28/2/14

To 34,6% των Ελλήνων είναι φτωχοί σύμφωνα με την ΤτΕ. Μόνο σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Λετονία χειρότερα τα νούμερα. Θα τους φτάσουμε γρήγορα χάρη στον Σαμαράκο

Η φτώχεια αυξάνεται κατακόρυφα μέσα στην κρίση, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΤτΕ στην ετήσια έκθεση της. Είναι ενδεικτικό πως πάνω από 1.250.000 άτομα έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 4.000 ευρώ ετησίως, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (χωρίς δουλειά για πάνω από 12 μήνες) αυξήθηκαν από 185,5 χιλιάδες άτομα το 2008 σε 955,6 χιλιάδες το 2013.
 
Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος περιέχεται ειδικό κεφάλαιο για τη φτώχεια στην Ελλάδα, στο οποίο σημειώνεται πως κάτω από το όριο της φτώχειας βρίσκεται το 23,1% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή 2.535.700 άτομα ή 914.873 νοικοκυριά. Μάλιστα το 50% των φτωχών έχουν εισόδημα χαμηλότερο από 4.000 ευρώ τον χρόνο.
 
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με στοιχεία του 2012, σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκονται 3.795.100 άτομα ή το 34,6% του συνολικού πληθυσμού. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, με εξαίρεση τη Βουλγαρία (49,3%), τη Ρουμανία (41,7%) και τη Λετονία (36,6%). Διατυπώνεται δε η εκτίμηση πως από το 2010 έως το 2012 σχεδόν διπλασιάστηκαν οι διαστάσεις της φτώχειας σε απόλυτους όρους.
 
Πιο αναλυτικά, ο πληθυσμός που ζει σε νοικοκυριά στα οποία δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται λιγότερο από 3 μήνες συνολικά τον χρόνο ανέρχεται σε 1.010.900 άτομα ή σε 16,1% του πληθυσμού ηλικίας 18-59 ετών, ενώ το 2011 και το 2010 ήταν 837.300 και 544.800 άτομα αντίστοιχα.
 
Ομάδες υψηλού κινδύνου φτώχειας κατά την περίοδο της τρέχουσας κρίσης είναι κυρίως οι άνεργοι (για τους οποίους στην έρευνα του 2012 το ποσοστό σχετικής φτώχειας φθάνει το 45,8%) και ιδίως οι άνεργοι άνδρες (ποσοστό φτώχειας 52,1%, έναντι 38,5% στην έρευνα του 2010), τα μονογονεϊκά νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο παιδί (66,0% έναντι 33,4%), τα πολυμελή νοικοκυριά με δύο ενηλίκους και τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά (36,8% έναντι 26,7%), οι μη οικονομικά ενεργοί εκτός των συνταξιούχων (νοικοκυρές κ.λπ., 32,9% έναντι 27,6%), τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιασμένη κατοικία (29,6% έναντι 27,2%), αλλά και τα παιδιά ηλικίας έως 17 ετών (26,9% έναντι 23,0%) και κυρίως τα παιδιά των μεταναστών (44,4% έναντι 46,4%). Ωστόσο, τα τελευταία έτη στην Ελλάδα η φτώχεια φαίνεται να μετατοπίζεται ταχύτατα από την ομάδα των ηλικιωμένων προς την ομάδα των νεότερων ζευγαριών με παιδιά, αλλά και προς τους νέους εργαζομένους και κυρίως τους ανέργους.
 
Εκτιμάται δε ότι το τρέχον έτος οι αποδοχές θα περιοριστούν περαιτέρω κατά 1,5% μετά τη συρρίκνωσή τους κατά 6,6% το 2012 και 7,4% πέρυσι.
Από την εξέταση των δεικτών για τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης παρατηρείται σημαντική αύξηση της «υλικής στέρησης» βασικών αγαθών και υπηρεσιών (δυσκολία ικανοποίησης βασικών αναγκών, ανεπαρκείς συνθήκες στέγασης, επιβάρυνση από τις δαπάνες στέγασης, αδυναμία πληρωμής υφιστάμενων δανείων ή αγορών με δόσεις, δυσκολίες στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών, χαμηλή/υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής).
 
Για παράδειγμα, το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες με αποτέλεσμα να στερείται τουλάχιστον τέσσερις από τις εννέα συνολικά διαστάσεις της «υλικής στέρησης» ανέρχεται σε 19,5% το 2012, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 15,2% το 2011 και 11,6% το 2010.
 
Επιπλέον η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών δεν αφορά μόνο τον φτωχό πληθυσμό, αλλά και σημαντικό μέρος του μη φτωχού πληθυσμού.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Όργιο σπατάλης σε δημοτικές επιχειρήσεις

Απίστευτες σπατάλες δημοσίου χρήματος από δημοτικές επιχειρήσεις έφεραν στο «φως» τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.
 
Κι όμως, εκατομμύρια ευρώ πήγαν σε... κηδείες και αγορές εσωρούχων, όπως φαίνεται, και στις παρακάτω ενδεικτικές υποθέσεις που παρουσιάζει τo «Εθνος».
 
Για παράδειγμα η Κοινωφελής Επιχείρηση του πρώην Δήμου Νηλέως και νυν Δήμου Μαντουδίου Ευβοίας, η οποία δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2010, το 2011 συγχωνεύθηκε με τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Αθλητισμού Κηρέως και ένα χρόνο μετά διαλύθηκε. 
 
Ορκωτοί λογιστές εντόπισαν σε αυτή ζημιά 378.000 ευρώ και το καταστατικό της προέβλεπε οργάνωση διαλέξεων, εκδηλώσεων και τη δημιουργία μουσείου δάσους!
 
Οι ελεγκτές ανακάλυψαν επίσης κομπίνα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ με πλαστά τιμολόγια, έργα που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, ακόμα και τιμολόγια αγοράς εσωρούχων αξίας 3.088 ευρώ στη Δημοτική εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης Γρεβενών!
 
Ακόμη, στη Δημοτική Επιχείρηση Τελετών Καλαμαριάς το Δεκέμβριο του 2012 ελεγκτές εντόπισαν «τρύπα» 2,5 εκάτ. για την  πενταετία 2002-2006 και η οποία αφορούσε κομπίνα με με πληρωμές σε νεκροκομιστές και αγορές για κόλλυβα χωρίς να υπάρχουν παραστατικά!
 
Τέλος, τα χρέη έχουν ξεπεράσει τα 1,6 εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές και υπαλλήλους στη Δημοτική Επιχείρηση Ευόσμου, ενώ στη Δημοτική Κατασκευαστική Επιχείρηση Βέλου τοπ ΣΔΟΕ εντόπισε εικονικά τιμολόγια και παραστατικά ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, στα οποία, μάλιστα, δεν αναφερόταν το όνομα του εκτελεστή για τα έργα που είχαν υλοποιηθεί.
 
Το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρα μεγάλο και σοβαρό, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τις 761 δημοτικές επιχειρήσεις έχουν απογραφεί μόλις 350 και οι υπόλοιπες 411 εξακολουθούν να λειτουργούν κάτω από καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κανένας έλεγχος στα οικονομικά τους.
 
Μάλιστα, από τους 12.700 υπαλλήλους που απασχολούνται στις δημοτικές επιχειρήσεις, το κράτος, γνωρίζει μόνο τους 5.500 και τι μισθό παίρνουν. 
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι οι δήμαρχοι είναι οι βασικοί υπεύθυνοι της απόκρυψης των δημοτικών επιχειρήσεων, καθώς φοβούνται ότι θα αποκαλυφθούν παράνομες μονιμοποιήσεις και ανεξέλεγκτες δαπάνες. 
 
Μάλιστα, μόλις ο κλοιός γύρω τους στένεψε, άρχισαν γρήγορα να μεταφέρουν εργαζόμενους από τις δημοτικές επιχειρήσεις σε κεντρικές επιχειρήσεις των δήμων, ώστε να φαίνονται πως έχουν παραγωγικό αντικείμενο και ότι καλύπτουν διαρκείς ανάγκες.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Παράνομος και με τη βούλα του ΣτΕ ο φόρος στα κινητά

Παράνομη και με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι η φορολόγηση του κινητού τηλεφώνου, του ΙΧ και άλλων παροχών στο πλαίσιο της δουλειάς τους που λαμβάνουν οι μισθωτοί από τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται. Αυτό, ωστόσο, δεν εμποδίζει το υπουργείο Οικονομικών να προχωρά στη φορολόγησή τους, αναζητώντας ουσιαστικά από τη… μύγα ξύγκι για να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα και να καλύψεις τις τρύπες του προϋπολογισμού.

Όπως έγραψε χθες το Capital.gr με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο και η τυπική ισχύς του ξεκίνησε από την Πρωτοχρονιά, οι παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας φορολογούμενος από την επιχείρηση στην οποία εργάζεται, με ορισμένες εξαιρέσεις, θεωρούνται ότι αποτελούν εισόδημά του και φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα. Αυτό σημαίνει ότι το κινητό τηλέφωνο που λαμβάνει ως παροχή ένας εργαζόμενος από την επιχείρησή του ή η πληρωμή ενός μέρους του λογαριασμού του κινητού του θεωρείται εισόδημα για τον υπάλληλο ή το στέλεχος της επιχείρησης και φορολογείται με συντελεστή που φθάνει ακόμη και το 42%.

Μόνο που το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι δεν παρακολουθεί από κοντά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που το αφορούν και είναι προς όφελος των φορολογούμενων. Πολύ πρόσφατα, στις 10 Ιανουαρίου 2014, το Συμβούλιο της Επικρατείας δημοσίευσε την 29/2014 απόφασή του αναφορικά με την φορολόγηση παροχών προς τους εργαζόμενους. 

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή «κάθε παροχή που καταβάλλεται στο μισθωτό, με οποιαδήποτε ονομασία (επιχορήγηση, αποζημίωση, επίδομα κλπ) που, κατά το νόμο ή από τη φύση της προορίζεται να καλύψει δαπάνες στις οποίες αυτός υποβάλλεται για την εκτέλεση της υπηρεσίας που του έχει ανατεθεί ή την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού και δε υποβάλλεται σε φόρο εισοδήματος, έστω και αν από την παροχή αυτή ωφελείται έμμεσα ο μισθωτός». Τι σημαίνει αυτό; Ότι η πρόβλεψη του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για τη φορολόγηση του εταιρικού κινητού ως εισόδημα για το μισθωτό είναι παράνομη. 

Μάλιστα, είναι παράνομη ακόμη και στην περίπτωση που ο μισθωτός ωφελείται από την παροχή του κινητού από την επιχείρηση στην οποία εργάζεται. Με απλά λόγια, όταν ο μισθωτός χρησιμοποιεί το κινητό που του πληρώνει ο εργοδότης του, δεν κάνει κλήσεις μόνο στο πλαίσιο των εργασιακών του καθηκόντων αλλά μιλάει και για προσωπικούς λόγους (πχ με συγγενείς και φίλους). Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση το όφελος που έχει από την παροχή του κινητού δεν μπορεί να θεωρηθεί εισόδημα και να φορολογηθεί. Μένει να δούμε αν το ΥΠΟΙΚ θα τηρήσει τη νομιμότητα ξηλώνοντας τις σχετικές διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μια και μοναδική πρόταση στο τραπέζι του ΤΑΙΠΕΔ που δεν θα υπερβαίνει το 2% της αντικειμενικής αξίας του

Μόνο μία προσφορά αναμένεται να κατατεθεί σήμερα για το σημαντικότερο ακίνητο της Ελλάδας, τον χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και την παραλία του Αγίου Κοσμά, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνονται όσοι προέβλεπαν ότι το τίμημα θα είναι εξαιρετικά χαμηλό. Κάποιοι μάλιστα μιλούν για τίμημα ίσο με το 2% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ενδεχόμενο που θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτιά!

Η απουσία ανταγωνισμού και για το Ελληνικό είναι, πάντως, χαρακτηριστική των απανωτών ναυαγίων στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς στους περισσότερους διαγωνισμούς εμφανίζεται τελικά μόνο ένας υποψήφιος. Ετσι και τα έσοδα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) περιορίζονται, όπως αναμένεται να συμβεί και στην περίπτωση του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου.

Στο ΤΑΙΠΕΔ άφησαν χθες να διαρρεύσει ότι η μία προσφορά, από τη Lamda Development του ομίλου Λάτση, θα κατατεθεί κανονικά και δεν θα υπάρξει παράταση, μολονότι φέρεται ότι τη ζητούσε ένας εκ των υποψηφίων, η βρετανική London & Regional Properties. Ο τρίτος υποψήφιος, η ισραηλινή Elbit, έστειλε επιστολή στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και στο πρωθυπουργικό γραφείο, με την οποία υποστηρίζει ότι υπάρχουν εκκρεμότητες και ασάφειες που δεν της επιτρέπουν να συμμετέχει. Οι Ισραηλινοί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πράγματι οικονομικά προβλήματα, είχαν ούτως ή άλλως χλιαρό ενδιαφέρον, όπως υποστηρίζουν τώρα όσοι παρακολουθούν την υπόθεση. Αντίστοιχα περιορισμένο ήταν και το ενδιαφέρον του βρετανικού ομίλου.

Η υποβολή μόνο μίας προσφοράς από τη Lamda Development ήταν κοινό μυστικό στην αγορά εδώ και μήνες. Το χάπι αναμένεται να χρυσωθεί σήμερα με αναφορά σε ορισμένους από τους ξένους στρατηγικούς εταίρους που έχουν ενταχθεί ή θα ενταχθούν στο σχήμα της Lamda Development, η οποία φέρεται ότι διατηρεί μειοψηφικό ποσοστό. Ηδη κυκλοφορούν πληροφορίες, που δεν κατέστη δυνατό να διασταυρωθούν, περί εμπλοκής της κινεζικής Fosun, της αμερικανικής York Capital (συμμετέχει σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Πανγαία) και της επίσης αμερικανικής Third Point.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μέχρι 30% η μείωση του τζίρου στην αγορά της Θεσσαλονίκης στις εκπτώσεις

Οι χειμερινές εκπτώσεις δεν τόνωσαν την κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης, η οποία κατέγραψε μεν μειώσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 αλλά, παρά ταύτα, κρατήθηκε σε κάπως καλύτερα επίπεδα από τα μέσα επίπεδα της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα και με βάση τα στοιχεία έρευνας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, η αγοραστική κίνηση στα εμπορικά του κέντρου της Θεσσαλονίκης, κυμάνθηκε από το 0% ως το -15%. Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση, οι πωλήσεις ήταν στα περυσινά επίπεδα.  Στις Περιφερειακές όμως αγορές της πόλης, οι μειώσεις ήταν αισθητά μεγαλύτερες αφού κυμάνθηκαν από – 21% έως και -30%
Σε επίπεδο χώρας, η μέση αγοραστική κίνηση κατέγραψε μείωση 19,2% σε σύγκριση με τις περυσινές χειμερινές εκπτώσεις, ενώ ο τζίρος υπολογίζεται κοντά στα 4,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ που έγινε σε συνεργασία με τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας, η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων παραμένει η πιο θετική περίοδος σε όλη τη διάρκειά τους. Συνολικά  υπήρχαν μεγάλα ποσοστά έκπτωσης που έφτασαν ακόμη και το 80%, στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας παρατηρήθηκαν σχετικά θετικά αποτελέσματα καταναλωτικής κίνησης, ενώ καταγράφηκε κόπωση του καταναλωτή λόγω της διάρκειας των εκπτώσεων με αποτέλεσμα την εξανέμιση του ενδιαφέροντός του. 
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ το 84,7% των ερωτηθέντων  δήλωσε ότι οι πωλήσεις στις χειμερινές εκπτώσεις ήταν μειωμένες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
Όσον αφορά στην εμπορική κίνηση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι απαντήσεις ποικίλουν, καθώς το 41,3% δηλώνει πτώση της τάξης του 11% – 20%, το 25,4% μείωση πωλήσεων 21% - 30%, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξεως του 9,5% που δηλώνει πως η πτωτική τάση του τζίρου τους ξεπέρασε το 40%.
Η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων (83,7%) αποτύπωσε την μικρή ή ανύπαρκτη θετική επίδραση που επέφερε το άνοιγμα των καταστημάτων την  πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων, στη τόνωση της καταναλωτικής δαπάνης.
Το ύψος των εκπτώσεων κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων (90,3%) προέβη σε γενναίες μειώσεις τιμών που ξεκινούσαν από το -40% και στις περισσότερες των περιπτώσεων ξεπερνούσαν το -50%.
Είναι χαρακτηριστικό πως περίπου 6 στους 10 εμπόρους (59,7%) υποδεικνύουν ως καλύτερη περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων το διάστημα από 15/1 έως 31/1 και το 25,4% την περίοδο από 1/2 έως 15/2, μία σημαντική παράμετρος η οποία καταδεικνύει την κάμψη της αγοραστικής κίνησης στα εμπορικά καταστήματα κατά τη διάρκεια του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Φεβρουαρίου.

Η εικόνα στην Αθήνα
Μικτή εικόνα ως προς την πορεία της αγοράς της Αθήνας κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων, προκύπτει από έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης που ανακοινώθηκε σήμερα.
Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις του 36% των εμπορικών επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας κινήθηκαν καλύτερα από το 2013, του 40% χειρότερα και του 24% στα ίδια επίπεδα. Όσον αφορά τις Περιφερειακές Αγορές το 20% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι πωλήσεις τους κινήθηκαν καλύτερα από το 2013, το 60% χειρότερα και το 20% στα ίδια επίπεδα.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα:
-Το 77% των επιχειρήσεων που ανέφερε αύξηση πωλήσεων στο κέντρο της Αθήνας κάνει λόγο για αύξηση πωλήσεων από 0 ως 10 ποσοστιαίες μονάδες, το 23% αύξηση από 11 έως 20 ποσοστιαίες μονάδες. Όσον αφορά τις Περιφερειακές Αγορές, το 50% των ερωτηθέντων αναφέρει αύξηση πωλήσεων από 0-10 ποσοστιαίες μονάδες και το άλλο 50% από 11% έως 20%.
-Το 40% των ερωτηθέντων στο κέντρο της Αθήνας που απάντησαν ότι είχαν μείωση των πωλήσεων αναφέρουν μείωση από 11 έως 20 ποσοστιαίες μονάδες ενώ το 28% των ερωτηθέντων στις Περιφερειακές Αγορές αναφέρουν μείωση μεγαλύτερη από 41%.
-Η καλύτερη περίοδος εκπτώσεων από άποψη αγοραστικής κίνησης ήταν από τις 15 Ιανουαρίου 2014 έως 31 Ιανουαρίου 2014. Το ίδιο ισχύει και για τις Περιφερειακές Αγορές.
- Το 56% των ερωτηθέντων στο κέντρο της Αθήνας φαίνεται από αρκετά έως και πάρα πολύ ικανοποιημένο από την αγοραστική κίνηση της πρώτης Κυριακής λειτουργίας ενώ στις Περιφερειακές Αγορές το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνάει το 29,9%.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά στις 25-26 Φεβρουαρίου σε δείγμα 110 καταστημάτων από τις περιοχές: Ομόνοια, Κολωνάκι, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Αιόλου, Αγ. Μάρκου, Ερμού, Παγκράτι, Πετράλωνα, Πατήσια, Γκύζη, Αμπελόκηποι, Σεπόλια.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

27/2/14

Η νουδούλα έδωσε συγχωροχάρτι στους δημάρχους για παλιές αμαρτίες με τροπολογία που ψηφίστηκε στην Βουλή

Ένταση στην Ολομέλεια με αφορμή την αποδοχή από την Κυβέρνηση, της τροπολογίας του βουλευτή της Ν.Δ. Σάββα Αναστασιάδη, που προβλέπει απαλλαγή από τυχόν ποινικές ευθύνες των δημάρχων που αποδέχονται, στις περιπτώσεις συμβάσεων μίσθωσης έργου, το παραδοτέο έργο είτε να διαφέρει, είτε να είναι παρεμφερές με αυτό που αρχικά προβλεπόταν στη σύμβαση.Για «ντροπολογία» και «όνειδος» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας υπονοούμενα ότι εξυπηρετούνται δήμαρχοι, εν’ όψει μάλιστα των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Πρώτος διαμαρτυρήθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Είναι «όνειδος» είπε και κατήγγειλε πως παραβιάζεται το Σύνταγμα, ενώ ζήτησε την απόσυρση της.
Για «ντροπολογία» έκανε λόγο στη συνέχεια η Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Πρόκειται για ξεκάθαρη μεθόδευση που και ένα νήπιο καταλαβαίνει. Ποιον κοροϊδεύετε;» αναρωτήθηκε ενώ παραλλήλισε τον τρόπο που επεχείρησε να περάσει την τροπολογία η Κυβέρνηση με τον τρόπο που είχε περάσει πριν από χρόνια από την κυβέρνηση Σημίτη η η τροπολογία «Πάχτα» για το Πόρτο Καρράς.
Ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αντέδρασε για όσα κατήγγειλε η κ. Κωνσταντοπούλου σε υψηλούς τόνους και χαρακτηριστικό του εκνευρισμού του ήταν ότι παρατήρησε το προεδρείο να μην επιτρέπει να λέγονται αυτά από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. «Ξεχνάτε ότι είστε υπουργός; Θα κάνω λογοκρισία σε βουλευτή, θα της αλλάξω εγώ τα μυαλά; Τώρα, θυμηθήκαμε τις προσβολές…;» απάντησε σε έντονο ύφος η Προεδρεύουσα Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά.
Επί της ουσίας της τροπολογίας, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος σημείωσε πως γίνεται δεκτή λόγω της… καλής πρόθεσης του υπουργείου Εσωτερικών να διευκολύνει όσο το δυνατόν περισσότερο τους δήμους,. «Εμένα δε μου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι κρύβεται κάτι από πίσω, αν μου είχε περάσει θα δεχόμουν την απόσυρσή της» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο βουλευτής της Ν.Δ. Σάββας Αναστασιάδης υποστήριξε ότι με την τροπολογία που προτείνει, και που τελικά ψηφίστηκε από το Σώμα, «γίνεται πιο ευέλικτη η υπηρεσία» και σημείωσε ότι «η κάθε τροπολογία που καταθέτει ένας βουλευτής δεν είναι να καλύψει παρανομία ή πονηριά, αλίμονο, κανείς βουλευτής δεν θα το ήθελε».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

"Ο Βενιζέλος δεν λέει λέξη για τον κίνδυνο που διατρέχει ο ελληνισμός στην Ουκρανία", αναφέρει η ανακοίνωση της Χ.Α.

Η Χρυσή Αυγή καταδικάζει την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ και της ΕΕ στο εσωτερικό μίας ανεξάρτητης χώρας, που οδηγεί με βεβαιότητα σε αιματοχυσία και εμφύλιο πόλεμο. Η άθλια ελλαδική ηγεσία με επικεφαλής τον Βενιζέλο δεν λέει λέξη για τον θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχει ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία στην Ουκρανία και εκδηλώνεται ήδη με βίαια επεισόδια εις βάρος συμπατριωτών μας.
Αμερικανοί, γερμανοί και σιωνιστές, που χτυπούν τον Εθνικισμό των λαών σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, με πρώτο στόχο τους την Ελλάδα και την Χρυσή Αυγή, τώρα συνεργάζονται άμεσα με το ναζιστικό κόμμα της Ουκρανίας, επειδή εξυπηρετεί τις γεωστρατηγικές τους επιδιώξεις. Ο Λαϊκός Σύνδεσμος υποστηρίζει την διενέργεια ελεύθερων εκλογών, ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες για το μέλλον της χώρας τους και όχι τα κοράκια της διεθνούς τοκογλυφίας της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου.
Χρυσή Αυγή - Γραφείο Τύπου


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κόβονται και τα επιδόματα μητρότητας του ΟΕΑΔ

Η μείωση των εισφορών δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στον ΟΑΕΔ ενώ φέρνει πιο κοντά στο χείλος του γκρεμού το ΙΚΑ. Κόβονται όχι μόνο τα οικογενειακά επιδόματα αλλά και τα δύο επιδόματα μητρότητας που χορηγεί ο Οργανισμός σε χιλιάδες μητέρες. 

Κατάργηση όχι μόνο των οικογενειακών επιδομάτων αλλά και των δύο επιδομάτων μητρότητας καθώς και σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας στον ΟΑΕΔ προκαλεί η απόφαση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%. Δραματική αναμένεται και η εικόνα των εσόδων του ΙΚΑ, παρά τις δεσμεύσεις του οικονομικού επιτελείου ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση του κενού με 120 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του capital.gr ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ, αν και προβλέπει πλεόνασμα, αναμένεται να παρουσιάσει έλλειμμα, εφόσον από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, κοπούν οι εισφορές που κατευθύνονται υπέρ ΔΛΟΕΜ (οικογενειακά επιδόματα), Στράτευσης και ΛΑΕΚ. 

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του Οργανισμού που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Εργασίας, προβλέπει μικρότερα ποσά για την καταβολή επιδομάτων σε ανέργους λόγω και της σημαντικής και συνεχούς αύξησης των δικαιούχων, αλλά πλεόνασμα 107 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό τα συνολικά έσοδα του ΟΑΕΔ, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών υπέρ ΟΕΚ και Εργατικής Εστίας (καταβάλλονται πλέον, μόνο από τους εργαζόμενους) και της κρατικής επιχορήγησης, προβλέπεται να είναι 3,318 δισ. ευρώ και οι δαπάνες 3,211 δισ. ευρώ. Ο ΟΑΕΔ, σε σύγκριση με το 2012, θα διαθέσει περισσότερα προς το ΙΚΑ  (556 εκατ. ευρώ έναντι 383 εκατ. ευρώ το 2012) και λιγότερα για τα επιδόματα ανεργίας και τις άλλες προνοιακές παροχές (1,449 δισ. ευρώ από 1,737 δισ. ευρώ το 2012). Να σημειωθεί ότι με νόμο πλέον, το ΙΚΑ όχι μόνο εισπράττει, αλλά παρακρατεί και το 33% των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ. 

Από τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για το 2014 υπέρ ΔΛΟΕΜ, ένα σημαντικό μέρος θα κατευθυνόταν στα δύο επιδόματα μητρότητας που δίνει ο ΟΑΕΔ σε χιλιάδες μητέρες και το υπόλοιπο στην καταβολή οικογενειακών επιδομάτων. Με την κατάργηση της εισφοράς, θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα καταργηθεί μόνο το επίδομα παιδιού (Οικογενειακό) αλλά κινδυνεύουν και τα επιδόματα μητρότητας. 

Αντίστοιχα, περί τα 45 εκατ. ευρώ που τυπικά αφορούν σε επιδόματα στράτευσης, στην πράξη κάλυπταν τις ανάγκες ρευστότητας του ΟΑΕΔ, για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας. 

Αλλά και τα προγράμματα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης που χρηματοδοτούνται μέσω του ΛΑΕΚ αναμένεται να μπουν στο πάγο… 

Η οριστικοποίηση των περικοπών θα δείξει και το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται στον ΟΑΕΔ που ξαφνικά καλείται να αντιμετωπίσει ένα ακόμη, σημαντικό πρόβλημα παράλληλα με τον δαίμονα τα ανεργίας. 

Κατάρρευση για το ΙΚΑ Κι αν για τον ΟΑΕΔ το πρόβλημα έγκειται στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, στο ΙΚΑ το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Καθώς μέρος των εργοδοτικών εισφορών, και μάλιστα πολύ σημαντικό παρακρατείται από το ταμείο των μισθωτών για να καλύψει τις δικές του ανάγκες για πληρωμή των συντάξεων, η περικοπή τους θα δημιουργήσει τρύπα, η οποία σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών δεν θα μπορέσει να καλυφθεί με τα 120 εκατ. ευρώ του πρωτογενούς πλεονάσματος. 

Και επισημαίνουν με νόημα, ότι αναπόφευκτα, η τρύπα θα οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων. Ήδη, το ΙΚΑ στον προϋπολογισμό του, παρουσιάζει, χωρίς τις περικοπές των εισφορών παρά μόνο αυτές των συντάξεων, «άνοιγμα» 993 εκατ. ευρώ. Τρύπα που θα μεγαλώσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

16.753 € διέθεσε η Βουλή για... βουτήματα!

Σύμφωνα με αποφάσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, φαίνεται ότι η Βουλή των Ελλήνων ξόδεψε το ποσό των 16.753,88 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των συναντήσεων του Προέδρου της Βουλής, των Αντιπροέδρων και των διαρκών επιτροπών σε... καφέδες και βουτήματα.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κοινοβουλευτικής Διαφάνειας, προκύπτει ότι το εν λόγο ποσό δαπανήθηκε από τη Βουλή για καφέδες, νερά και βουτήματα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν πρόκειται για την ετήσια δαπάνη ή για άλλη χρονική περίοδο.

Συγκεκριμένα, αναγράφεται σε σχετικό έγγραφο ότι η Βουλή ενέκρινε δαπάνη 16.753,88€ (14.826,44€ + 1.927,44€ ΦΠΑ) για καφέδες, μπουκαλάκια νερό και βουτήματα που σέρβιρε η εταιρία που εκμεταλλεύεται το κυλικείο του Κοινοβουλίου.

Τα 13 τιμολόγια "κόπηκαν" τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο του 2013 και τον Ιανουάριο του 2014.

Επίσης, στην κοινοβουλευτική διαφάνεια "ανέβηκε" και απόφαση με την οποία εγκρίνεται κονδύλι ύψους 6.918,75€ (5.625,00 € + 1.293,75 € ΦΠΑ 23%) "για την προμήθεια υλικού για τις ανάγκες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Πρόκειται για δαπάνη που αφορά στην αγορά 1500 υφασμάτων τσαντών της ελληνικής προεδρίας. Κάθε μια κοστίζει 3,75€. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πυρά Δούρου! κατά Βενιζέλου για την εγκατάλειψη των ομογενών της Ουκρανίας στα νύχια των νεοναζί. Σιωπή στην "κεντροδεξιά"

Επίθεση κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου εξαπέλυσε η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, αναφερόμενη στη στάση που τηρεί σχετικά με τους ομογενείς της Ουκρανίας.
Η κ. Δούρου υπογράμμισε ότι οι Έλληνες ομογενείς βρίσκονται στο στόχαστρο της άκρως επικίνδυνης νεοναζιστικής οργάνωσης της Ουκρανίας, «Δεξιός Τομέας», που καλεί τα μέλη της να πάρουν τα όπλα και να κατέβουν στους δρόμους.
Παράλληλα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας, Αλεξάντρα Προτσένκο, κατήγγειλε ξυλοδαρμούς ομογενών και κλίμα εκφοβισμού.

Ωστόσο, η κ. Δούρου επισήμανε ότι οι εξελίξεις αυτές δεν προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας, τονίζοντας ενδεικτικά ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με την Κάθριν Άστον, Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ,  ο κ. Βενιζέλος δεν αναφέρθηκε, σύμφωνα με την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του υπουργείου, στο θέμα αυτό.

«Είναι προφανές ότι οι 150 χιλιάδες ομογενείς που βρίσκονται στο στόχαστρο των νεοναζί, δεν εντάσσονται στις προτεραιότητες του υπουργείου Εξωτερικών. Εξ ου και η αφωνία του κ. Βενιζέλου», πρόσθεσε.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

26/2/14

Συμφωνία Gazprom - ΔΕΠΑ για μείωση 15% στο φυσικό αέριο

Σε συμφωνία κατέληξαν ΔΕΠΑ και Gazprom για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου της τάξης του 15%, με αναδρομική ισχύ από 1η Ιουλίου του 2013. Η τιμή κατεβαίνει στα επίπεδα των 395 δολ ανα 1000 κυβικά, ενώ μειώνεται παράλληλα το όριο υποχρεωτικών ποσοτήτων αγοράς.
Οι μειώσεις θα αφορούν το σύνολο των καταναλωτών, οικιακών και βιομηχανικών με ισχύ μέχρι το 2016, με δεκαετή παράταση, ενώ κατά τις πληροφορίες, το take or pay θα μειωθεί στα 2 δισ. κυβικά μέτρα.
Πάντως, σύμφωνα με κύκλους της βιομηχανίας, η επίτευξη αυτή για τη μείωση της τιμής δε θεωρείται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, η προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προς τον Πρόεδρο της Ρωσικής  Ομοσπονδίας, Β. Πούτιν,  διασφάλισε την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Η νέα τιμή μεταφράζεται σε έκπτωση ύψους 15% σε σχέση με την τιμή που ίσχυε μέχρι σήμερα, και τοποθετεί την Ελλάδα στον μέσο όρο της ηπειρωτικής Ε.Ε.. Η συγκεκριμένη τιμή είναι από τις χαμηλότερες σε σχέση με γειτονικές χώρες με την Ελλάδα όσον αφορά σε μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom. Περαιτέρω, η νέα τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη από τις επικρατούσες τιμές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (spot LNG).
Η νέα τιμή έχει αναδρομική ισχύ - βάσει και της διακρατικής συμφωνίας - από την 1η Ιουλίου 2013, γεγονός που μεταφράζεται σε εκπτώσεις στο σύνολο των καταναλωτών φυσικού αερίου (βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές).
Η νέα τιμή  εφαρμόζεται στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μέχρι το 2016 με επέκταση για άλλη μια δεκαετία και επιπλέον τη δυνατότητα που διασφαλίστηκε από τις διαπραγματεύσεις για δυο νέες αναθεωρήσεις, με την πρώτη μετά από 2 χρόνια.
Η ανανεωμένη σύμβαση προμήθειας έχει επιπλέον μία σειρά από ευνοϊκότερες παραμέτρους πέραν της συμβατικής τιμής εξίσου σημαντικές, όπως η μείωση του ορίου κάτω από το οποίο ενεργοποιείται η ρήτρα υποχρεωτικής παραλαβής (take or pay). Με τη μείωση των ορίων της ρήτρας αυτής δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στη ΔΕΠΑ και επομένως και στους μεγάλους πελάτες της, όπως οι βιομηχανίες, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ενεργειακές τους ανάγκες με άμεσο θετικό αντίκτυπο στον οικονομικό τους προγραμματισμό, ενώ παράλληλα διευκολύνεται ο σχεδιασμός για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων ενισχύει την αναβάθμιση του ενεργειακού και γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και τη δυναμική είσοδό της στο διεθνή ενεργειακό χάρτη. Παράλληλα, αποτελεί απτή απόδειξη της σημασίας αυτών των επιτυχιών στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, για την πρόσβαση σε ανταγωνιστικότερη, ασφαλέστερη, φθηνότερη ενέργεια σε κάθε χρήση, δηλαδή πιο προσιτή θέρμανση, μειωμένο ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, φθηνότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής, ποιοτική αναβάθμιση των μεταφορών.
Ο τομέας της Ενέργειας μέσα από στρατηγικό σχεδιασμό και δυναμικές ενέργειες μετατρέπεται σε μοχλό οριστικής εξόδου από την κρίση. Εξασφαλίζοντας ανταγωνιστικό «καύσιμο» για την οικονομία μας σε τιμές εφάμιλλες του ευρωπαϊκού μέσου όρου, επιτυγχάνουμε όρους ισοτιμίας και ανταγωνιστικότητας για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Οι προσπάθειες της χώρας μας για την εξυγίανση του ενεργειακού τομέα ως προαπαιτούμενο για την υγιή οικονομική ανάπτυξη αποδίδουν καρπούς. Οι καρποί  αυτοί έχουν μόλις αρχίσει να φαίνονται.
Αναλυτικά το ρεπορτάζ έχει ως εξής:
Σύμφωνα με το Energypress, η συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom, εξασφαλίζει σημαντική έκπτωση 15% στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου που αγοράζει η χώρα μας από τους Ρώσους και είναι το 60 - 65% της συνολικής κατανάλωσης αερίου στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο ΠΕΚΑ, "η νέα τιμή μεταφράζεται σε έκπτωση ύψους 15% σε σχέση με την τιμή που ίσχυε μέχρι σήμερα, και τοποθετεί την Ελλάδα στον μέσο όρο της ηπειρωτικής Ε.Ε. Η συγκεκριμένη τιμή είναι από τις χαμηλότερες σε σχέση με γειτονικές χώρες με την Ελλάδα όσον αφορά σε μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom. Περαιτέρω, η νέα τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη από τις επικρατούσες τιμές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (spot LNG)".
Με δεδομένο ότι η μέση τιμή με την οποία προμηθευτήκαμε αέριο από τους Ρώσους το 2013 κυμάνθηκε περί τα 465 δολάρια τα 1000 κυβικά μέτρα, η ανακοινωθείσα έκπτωση δίνει τιμή περί τα 395 δολάρια τα 1000 κυβικά. Βεβαίως η τιμή δεν είναι σταθερή αλλά προκύπτει με βάση αλγόριθμο σχετιζόμενο με την τιμή του πετρελαίου, όπως συμβαίνει, μέχρι τώρα τουλάχιστον, με όλες τις συμβάσεις των Ρώσων.
Η σύμβαση ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και στην Gazprom θα υπογραφεί στα μέσα Μαρτίου χωρίς να έχει αποφασιστεί αν αυτό θα γίνει στη Μόσχα ή στην Αθήνα. Πριν την υπογραφή, η συμφωνία των δύο πλευρών θα τεθεί υπόψη του Διοικητικού Συμβουλίου και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΠΑ. Η έκπτωση θα περάσει ολόκληρη στους πελάτες της ΔΕΠΑ (ΕΠΑ, βιομηχανικοί καταναλωτές, ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες) και θα είναι της τάξης του 10,5%. Στους πελάτες θα περάσει και το ποσό που θα εξοικονομήσει η ΔΕΠΑ από την αναδρομικότητα της συμφωνίας. Το ποσό αυτό υπολογίζεται συνολικά στα 90 με 100 εκατ. ευρώ και θα περάσει μέσω εκπτώσεων που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2014.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου: "Η νέα τιμή έχει αναδρομική ισχύ - βάσει και της διακρατικής συμφωνίας - από την 1η Ιουλίου 2013, γεγονός που μεταφράζεται σε εκπτώσεις στο σύνολο των καταναλωτών φυσικού αερίου (βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές).
Η νέα τιμή εφαρμόζεται στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μέχρι το 2016 με επέκταση για άλλη μια δεκαετία και επιπλέον τη δυνατότητα που διασφαλίστηκε από τις διαπραγματεύσεις για δυο νέες αναθεωρήσεις, με την πρώτη μετά από 2 χρόνια".
Η ανανεωμένη σύμβαση προμήθειας έχει επιπλέον μία σειρά από ευνοϊκότερες παραμέτρους πέραν της συμβατικής τιμής εξίσου σημαντικές, όπως η μείωση του ορίου κάτω από το οποίο ενεργοποιείται η ρήτρα υποχρεωτικής παραλαβής (take or pay). Σήμερα το όριο αυτό είναι στα 2,4 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο και με τη νέα συμφωνία πέφτει σε επίπεδα λίγο πάνω από 2 δισ. κυβικά μέτρα. Με τη μείωση των ορίων της ρήτρας αυτής δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στη ΔΕΠΑ και επομένως και στους μεγάλους πελάτες της, όπως οι βιομηχανίες, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ενεργειακές τους ανάγκες με άμεσο θετικό αντίκτυπο στον οικονομικό τους προγραμματισμό, ενώ παράλληλα διευκολύνεται ο σχεδιασμός για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Όσον αφορά τους οικιακούς καταναλωτές, αναμένεται να δουν την έκπτωση από τα τιμολόγια του Απριλίου (δυστυχώς δηλαδή μετά το τέλος του χειμώνα που γίνονται και οι μεγάλες καταναλώσεις). Το ύψος της έκπτωσης που θα πάρουν οι οικιακοί πελάτες των ΕΠΑ υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα του 10%. Αυτό όμως αφορά την καθαρή τιμή αγοραζόμενης ενέργειας και όχι τα υπόλοιπα βάρη που έχει ένας λογαριασμός αερίου, όπως είναι τα διάφορα τέλη και φόροι.
Σύμφωνα με τηνα ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ "Η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων ενισχύει την αναβάθμιση του ενεργειακού και γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και τη δυναμική είσοδό της στο διεθνή ενεργειακό χάρτη. Παράλληλα, αποτελεί απτή απόδειξη της σημασίας αυτών των επιτυχιών στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, για την πρόσβαση σε ανταγωνιστικότερη, ασφαλέστερη, φθηνότερη ενέργεια σε κάθε χρήση, δηλαδή πιο προσιτή θέρμανση, μειωμένο ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, φθηνότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής, ποιοτική αναβάθμιση των μεταφορών.
Ο τομέας της ενέργειας μέσα από στρατηγικό σχεδιασμό και δυναμικές ενέργειες μετατρέπεται σε μοχλό οριστικής εξόδου από την κρίση. Εξασφαλίζοντας ανταγωνιστικό «καύσιμο» για την οικονομία μας σε τιμές εφάμιλλες του ευρωπαϊκού μέσου όρου, επιτυγχάνουμε όρους ισοτιμίας και ανταγωνιστικότητας για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Οι προσπάθειες της χώρας μας για την εξυγίανση του ενεργειακού τομέα ως προαπαιτούμενο για την υγιή οικονομική ανάπτυξη αποδίδουν καρπούς. Οι καρποί  αυτοί έχουν μόλις αρχίσει να φαίνονται".
Η ανακοίνωση δεν παραλείπει να επισημάνει ότι "την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων διασφάλισε η προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προς τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αποχωρούν από το διαγωνισμό για το Ελληνικό οι Ισραηλινοί

Μόλις ένας υποψήφιος επενδυτής ενδέχεται να μείνει τελικά σοτν διαγωνισμό για τη μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής χθες προχώρησε από την διεκδίκηση του Ελληνικού η ισραηλινών συμφερόντων Elbit Cochin, ενώ ο δεύτερος εκ των τριών ενδιαφερομένων,η London & Regional Properties ζήτησε παράταση τεσσάρων μηνών στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών που έχει καθοριστεί για αύριο Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου. 
 
Εφόσον τελικά επιβεβαιωθούν αυτές οι εξελίξεις το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει στα χέρια του μόνο την προσφορά του τρίτου ενδιαφερομένου, της Lamda Development. 
 
Η Elbit Cochin απέστειλε χθες επιστολή σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποιώντας την αποχώρηση της από τον διαγωνισμό. Η ίδια επιστολή γνωστοποιήθηκε και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.
 
Σύμφωνα με την Καθημερινή, στην επιστολή αποχώρησης αναφέρεται ότι η εταιρεία, σε συνεργασία με τους εταίρους της και τις πιστώτριες τράπεζες, είναι καθ’ όλα έτοιμη να υποβάλει την προσφορά, αλλά δεν θα το πράξει, καθώς εκτιμά ότι το τελικό σχέδιο της σύμβασης πώλησης των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε. εμπεριέχει ασάφειες και ελλιπή στοιχεία. Συγκεκριμένα δεν αποσαφηνίζεται το φορολογικό καθεστώς σε αρκετά σημεία, αναφέρονται ανακολουθίες σχετικά με όσα συμφωνήθηκαν με το ΤΑΙΠΕΔ σε προφορικό επίπεδο και σε όσα περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο σύμβασης, και τέλος, για την απόφασή της αυτή, η Elbit επικαλείται την απουσία της απαραίτητης Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), με την οποία θα δεσμεύεται το Ελληνικό Δημόσιο για τη στήριξη της επένδυσης στο μέλλον. Σημειώνεται ότι κατά την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές της τάξης των 15 έως 20 εκατ. Σαν συνέπεια, η ΠΥΣ, σχεδόν είναι προαπαιτούμενο για την υποβολή των προσφορών.
 
Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ ανέφεραν ότι, στην περίπτωση που δεν υπάρξει η ΠΥΣ μέχρι τη διενέργεια του διαγωνισμού, θα δοθεί παράταση στην περίοδο υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, μέχρι που η κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τα υπεσχημένα προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Και με δεδομένο ότι μέχρι χθες δεν υπήρχε η ΠΥΣ, το ενδεχόμενο παράτασης στην υποβολή των προσφορών είναι πλέον πολύ πιθανή.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

25/2/14

Καινούρια IX εκτελωνίστηκαν σαν μεταχειρισμένα

Νέο λαβράκι εντόπισαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, καθώς ερευνώντας τις εργοστασιακές αξίες των αυτοκινήτων, παρατήρησε πως είχαν εισαχθεί πάρα πολλά καινούρια ΙΧ που πληρούσαν την οδηγία ρύπων 98/69, ως μεταχειρισμένα.
Οπως γράφει και η ΗΜΕΡΗΣΙΑ, οι επιτήδειοι κατάφεραν με αυτόν τον τρόπο να γλιτώσουν χρήματα εις βάρος του κράτους, από την καταβολή χαμηλών δασμών στα συγκεκριμένα αυτοκίνητα.
Σύμφωνα με τις έρευνες του ΣΔΟΕ, έχουν ανακαλυφθεί εισαγωγικές που έφερναν από άλλες χώρες καινούρια αυτοκίνητα (με μηδενικά χιλιόμετρα), αλλά εκτελωνίζονταν ως μεταχειρισμένα με χαμηλότερους συντελεστές στο Τέλος Ταξινόμησης, ενώ παράλληλα υπήρχε και απαλλαγή από τον ΦΠΑ.
Η αύξηση των εργοστασιακών αξιών από κάποιες εισαγωγικές εταιρείες, ανάγκασε τα στελέχη του ΣΔΟΕ να ετοιμάσουν νέα έκθεση που θα περιληφθεί στο πόρισμα που θα δοθεί στον οικονομικό εισαγγελέα και αφορά στο θέμα των υποτιμολογήσεων νέων πολυτελών ΙΧ στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αυξήσεις των εργοστασιακών αξιών (CIF) ξεπέρασαν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 80% της προηγούμενης αξίας CIF, χωρίς να έχουν αλλάξει τα μοντέλα ή τα... υλικά κατασκευής των αυτοκινήτων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στα όριά τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Στα έσχατα όρια της φοροδοτικής τους ικανότητας έφθασαν τον Ιανουάριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι πιο αντιπροσωπευτικοί εκπρόσωποι της ελληνικής μεσαίας τάξης. Η εισπραξιμότητα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας τον Ιανουάριο «κόλλησε» στο επίπεδο του Δεκεμβρίου, ενώ τους προηγούμενους μήνες παρουσίαζε οριακή βελτίωση. 

Με δεδομένη αυτήν τη φοροδοτική συμπεριφορά των ιδιοκτητών ακινήτων προκύπτει ότι ο Ιανουάριος μπορεί να αποδειχθεί ένας μήνας καμπής για την εισπραξιμότητα των φόρων στα ακίνητα αποτελώντας την απαρχή μιας κατηφόρας στα σχετικά έσοδα. Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες, όντας εξαντλημένοι φοροδοτικά με τους απανωτούς, τυφλούς φόρους ακινήτων, άφησαν τον Ιανουάριο σημαντικά ποσά απλήρωτα και από το αναδρομικό χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ) του 2012 που τους επιβλήθηκε μετά από διασταυρώσεις στοιχείων που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από το υπουργείο Οικονομικών τον Ιανουάριο η εισπραξιμότητα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 78%, δηλαδή το 22% του ποσού που είχε βεβαιωθεί και έπρεπε να πληρωθεί έως το τέλος του περασμένου μήνα έμεινε απλήρωτο. Οι φορολογούμενοι κλήθηκαν τον Ιανουάριο να πληρώσουν την έκτη δόση του ΦΑΠ για τα έτη 2011 και 2012 και την τέταρτη δόση του ΦΑΠ 2013. 

‘Όπως υποστηρίζει ανώτερο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, το ποσοστό εισπραξιμότητας του ΦΑΠ τον Ιανουάριο ήταν περίπου όσο και τον Δεκέμβριο (χωρίς να διευκρινίζει αν ήταν οριακά υψηλότερο ή χαμηλότερο). Το ίδιο στέλεχος υποστηρίζει ότι το ποσοστό εισπραξιμότητας από τον περασμένο Σεπτέμβριο παρουσιάζει μήνα με το μήνα μικρές τάσεις βελτίωσης, τάση η οποία όμως ανακόπηκε τον Ιανουάριο. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν φθάσει στα όριά τους αναφορικά με την πληρωμή των απανωτών φόρων ακινήτων.

Το ότι έφθασαν στα όριά τους φαίνεται και από το γεγονός ότι τον Ιανουάριο, εκτός από το 22% του ΦΑΠ, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες άφησαν απλήρωτο και το αναδρομικό χαράτσι που τους επιβλήθηκε. Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων κλήθηκαν να πληρώσουν τον Ιανουάριο και περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ από χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ) που αφορούσε στο έτος 2012. Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι τελικά πάρα πολλοί ιδιοκτήτες δεν το πλήρωσαν. Στα στοιχεία για την πορεία των δημοσίων εσόδων παρουσιάζεται πολύ μεγάλη υστέρηση από τους άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών (ΠΟΕ). 

Συγκεκριμένα, αν και τον Ιανουάριο το υπουργείο Οικονομικών είχε προϋπολογίσει την είσπραξη από άμεσους φόρους ΠΟΕ το ποσό των 532 εκατομμυρίων ευρώ. Τελικά εισπράχθηκαν 374 εκατομμύρια. Πρόκειται για μια υστέρηση 158 εκατομμυρίων ευρώ η οποία σημειωτέον είναι και η δεύτερη μεγαλύτερη που εμφανίζεται μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών εσόδων του προϋπολογισμού (πρώτη με 192 εκατ. υστέρηση είναι η είσπραξη φόρων εισοδήματος νομικών προσώπων).

Το ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται πλέον με την πλάτη στον τοίχο αναφορικά με την πληρωμή των φόρων ακινήτων προκύπτει και από τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο. Με δεδομένο ότι κάθε μήνα περίπου το 22% έως 25% των φόρων ακινήτων που πρέπει να πληρωθούν μένει απλήρωτο, αυξάνεται μήνα με το μήνα και το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των ιδιοκτητών προς το δημόσιο.  

Από τα 499 εκατομμύρια ευρώ που ήταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη από φόρους ακινήτων στο τέλος Δεκεμβρίου του 2012, στο τέλος Νοεμβρίου 2013 (που υπάρχουν και τα πιο πρόσφατα στοιχεία) το συνολικό χρέος των ιδιοκτητών ακινήτων είχε ανέλθει στα 974 εκατ. ευρώ, δηλαδή είχαν αυξηθεί σε έντεκα μήνες κατά 475 εκατ. ευρώ. Επίσης, με δεδομένο ότι το 22% έως 25% του ΦΑΠ μένει κάθε μήνα απλήρωτο, το ποσό των χρεών των ιδιοκτητών προς το δημόσιο έχει ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Υποχρεωτικό Ε9 για 600.000 ιδιοκτήτες με ημιυπαίθριους


Δεν θα γλιτώσουν την δήλωση Ε9 και τον ΕΝΦΙΑ όσοι έχουν αποθήκες και θέση πάρκινγκ σε πολυκατοικίες κλπ, εφόσον αποτελούν παρακολουθήματα του διαμερίσματός τους.
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών δίνει διευκρινήσεις σχετικά με το ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9, η υποβολή των οποίων ξεκίνησε από 17 Φεβρουαρίου. Ενώ μάλιστα η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου μιλούσε για «στεγασμένες» θέσεις στάθμευσης, η ανακοίνωση πλέον εστιάζει σε «κλειστούς» και «υπόγειους» χώρους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την νέα ανακοίνωσή του υπουργείου, υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση έχουν όσοι είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του έτους 2013, οι οποίες υπάρχουν και την 1η Ιανουαρίου 2014.
Εκτός όμως από αυτούς, λόγω της κατάργησης του ΦΑΠ και της θέσπισης του ΕΝΦΙΑ, για να αποφευχθεί  η πιθανότητα εσφαλμένου υπολογισμού του φόρου αυτού, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι πρέπει να υποβάλουν Ε9 και οι εξής:
-          Όποιος έχει ακίνητο σε πολυκατοικία, η οποία διαθέτει κοινόχρηστη πισίνα ή κλειστούς (υπόγειους κυρίως) κοινόχρηστους χώρους αποθηκών ή θέσεων στάθμευσης, για να τους αναγράψει στη δήλωση στοιχείων ακινήτων. Τονίζεται πως η δήλωση αυτή καλύπτει τις περιπτώσεις που αυτά είναι παρακολουθήματα και συνεπώς υπάρχει αποκλειστική χρήση κοινόχρηστου χώρου. Δεν πρέπει, συνεπώς, να δηλωθούν περιπτώσεις που δεν αποτελούν παρακολουθήματα της ιδιοκτησίας.
-          Όσοι έχουν ακίνητα που έχουν τακτοποιηθεί ή νομιμοποιηθεί ή ημιυπαιθρίους χώρους, αλλά μόνο στις περιπτώσεις που δεν έχουν αναγραφεί σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9. Έτσι καλύπτονται οι περιπτώσεις αυτές ώστε η εικόνα του Ε9 συμφωνεί με τις δηλώσεις των μηχανικών για την τακτοποίηση.
-          Οι επιχειρήσεις, εφόσον τα ακίνητά τους εντάσσονται σε κάποια κατηγορία απαλλαγών. Η ίδια υποχρέωση υφίσταται και για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον έχουν ακίνητα τα οποία απαλλάσσονται του φόρου ή προβλέπεται μείωση αυτού. Με τις δηλώσεις αυτές θα χρεωθεί μειωμένος ΕΝΦΙΑ και δεν θα ταλαιπωρηθούν οι φορολογούμενοι με τροποποιήσεις.
-          Οι Ο.Τ.Α. για τα ακίνητα τα οποία έχουν δεσμεύσει και έχει  προσδιορισθεί η αποζημίωση,  για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκκρεμεί η καταβολή της σχετικής αποζημίωσης. Ο ιδιώτης που είναι κύριος του δεσμευμένου από Ο.Τ.Α. ακινήτου, εξακολουθεί να είναι υπόχρεος να δηλώνει το ακίνητο, συμπληρώνοντας όμως και σχετική ένδειξη για να έχει έκπτωση του φόρου.
-          Ο εργολάβος, για να αναγράψει το εργολαβικό του αντάλλαγμα, εφόσον έχουν παρέλθει 4 χρόνια από την έναρξη ανέγερσης της οικοδομής ή έχουν χρησιμοποιηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο από αυτόν τα ακίνητα πριν την παρέλευση της τετραετίας. Ο οικοπεδούχος, για να διαγράψει το εργολαβικό αντάλλαγμα, κατά τα ανωτέρω.
-          Ο κάτοχος ακινήτου που ανήκει σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, ο οποίος κατέχει το ακίνητο χωρίς τη συναίνεση του φορέα.
-          Ο κάτοχος ακινήτου που ανήκει στην ΕΤΑΔ ΑΕ και στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», ο οποίος κατέχει το ακίνητο με τη συναίνεση των εταιρειών αυτών.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νέα διαρροή 100 τόνων ραδιενεργού νερού στη Φουκουσίμα. Προσοχή, μην αγοράζεται κατεψυγμένα αλιεύματα Ειρηνικού Ωκεανού

Στην κακή διαχείριση, επιρρίπτει η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας της Ιαπωνίας, τη χειρότερη διαρροή τοξικού ύδατος τους τελευταίους έξι μήνες στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο, η Tepco, η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταΐιτσι, δέχεται επικρίσεις για ανεπαρκή διαχείριση της κρίσης μετά τη διαρροή σχεδόν 100 τόνων νερού που περιέχει υψηλά επίπεδα ραδιενεργού υλικού από δεξαμενή αποθήκευσης του σταθμού την περασμένη εβδομάδα, γράφει η Tokyo Shimbun.

Η διαρροή αποδόθηκε σε λανθασμένη ρύθμιση της βαλβίδας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση του μολυσμένου ύδατος της δεξαμενής και στην έλλειψη συναγερμού που να προειδοποιεί για την αύξηση των επιπέδων του νερού στη δεξαμενή.

Αξιωματούχοι της Tepco παραδέχτηκαν ότι εργαζόμενοι στην αίθουσα ελέγχου δεν παρατήρησαν αρκετά νωρίς το πρόβλημα. «Η παράλειψη ελέγχου του επιπέδου του νερού στις δεξαμενές ήταν ένα πρόβλημα από άποψης πρόληψης επιδείνωσης της κατάστασης», δήλωσε ο επίτροπος της Ρυθμιστικής Αρχής Πυρηνικής Ενέργειας Τογιόσι Φουκέτα.

Ήταν η μεγαλύτερη διαρροή μολυσμένου νερού μετά τη διαρροή περίπου 300 τόνων άκρως μολυσμένου ύδατος από μια άλλη δεξαμενή τον Αύγουστο.

Το τσουνάμι το Μάρτιο του 2011 που έπληξε τον πυρηνικό σταθμό, οδήγησε στην τήξη των τριών από τους έξι αντιδραστήρες του, με αποτέλεσμα την έκλυση τεράστιων ποσοτήτων ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

Η διαχειρίστρια εταιρία Tepco διοχετεύει νερό στους τρεις αντιδραστήρες προκειμένου να διατηρούνται ψυχροί και προσπαθεί να διαχειριστεί διαρροές από τις τεράστιες δεξαμενές που έχουν τοποθετηθεί στο σταθμό μετά το πυρηνικό δυστύχημα για την αποθήκευση του νερού το οποίο είναι μεν απαλλαγμένο από το ραδιενεργό καίσιο αλλά παραμένει μολυσμένο σε ραδιονουκλεΐδια που εκπέμπουν ακτίνες Β.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

24/2/14

Έλληνας διπλωμάτης κατήγγειλε ΜΚΟ επί Στυλιανίδη και αυτός τον απομάκρυνε!

Πρόκειται για τον τότε πρέσβη μας στον Λίβανο και νυν στην Ταϊλάνδη Νίκο Βαμβουνάκη. Ο έλληνας διπλωμάτης αποκαλύπτει ότι από το 2004 είχε καταγγείλει την ΜΚΟ για τιςαποναρκοθετήσεις αλλά ποτέ κατά την διάρκεια της θητείας του στον Λίβανο, δεν του ζητήθηκε όπως έπρεπε η πιστοποίηση και ο έλεγχος τέτοιου είδους προγραμμάτων.
Όπως υποστηρίζει, επανηλλειμένα έθεσε με τηλεγραφήματα το θέμα στην υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΕΞ αλλά και στον τότε υφυπουργό Εξωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Ο Νίκος Βαμβουνάκης ανέλαβε, σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, καθήκοντα στον Λίβανο στις 29 Ιανουαρίου 2004. Εκείνη την περίοδο, στην χώρα υπήρχαν 9 αναπτυξιακά προγράμματα της ΥΔΑΣ μεταξύ των οποίων του "Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης" αλλά και της ΜΚΟ "Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου" του καθηγητή Σπύρου Φλογαϊτη το οποίο στην συνέχεια μετατράπηκε σε Διεθνή Οργανισμό.
Ο κ. Βαμβουνάκης αναφέρει ότι για κανένα από αυτά τα 9 προγράμματα δεν ζητήθηκαν ποτέ από την πρεσβεία εισηγήσεις, εκθέσεις προόδου, θεωρήσεις παραστατικών δαπανών ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο.
Πήρε μάλιστα ο ίδιος πρωτοβουλία και έκανε τους ελέγχους αυτούς και διαπίστωσε ότι το έργο το οποίο πραγματοποιούσαν ήταν ανύπαρκτο!
Ο πρέσβης έστελνε εισηγήσεις στο ΥΠΕΞ και ζητούσε επίσημα στοιχεία από την ΥΔΑΣ για τα συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία τότε κοινοποιούνταν στον Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Όπως αναφέρει, όλες οι εισηγήσεις του έμειναν αναπάντητες και παρά την επιμονή του η μόνη απάντηση που πήρε ήταν τον Απρίλιο του 2006 που έλαβε εντολή επιστροφής στην Αθήνα....
Το απόσπασμα από την υπηρεσιακή αναφορά του τα λέει όλα:
"Εφόσον δεν μου διευκρινιστεί εγγράφως ότι ανακαλούμαι για τυχόν υπηρεσιακή μου ανεπάρκεια, θεωρώ ότι τιμωρούμαι διότι οι εισηγήσεις και οι αντιρρήσεις μου για τα αναπτυξιακά προγράμματα στον Λίβανο δεν ήταν ευχάριστες στον υφυπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη".

Μετά τις εκλογές του 2004, όχι μόνο συνεχίσθηκε η χρηματοδότηση των ΜΚΟ, αλλά στη λίστα  του υπουργείου Εξωτερικών προστέθηκαν και νέες,  όταν αρμόδιος ήταν ο τότε υφυπουργός Ευρυπίδης Στυλιανίδης.
Μια από τις πρώτες σε έσοδα ΜΚΟ, ήταν η «Ευρωπαϊκή Προοπτική» του Παντελή Σκλιά, παλιού ΟΝΝΕΔίτη, καθηγητή πανεπιστημίου, κουμπάρου και φίλου του Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Η «Ευρωπαϊκή Προοπτική», με βάση τα επίσημα στοιχεία που καλύπτουν την περίοδο μέχρι το 2005, φαίνεται να έχει αναλάβει προγράμματα σχεδόν 5.000.000 ευρώ, ενώ είχε εμπλακεί και στην υπόθεση διαχείρισης των ποσών που είχαν συγκεντρωθεί για την ενίσχυση των θυμάτων από το τσουνάμι στη Σρι Λάνκα.

Ο Ευ. Στυλιανίδης, ως υφυπουργός, αγνόησε τις υπηρεσιακές αναφορές του πρέσβη στον Λίβανο Ν. Βαμβουνάκη που προειδοποιούσε για την υπόθεση του Κωνσταντίνου Τζεβελέκου με το σκάνδαλο της αποναρκοθέτησης στον Λίβανο. Παρά τις καταγγελίες του Έλληνα διπλωμάτη, ο Κ. Τζεβελέκος κατόρθωσε και μετά την κυβερνητική αλλαγή το 2004 να εξοφληθεί κανονικά.

Δεν ήταν άσχετη με την παρουσία του Ευριπίδη Στυλιανίδη στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών και η ακμή που γνώρισαν ΜΚΟ από τη Θράκη και ειδικά από την εκλογική περιφέρειά του, τη Ροδόπη, όπως αναφέρει το Εθνος.

Η ΜΚΟ «ΚΙΚΟΝΕΣ» χρηματοδοτήθηκε και εκτός των άλλων προγραμμάτων βρήκε την ευκαιρία να αναπλάσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις Μαρώνειας.

Το 2007 η ανθρωπιστική δράση «Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών από τη Σερβία» έγινε στην Κομοτηνή από την Εταιρία Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής με χρηματοδότηση της ΥΔΑΣ και αφορούσε την εκπαίδευση 11 γυναικών από τη Σερβία.

Δυναμική εμφάνιση στη λίστα των χρηματοδοτήσεων της ΥΔΑΣ έκανε η ΜΚΟ «Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Κομοτηνής» που εισέπραξε 140.000 ευρώ, για πρόγραμμα βελτίωσης του επιπέδου διαβίωσης ορφανών και παιδιών ΑΜΕΑ στην πΓΔΜ.

Οι υποθέσεις της προμήθειας, από τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», σιτηρών αξίας 900.000.000 ευρώ από την Κομοτηνή, για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας σε Αίγυπτο, Αιθιοπία και Ιορδανία αλλά και εκείνη της αγοράς με χρήματα του ΥΠΕΞ 340 τόνων πουλερικών που τελικά βρέθηκαν σάπια σε ψυγεία αποθήκες το 2007, κλόνισαν σοβαρά την αξιοπιστία όσων διηύθυναν τη ΜΚΟ, αλλά και του τότε υφυπουργού Εξωτερικών.
Το όνομα του κ. Στυλιανίδη εμπλέκεται και σε προγράμματα που έπαιρνε ο Σπύρος Φλογαΐτης, δικηγόρος, ο οποίος διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών το 2007 και το 2009, ήταν φίλος του Προκόπη Παυλόπουλου και συνεργάτης παλιότερα του Χάρη Παμπούκη.
Ο κ. Φλογαΐτης διευθύνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου το οποίο από το 2007 έχει μετεξελιχθεί σε Οργανισμό, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να απολαμβάνει των προνομίων και των ασυλιών που έχουν οι εκπρόσωποι και οι εγκαταστάσεις διεθνών Οργανισμών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »