας, που έχουν ορισθεί ανάλογα με την ηλικία του επικαρπωτή που λαμβάνεται σε ισόβια ή αόριστου χρόνου επικαρπία:
στα 8/10, αν ο επικαρπωτής δεν έχει υπερβεί το 20ό έτος της ηλικίας του,
στα 7/10, αν έχει υπερβεί το 20ό,
στα 6/10, αν έχει υπερβεί το 30ό,
στα 5/10, αν έχει υπερβεί το 40ό,
στα 4/10, αν έχει υπερβεί το 50ό,
στα 3/10, αν έχει υπερβεί το 60ό,
στα 2/10, αν έχει υπερβεί το 70ό και
στο 1/10, αν έχει υπερβεί το 80ό έτος της ηλικίας του.
Κριτήριο για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων είναι η ηλικία του επικαρπωτή κατά τον χρόνο της διάσπασης της πλήρους κυριότητας σε ψιλή κυριότητα και επικαρπία αντίστοιχα. Διευκρινίζεται ότι τυχόν μεταβολή της δεκαετίας για τον υπολογισμό της επικαρπίας κατά το χρόνο της μεταβίβασης με επαχθή αιτία δεν ασκεί επίδραση στην αξία κτήσης.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΦΟΡΟΥ
1. Ακίνητο που ανεγέρθηκε με αυτεπιστασία με οικοδομική άδεια ανέγερσης στις 2/2/1995 πωλείται στις 3/1/2014 έναντι δηλωθέντος τιμήματος 300.000 ευρώ. Έτος κτήσης 2/2/2000. Έτη διακράτησης (13 έτη και 11 μήνες) 14 έτη. Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 41 η τιμή κτήσης υπολογίζεται σύμφωνα με όσα ορίζονται στην περίπτωση γ'. Τιμή κτήσης: Τιμή πώλησης * ΔΤΚατ έτους κτήσης (2000) /ΔΤΚατ του 2013. Δηλαδή: 300.000* 137,7/178,2=231.818,2 ευρώ Υπεραξία: 300.000-231.818,2=68.181,8 ευρώ . Η υπεραξία αυτή απομειούται με την εφαρμογή συντελεστή απομείωσης 77,9% * 0,8= 62,32% και το ποσό που προκύπτει είναι 68.181,8* 62,32%= 42.490,90 ευρώ. Αφαιρείται τέλος, ποσό 25.000 ευρώ και το τελικό ποσό υπεραξίας είναι 17.490,9 ευρώ Φόρος : 17.490,9* 15%= 2.623,64 ευρώ
2. Το έτος 1990 αποκτάται λόγω γονικής παροχής η ψιλή κυριότητα ενός ακινήτου η οποία αντιστοιχούσε σε 8/10 της αξίας της πλήρους κυριότητας. Το έτος 2000 απεβίωσε ο επικαρπωτής και ο ψιλός κύριος απέκτησε το 100% της πλήρους κυριότητας του ακινήτου την οποία μεταβιβάζει το 2014 έναντι τιμήματος 100.000 ευρώ.
Έτος κτήσης είναι το 1990 γιατί τότε αποκτήθηκε το 75% της αξίας του μεταβιβαζόμενου δικαιώματος (8/10). Η υπεραξία θεωρείται μηδενική.
3. Η Α αποκτά κατά πλήρη κυριότητα ακίνητο το 2000. Το 2008 η Α μεταβιβάζει με γονική παροχή την ψιλή κυριότητα στις κόρες της Β και Γ με παρακράτηση της επικαρπίας. Το 2010 η Β', ιδιοκτήτρια του 50% της ψιλής κυριότητας δωρίζει το ποσοστό της στην αδελφή της Γ', οπότε η τελευταία αποκτά 100% της ψιλής κυριότητας. Έτος κτήσης της επικαρπίας για την Α το 2008 και για τη Γ έτος κτήσης της ψιλής κυριότητας (τουλάχιστον 75%) είναι το 2010. Για τον υπολογισμό της αξίας ψιλής κυριότητας και της επικαρπίας ισχύουν όσα αναφέρονται στην παράγραφο 7 της παρούσας.
4. Κτήση της πλήρους κυριότητας ακινήτου με επαχθή αιτία το 2010. Πώληση το 2014 του 50% αυτής. Χρόνος κτήσης του μεταβιβαζόμενου δικαιώματος είναι το 2010. Η τιμή κτήσης είναι το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς μειωμένο κατά 50%.
5. Κτήση αδιαίρετου ποσοστού 50% της πλήρους κυριότητας πριν το 1995 (από οποιαδήποτε αιτία) και του υπολοίπου αδιαίρετου ποσοστού 50% το 2000. Το 2014 πωλείται το 100% της πλήρους κυριότητας. Έτος κτήσης είναι το 2000. Η τιμή κτήσης προσδιορίζεται πλασματικά καθώς ένα ποσοστό της πλήρους κυριότητας είναι εκτός πεδίου εφαρμογής του νόμου.
Σε περίπτωση κτήσης αδιαίρετου ποσοστού 80% πριν το 1995 (από οποιαδήποτε αιτία) και του υπολοίπου 20% το 2000, και πώληση ολοκλήρου το έτος 2014, η υπεραξία θεωρείται μηδενική.
6. Απόκτηση κατά πλήρη κυριότητα γηπέδου ή οικοπέδου συνολικής επιφάνειας 1500 τμ. σε τρεις διαδοχικές φάσεις, δηλαδή απόκτηση των 500 τ.μ. το 1994, 500 τμ το 1998 και τα υπόλοιπα 500 τ.μ. το 2000. Το 2014 πωλείται το σύνολο του ακινήτου κατά πλήρη κυριότητα. Χρόνος κτήσης: το 2000. Η τιμή κτήσης υπολογίζεται με τον πλασματικό τρόπο (Δείκτης Τιμών Κατοικιών) ,επειδή ένα τμήμα του ακινήτου που μεταβιβάζεται αποκτήθηκε προ του 1995. Αν, αντίθετα και τα τρία τμήματα του ακινήτου αποκτήθηκαν κατά πλήρη κυριότητα μετά την 1.1.1995, τότε για τον υπολογισμό της τιμής κτήσης θα λάβω το άθροισμα των δηλωθέντων τιμημάτων ή αξιών (ανάλογα με την αιτία κτήσης) σύμφωνα με τις περιπτώσεις α' και β' του δεύτερου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 41.
7. Αγορά ακινήτου 1980 από συζύγους κατά ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου από έκαστο. Το έτος 2008 απεβίωσε ο σύζυγος και με διαθήκη του κατέλιπε το ιδανικό του μερίδιο 50% στη σύζυγο. Πώληση ολόκληρου του ακινήτου το έτος 2014. Έτος κτήσης θεωρείται το 2008 και η αξία κτήσης θεωρείται άγνωστη, οπότε υπολογίζεται πλασματικά (Δείκτες Τιμών Κατοικιών), καθότι η απόκτηση μέρους του μεταβιβαζόμενου δικαιώματος από τον σημερινό πωλητή έγινε πριν την 1.1.1995 (δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του νόμου).
8α. Κτήση ψιλής κυριότητας πριν το 1995 η οποία αντιστοιχούσε σε 7/10 της αξίας της πλήρους κυριότητας. Το 2000 συνενώνεται με την επικαρπία λόγω θανάτου του επικαρπωτή. Το 2014 πωλείται η πλήρης κυριότητα. Έτος κτήσης είναι το 2000 (συνένωση επικαρπίας και Ψιλής Κυριότητος). Η τιμή κτήσης θεωρείται άγνωστη και υπολογίζεται με τον πλασματικό τρόπο (Δείκτης Τιμών Κατοικιών).
8β. Κτήση ψιλής κυριότητας μετά το 1995 με φορολόγηση αυτής. Θάνατος επικαρπωτή το 2000. Τιμή κτήσης θα θεωρηθεί η προκύπτουσα με αντίστοιχη αναγωγή στην υπόλοιπη αξία της πλήρους κυριότητας κατά το χρόνο απόκτησης της ψιλής κυριότητας.
Αντίθετα, επί παραίτησης του επικαρπωτή υπέρ του ψιλού κυρίου με πράξη εν ζωή, τιμή κτήσης της επικαρπίας είναι η προκύπτουσα από την εφαρμογή των γενικών διατάξεων της παρούσας, η οποία θα προστεθεί στην αξία της ψιλής κυριότητας.
9. Αν έχουμε δύο μεταβιβάζοντες οι οποίοι διαθέτουν ποσοστό 50% της πλήρους κυριότητας ακινήτου, ο χρόνος κτήσης εκάστου κρίνεται χωριστά.
10. Πωλείται ακίνητο την 5.5.2014 έναντι δηλωθέντος τιμήματος 200.000 ευρώ για το οποίο ο μεταβιβάζων επικαλείται κτήση με έκτακτη χρησικτησία. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις ως χρόνος κτήσης θεωρείται η αντίστοιχη ημερομηνία του εικοστού πρώτου έτους, πριν από τον χρόνο της μεταβίβασης, δηλαδή η 5.5.1993. Εξαιρετικά, όμως, σύμφωνα με την παράγραφο 26 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013, εφόσον ο σχετικός χρόνος συμπληρώθηκε πριν από την 31η Δεκεμβρίου 1994, ως χρόνος κτήσης θεωρείται η 1η Ιανουαρίου 1995. Συνεπώς, στο ανωτέρω παράδειγμα χρόνος κτήσης του ακινήτου είναι η 1.1.1995. Ο υπολογισμός της τιμής κτήσης γίνεται πλασματικά.
Στην περίπτωση της κτήσης από χαριστική αιτία, θα λαμβάνεται υπόψη η αξία βάσει της οποίας υπολογίστηκε ο οικείος φόρος, δωρεάς ή γονικής παροχής.
γ) Σε κάθε άλλη περίπτωση που δεν μπορεί να προσδιοριστεί ή δεν υφίσταται τιμή κτήσης, η τιμή κτήσης υπολογίζεται ως εξής: τιμή κτήσης ίσον τιμή μεταβίβασης επί τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚατ) του έτους κτήσης δια του ΔΤΚατ του προηγούμενου της μεταβίβασης έτους. Ως ΔΤΚατ νοείται ο μέσος Δείκτης Τιμών Κατοικιών Αστικών Περιοχών της περιόδου Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου κάθε έτους, όπως ανακοινώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αν κατά το χρόνο της μεταβίβασης δεν έχει δημοσιευθεί μέσος ΔΤΚατ, λαμβάνεται υπ' όψιν ο σχετικός δείκτης του αμέσως προηγούμενου έτους.
Χρόνος κτήσης
Ο χρόνος κτήσης είναι ο χρόνος απόκτησης ποσοστού τουλάχιστον 75% του μεταβιβαζόμενου δικαιώματος επί της ακίνητης περιουσίας.
Δεν θεωρούνται μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας:
α) Η μεταγραφή δικαστικής απόφασης με την οποία ακυρώνεται λόγω εικονικότητας σύμβαση μεταβίβασης ακινήτου.
β) Η επικύρωση ανώμαλων δικαιοπραξιών, οι οποίες έχουν ήδη συμπεριληφθεί στις φορολογητέες μεταβιβάσεις.
γ) Η αυτούσια διανομή ή συνένωση ακινήτων ή πράξη σύστασης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, εφόσον δεν μεταβάλλονται τα ποσοστά συνιδιοκτησίας ανά συνιδιοκτήτη. Στην περίπτωση αυτή όμως, θεωρείται ότι υπάρχει μεταβίβαση ακόμα και όταν συντρέχει διαφορά μεταξύ φυσικής και ιδανικής μερίδας.
δ) Η ανταλλαγή ποσοστών ακίνητης περιουσίας επί κτηθέντων λόγω κληρονομικής διαδοχής ή γονικής παροχής ή από συζύγους κατά τη διάρκεια της έγγαμης συμβίωσης.
Διευκρινίζεται επίσης ότι δεν αποτελούν μεταβιβαστικές πράξεις οι τροποποιήσεις πράξεων σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας ή κάθετης ιδιοκτησίας, για τις οποίες καταβάλλεται φόρος μεταβίβασης (π.χ. προσάρτηση τμήματος κλιμακοστασίου σε διαμέρισμα), χωρίς όμως να μεταβάλλονται τα εξ αδιαιρέτου ποσοστά των συνιδιοκτητών. Ανάλογα ισχύουν και στην περίπτωση διόρθωσης, τροποποίησης ή επανάληψης συμβολαίου κλπ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/4/14

Γκρεμίζουν τα ανάκτορα των Βλαχερνών για να κτίσουν ισλαμικό τεκέ

Ομολογώ ότι ζηλεύω την εξωτερική πολιτική των Τούρκων. Παίρνουν αντιδραστικά μέτρα, τα οποία εμφανίζουν ως θετικά. Θα πει κανείς ότι προχωρούν με «πονηριές», κι αυτό δεν ταιριάζει σε «σοβαρή» χώρα. Αυτή είναι η καλύτερη δικαιολογία για να μη πράξει κάποιος κάτι θετικό για τον τόπο του.

Να θυμίσω, σε όσους προβάλλουν παρόμοια επιχειρήματα, ότι μετά από 10 χρόνια αιματηρών πολεμικών συγκρούσεων, την Τροία δεν την κατέλαβε ο τέλειος πολεμιστής Αχιλλέας,  αλλά ο «πονηρός» Οδυσσέας. Ο Λύσανδρος, ο περιώνυμος ηγέτης των Σπαρτιατών, είχε πει: «Όπου γαρ η λεοντή μη εφικνείται, προσραπτέον εκεί την αλωπεκήν». Όπου δηλαδή ο λιονταρίσιος μανδύας (που έφερε ο Ηρακλής) δεν φέρνει αποτελέσματα, χρησιμοποίησε την πονηριά της αλεπούς.

Αυτά ως εισαγωγικά. Το θέμα εστιάζεται στην απόφαση των Τούρκων να γκρεμίσουν τα περίφημα ανάκτορα των Βλαχερνών, επειδή ο νέο-οθωμανός κ. Ερντογάν, αποφάσισε να ανεγερθεί στη θέση τους ένας μουσουλμανικός τεκέςμε την ονομασία, Emir Buhari Tekkesi. Την είδηση αλίευσε ο γνωστός τουρκολόγος κ. Ν. Χειλαδάκης, ο οποίος παρατηρεί ότι με την ανεξέλεγκτη κατεδάφιση όποιου βυζαντινού αυτοκρατορικού μνημείου έχει απομείνει, ακόμα και Τούρκοι έχουν αρχίσει και ανησυχούν (για ανησυχία των Ελλήνων, ούτε συζήτηση!).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Taraf, τα υπολείμματα των σημαντικών ανακτόρων των Βλαχερνών, είχαν γίνει στόχος εδώ και δεκαετίες των διαφόρων αυθαίρετων κτισμάτων Τούρκων επήλυδων από την Ανατολία, τα γνωστά geçekoydu που ξεφυτρώνουν μέσα σε μια νύχτα και τώρα γκρεμίζονται για να καθαρίσει, όπως αναφέρεται ο χώρος, και να ανεγερθεί ο μουσουλμανικός τεκές.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση του γενικού γραμματέα του Αρχιτεκτονικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης, κ. Mücella Yapıcı, ο όποιος αναφέρει ότι σύμφωνα με τα σχέδια θεμελίωσης του τεκέ τα εναπομείναντα ιστορικά τείχη των βυζαντινών ανακτόρων κατεδαφίζονται χωρίς να υπάρξει καμία πρόνοια για να διασωθεί ό,τι μπορεί ακόμα να διασωθεί.

Οι Βλαχέρνες ήταν ένα σημαντικό και ονομαστό προάστιο της Κωνσταντινούπολης. Αρχικά η περιοχή ήταν εκτός των πρώτων τειχών της πόλης, όμως το 627 τα Θεοδοσιανά τείχη ενσωμάτωσαν τις Βλαχέρνες στο κύριο σώμα της Κωνσταντινούπολης. Τον 11ο αιώνα ο Αυτοκράτορας Αλέξιος Α' Κομνηνός δημιούργησε το ανάκτορο των Βλαχερνών, το οποίο υπήρξε η μόνιμη κατοικία των Αυτοκρατόρων από το 1081 ως το 1453.

Το ανάκτορο βρισκόταν μακριά από τον συνωστισμό των αγορών της Πόλης και κυρίως τον Ιππόδρομο, προσφέροντας έτσι στον αυτοκράτορα απομόνωση και ασφάλεια από πιθανούς λαϊκούς ξεσηκωμούς και από τις θανατηφόρες επιδημίες που συχνά τότε μάστιζαν τις πόλεις.

Το πολυτελέστατο κτίσμα των Βλαχερνών ήταν ένα μεγάλο συγκρότημα κτιρίων. Οι ξένοι επισκέπτες που έμπαιναν στο παλάτι έμεναν με ανοιχτό το στόμα βλέποντας τον πλούτο και την χλιδή του, την ίδια περίοδο που στην Ευρώπη ζούσαν μέσα σε τρώγλες.
Ποια είναι η τουρκική πονηρία; Ότι ενώ εξαλείφουν ό,τι δεν είναι οθωμανικό (αρκετά από τα αρχαία μνημεία γλίτωσαν, βαπτισθέντα σε «ρωμαϊκά») προχωρούν σε ανακαινίσεις εκκλησιών, προσδίδοντας βάρος στον θρησκευτικό τουρισμό. Αφενός εισπράττουν συνάλλαγμα, αφετέρου εμφανίζονται ως ανεξίθρησκοι και προστάτες της θρησκευτικής διαφορετικότητας.

Σε παλαιότερο άρθρο του με τίτλο «Χριστέμποροι έγιναν οι Τούρκοι», ο δημοσιογράφος κ. Κ. Χαρδαβέλλας, είχε γράψει ότι όσο η Ελλάδα κοιμάται τον ύπνο τον βαθύ και δεν εκμεταλλεύεται τον λεγόμενο θρησκευτικό τουρισμό (ενώ έχουμε το Άγιο Όρος, τον Μυστρά και χιλιάδες βυζαντινές εκκλησίες ιστορικά μνημεία) οι Τούρκοι έχουν βρει την ευκαιρία και πουλάνε... Χριστό και Παναγία για να προσελκύσουν τουρίστες.

Αυτά με αφορμή την διαφημιστική τους καμπάνια από το υπουργείο τουρισμού της Τουρκίας με κεντρικό πρόσωπο τη γνωστή ηθοποιό Τζούλιαν Μουρ, η οποία περιλαμβάνει μία σειρά από φωτογραφίες διαφόρων περιοχών και μνημείων της Τουρκίας μέσα από το φακό τεσσάρων φωτογράφων παγκοσμίου φήμης.

Οι πρώτες 34 αφίσες δημιουργήθηκαν με το σκεπτικό να παρουσιάσουν τους λόγους για τους οποίους αξίζει να επισκεφθούν οι τουρίστες την Τουρκία. Με κεντρικό σύνθημα της τουρκικής διαφημιστικής καμπάνιας «Τουρκία: το σπίτι...» ο Οργανισμός Τουρισμού της Τουρκίας βάζει στο γενικό τίτλο «Τουρκία: το σπίτι των αρχαίων θεών, της Τροίας, της Ιλιάδας».

Εντύπωση προκαλούν δύο αφίσες που προβάλλουν την Τουρκία ως «σπίτι του Χριστιανισμού» και της «Παρθένου Μαρίας» και απευθύνονται προφανώς στο θρησκευτικό τουρισμό. Την ίδια όμως ώρα, το βαθύ τουρκικό ισλαμικό κράτος, μετατρέπει την Αγια-Σοφιά της Τραπεζούντας και της Νίκαιας σε τζαμιά και αναζητούν τρόπους να κάνουν το ίδιο και με την Αγια-Σοφιά της Κωνσταντινούπολης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νέος χαρτοπόλεμος μεταξύ τΣύριζα και ΝουΔούλας

Νέος χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε εξαιτίας συνέντευξης που παραχώρησε σε σκοπιανό μέσο ενημέρωσης, ο δημοσιογράφος και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος αποκάλεσε την ΠΓΔΜ «Μακεδονία» και υποστήριξε ότι η «εξωφρενική διαμάχη» οφείλεται στον Αντώνη Σαμαρά που θέλησε να κάνει πολιτική καριέρα εκμεταλλευόμενος εθνικά θέματα.
Ο Στ. Κούλογου, σε συνέντευξη που έδωσε στο telegraf.mk, δήλωσε ότι χαρακτηριστικά: «Στη δεκαετία του '90, ήμουν από τους λίγους δημοσιογράφους που ανέφεραν ότι το πρόβλημα σήμαινε πολιτική και εθνική αυτοκτονία. Δυστυχώς, αυτό έγινε πραγματικότητα, καθώς η Ελλάδα έχει ηττηθεί σε ό,τι αφορά το θέμα. Έχω μιλήσει γιαυτό το πρόβλημα πολλές φορές σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις στα Σκόπια, καθώς και για τις δυνατότητες επίτευξης μιας ειρηνικής και αποδεκτής λύσης. Όμως, σήμερα, πληρώνουμε το τίμημα της πολιτικής Σαμαρά», ενώ συμπλήρωσε,  «Αποκαλώ την Μακεδονία με το όνομά της: Μακεδονία, όπως ο υπόλοιπος κόσμος».

Στη συνέντευξη Κούλογλου αντέδρασε η Νέα Δημοκρατία με την εκπρόσωπο Τύπου Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου να δηλώνει:  «Οι θέσεις που θα εκπροσωπήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή αναδεικνύονται συνεχώς από τους υποψηφίους του. Και δυστυχώς είναι αντίθετες με τα εθνικά μας συμφέροντα».

Ο Στέλιος Κούλογλου, που υποστήριξε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να βρει έναν τρόπο για να σώσει την τιμή της», απάντησε στην ανακοίνωση της ΝΔ, διευκρινίζοντας:

«Αυτό που πραγματικά δήλωσα στο δημοσιογράφο από τα Σκόπια είναι ότι το θέμα της ονομασίας διογκώθηκε, ενώ θα έπρεπε από την αρχή να είχε λυθεί με έναν αμοιβαίο συμβιβασμό. Δήλωσα επίσης ότι υπεύθυνος για την διόγκωση του θέματος της ονομασίας είναι ο κ. Σαμαράς ο οποίος θέλησε να κάνει πολιτική καριέρα εκμεταλλευόμενος εθνικά ζητήματα. Η στάση αυτή του κ. Σαμαρά οδήγησε στη μεγαλύτερη διπλωματική ήττα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Η ΝΔ δεν πρέπει να ανακινεί το Μακεδονικό, γιατί στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Έκθεση-κρύο ντους από την Κομισιόν!

Αν νομίζουν κάποιοι ότι «θα σκίσουμε τα Μνημόνια» και ότι «τελειώσαμε με την τρόικα», η έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή υπενθυμίζει ότι η τρόικα είναι εδώ και θα μείνει μαζί μας για αρκετά χρόνια, ασκώντας στενότατη εποπτεία. Ολα τα άλλα είναι για μαζική κατανάλωση και για την εξυπηρέτηση... ιδιοτελών συμφερόντων.

Στην έκθεση της Κομισιόν περιγράφεται δημοσιονομικό κενό 7,7 δισ. ευρώ, το οποίο μεταφράζεται σε πρόσθετα μέτρα, το ύψος των οποίων εκτιμάται σε 2 δισ. ευρώ το 2015, σε 3,8 δισ. ευρώ το 2016 και 1,9 δισ. ευρώ το 2017.

Για την περίοδο 2014-2015 οι πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας υπολογίζονται στα 14,9 δισ. ευρώ (2,6 δισ. ευρώ φέτος και 12,3 δισ. ευρώ το 2015), συμπεριλαμβανομένου του αποθεματικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ που προβλέπεται να δημιουργηθεί σταδιακά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την περίοδο 2014-2016. Χωρίς το ποσόν αυτό, το συνολικό κενό περιορίζεται στα 11,5 δισ. ευρώ.

Ο πήχης για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις υποχωρεί τόσο σε ετήσια βάση όσο και συνολικά στο πρόγραμμα ως το 2020. Τα συνολικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις δεν θα ξεπεράσουν φέτος το 1,5 δισ. ευρώ και του χρόνου τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ προς τα κάτω αναθεωρείται και ο συνολικός στόχος εσόδων ως το 2020, από τα 24,2 δισ. ευρώ στα 22,3 δισ. ευρώ.


Οι γενικές ρυθμίσεις που προβλέπει η έκθεση είναι οι ακόλουθες:

Ολοκλήρωση του προγράμματος απολύσεων (8.000 που απομένουν από το αρχικό πρόγραμμα συν 2.000 που προβλέπει η έκθεση) όσων προσελήφθησαν με πλαστά δικαιολογητικά, αναβαθμίστηκαν εργασιακά με παράνομο τρόπο κ.λπ.

Απόλυση όσων υπαλλήλων ενταχθούν στη διαθεσιμότητα, εφόσον αρνηθούν την υποχρεωτική μετάταξη που θα προβλέπει ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας που θα ισχύσει από τον Μάρτιο του 2015.

Προτάσεις από το υπουργείο Εργασίας για πιθανές συγχωνεύσεις ασφαλιστικών ταμείων έως τον Ιούνιο.
Στόχος, η εξισορρόπηση εισφορών και παροχών. Ψήφιση από τη Βουλή το β' εξάμηνο και ισχύς από 1/1/2015.

Κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων, που εισπράττονται από τα επικουρικά ταμεία, από 1/1/2015 και μετά.

Ομαδικές απολύσεις. Ελεγχος της διαδικασίας που ισχύει σήμερα και, αν δεν αποδίδει, αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας έως το τέλος του έτους.

ΚΕΑΟ: Στελέχωση με 400 εργαζομένους από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ). Μεταφορά όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 5.000 ευρώ από ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

ΟΑΕΔ: Δημιουργία προγραμμάτων για 50.000 θέσεις πεντάμηνης απασχόλησης σε φορείς του Δημοσίου, έως τα τέλη Μαΐου. Επίσης, προώθηση του προγράμματος για τη νεολαία «youth guarantee» έως το τέλος του έτους.

Πρόσθετες νομοθετικές αλλαγές στη διάρκεια ζωής του γάλακτος εάν δεν πέσουν οι τιμές (Δεκέμβριος 2014).

Ευθυγράμμιση της νομοθεσίας με την Ε.Ε. για αρτοποιεία, περιόδους εκπτώσεων, άδειες φορτηγών και περιορισμούς εγκατάστασης των φαρμακοποιών.

Επέκταση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές σ' όλη τη χώρα.

Ξεκινά η εκτίμηση του ανταγωνισμού και για άλλους τομείς (μεταποίηση, χονδρικό εμπόριο, τηλεπικοινωνίες και e-commerce) με βάση την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (Μάιος 2014).

Θεσμοθέτηση του συνδίκου πτώχευσης.

Σχεδιασμός εξωδικαστικών λύσεων αναδιάρθρωσης του χρέους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Εισαγωγή μητρώων τιμών συναλλαγών ακινήτων (Οκτώβριος 2014).

Μηνιαία διαδικασία συλλογής δεδομένων για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας του καθεστώτος προστασίας των οφειλετών, που θεσπίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2013.


Τι πρέπει να αλλάξει πάλι στο φορολογικό

Εφαρμογή ενός νέου «απλοποιημένου» συστήματος ΦΠΑ από την 1/1/2015, στο πλαίσιο του οποίου θα πάψουν να ισχύουν οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές.

Γενική εξαίρεση από τον ΦΠΑ για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο (10.000-15.000 ευρώ).

Ξεκαθάρισμα της λίστας των υπόχρεων σε ΦΠΑ, με διαγραφή των ανενεργών επιχειρήσεων.

Δημιουργία ειδικής μονάδας για την καταπολέμηση της απάτης με ΦΠΑ.

Επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ. Επιχειρήσεις με καλό ιστορικό πληρωμών και συμμόρφωση με τους κανόνες ΦΠΑ θα λαμβάνουν τις επιστροφές αυτόματα χωρίς έλεγχο.

Εφαρμογή ενός νέου συστήματος «τελικής παρακράτησης φόρου εισοδήματος», με το οποίο θα εξαντλείται πλήρως η φορολογική υποχρέωση των μισθωτών και των συνταξιούχων. Με το σύστημα αυτό αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι κρατήσεις φόρου επί των μισθών και των συντάξεων, καθώς ο υπολογισμός τους θα γίνεται επί του αθροίσματος όλων των καταβαλλόμενων αποδοχών και όχι αυτοτελώς από κάθε εργοδότη ή από κάθε ασφαλιστικό ταμείο!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ανακαλύφθηκαν εκκρεμείς επιστροφές φόρων €2,5 δισ.! Greek statistics!

Επιστροφές φόρων 2,5 δισ. ευρώ ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, οι οποίες θα πληρωθούν το 2015 και βαραίνουν το χρέος. Το ποσό είναι επιπλέον των 8 δισ. ευρώ οφειλών του κράτους προς ιδιώτες που προβλεπόταν αρχικά στο πρόγραμμα και η αναφορά περιλαμβάνεται στην νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που περιλαμβάνει η έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν η οποία ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Στο ποσό αυτό προστίθενται και νέες αξίας 1,9 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές κράτους προς ιδιώτες, με τον ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία και τους ΟΤΑ να φωτογραφίζονται ως οι «υπεύθυνοι».  

Σύμφωνα με την Επιτροπή  ο προγραμματισμός αποπληρωμής χρεών, περιλαμβάνει επιπλέον 2 δισ. ευρώ πληρωμή φέτος.  Όπως αναφέρεται,  «η υλοποίηση του σχεδίου εκκαθάρισης καθυστερούμενων οφειλών,  δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Περίπου 6  δισ. ευρώ έχουν εκκαθαριστεί έως τον  Ιανουάριο του 2014 σε σύγκριση με τον στόχο των 8 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο των 2 δισ. ευρώ αναμένεται να καταβληθεί έως το τρίτο τρίμηνο του 2015.  Οι καθυστερήσεις αυτές απεικονίζουν κυρίως περιορισμένη πρόοδο στην επιτάχυνση της εκκαθάρισης στα δημόσια νοσοκομεία και στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Επιπλέον, αξιοσημείωτα εμπόδια παραμένουν εντός του ΕΟΠΥΥ και σε ορισμένους δήμους».

Σε ειδικό πλαίσιο  για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημόσιου προς τον ιδιωτικό τομέα αναφέρεται ότι  το 2013 ήταν μια σημαντική χρονιά για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών λόγω της εφαρμογής ενός ειδικού σχεδίου που χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος. Παρά τη σημαντική μείωση των καθυστερούμενων οφειλών το 2013,  κατά  4,2 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα τέλη του 2012, η διαδικασία ήταν «χαμηλότερη των προσδοκιών λόγω  ενός σημαντικού ποσού νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών ( 1,9 δισ. ευρώ) που έχουν συγκεντρωθεί από το 2013. Συσσώρευση νέων καθυστερούμενων παρατηρήθηκε κυρίως στο τομέα κρατικών νοσοκομείων, στον ΕΟΠΥΥ και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» αναφέρεται.

Από τα νοσοκομεία το νέο πρόβλημα οφείλεται εν μέρει στην αποτυχία  του ΕΟΠΥΥ να πληρώσει το χρέος του, επισημαίνεται. Στους  παράγοντες που εξηγούν την κακή απόδοση του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με την Επιτροπή περιλαμβάνονται   καθυστερήσεις σημειώθηκαν κατά το παρελθόν στη μεταφορά εισφορών υγειονομικής περίθαλψης,  διαρθρωτικές δυσλειτουργίες και έλλειψη ικανότητας για την εκκαθάριση και την εξόφληση των παλαιών χρεών. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι  στο τέλος Σεπτεμβρίου ο  ΕΟΠΥΥ είχε  μετρητά περίπου 729.300.000 ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει για  αποπληρωμή απλήρωτων υποχρεώσεων.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών της γενικής κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα (συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών φόρων) στο τέλος Δεκεμβρίου 2013 ήταν 4.670 εκατ. Ευρώ Το μεγαλύτερο μερίδιο προέρχεται από την κοινωνική ασφάλιση (2,55 δισ. ευρώ  ή το55% του συνόλου) αλλά το ποσό αυτό θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω όταν το clawback εφαρμοστεί πλήρως, αναφέρεται. «Ωστόσο, προβλήματα στο ΕΟΠΥΥ εξακολουθούν να υφίσταται από  χρέη  του ΟΠΑΔ. Την 2η θέση  κρατούν τα κρατικά νοσοκομεία με 687 εκατομμυρίων ευρώ (15%) και  οι ΟΤΑ με 431 εκατ.  Ευρώ (9%). 

Επισημαίνεται επίσης  ότι ο  ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να πληρώσει τα νοσοκομεία  με πολύ μεγάλη καθυστέρηση,  ενώ αυτά με τη σειρά τους συνεχίζουν να υποβάλλουν τιμολόγια με μια σημαντική καθυστέρηση από 3 έως 5 μήνες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »