10/2/14

30+2 τροπολογίες (για όλα τα γούστα) με αφορμή δύο νομοσχέδια

Στη Βουλή, ένας από τους άγραφους κανόνες αναφέρει ότι, όταν παρατηρείται μπαράζ τροπολογιών, κατά κανόνα άσχετων -και δη βουλευτικών-, κάτι περίεργο συμβαίνει. Το φαινόμενο, το οποίο από πολλούς χαρακτηρίζεται ως επίδειξη παλαιοκομματισμού, αφού συνήθως πρόκειται για «φωτογραφικές» τακτοποιήσεις -κατά τους κακοπροαίρετους «ρουσφετάκια»-, παρατηρήθηκε για ακόμη μια φορά την εβδομάδα που μας πέρασε, με καταιγισμό 32 σχετικών ή άσχετων τροπολογιών για όλα τα γούστα σε δύο νομοσχέδια και δεν θύμισε τίποτα άλλο από την τελευταία εβδομάδα πριν από τη διάλυση της Βουλής στις εκλογές του 2012, όταν οι βουλευτές έτρεχαν πανικόβλητοι να ρυθμίσουν όλες τις εκκρεμότητες καταθέτοντας συνολικά 70 τροπολογίες. Ο συνειρμός ήταν αρκετός ώστε να προκαλέσει σε πολλούς καχυποψία μήπως οι βουλευτές μυρίστηκαν και τώρα εκλογές, ωστόσο μέχρι στιγμής τουλάχιστον κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει.

Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό οι βουλευτές δείχνουν ότι θέλουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους κατηγορώντας τους υπουργούς ότι σχεδιάζουν νομοσχέδια με προχειρότητα, με βάση έναν γενικό και αόριστο μπούσουλα, χωρίς να έχουν συναίσθηση των προβλημάτων είτε της κοινωνίας είτε της πραγματικής οικονομίας. Αποτέλεσμα είναι η Βουλή να νομοθετεί σε ένα γενικό πλαίσιο και κατά την εφαρμογή των νόμων να διαπιστώνονται δεκάδες κενά, τα οποία θα πρέπει να ρυθμιστούν είτε με νέο νόμο είτε με τροπολογίες. Ο συνδυασμός των παραπάνω με το γενικώς φτωχό νομοθετικό έργο -αφού οι υπουργοί δείχνουν απρόθυμοι να λάβουν νομοθετικές πρωτοβουλίες, αν δεν σχετίζονται με το Μνημόνιο- έχει ως συνέπεια τις βουλευτικές τροπολογίες, οι οποίες δίνουν λαβή ώστε να φουντώνει η ρουσφετολογία.

Το γεγονός ότι το ένα από τα δύο νομοσχέδια που ψηφίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή ήταν του υπουργείου Υγείας αποτέλεσε αφορμή ώστε για ακόμη μια φορά το ιατρικό μπλοκ να πραγματοποιήσει επίδειξη δύναμης. Βρίσκοντας μάλιστα πρόσφορο έδαφος στους αρκετούς ιατρούς βουλευτές προσπάθησε, μέσω ικανού αριθμού τροπολογιών, να ρυθμίσει πολλά από τα θέματα του ιατρικού κόσμου. Κι ενώ στα περισσότερα νομοσχέδια οι βουλευτικές τροπολογίες δεν ξεπερνούν τις τέσσερις πέντε, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας οι βουλευτικές τροπολογίες έφτασαν τις 18! Για κακή τύχη ωστόσο των επισπευδόντων βουλευτών αποδεκτές έγιναν μόνο οι δύο: μία για συμψηφισμό χρεών του ΕΟΠΥΥ με οφειλές παρόχων Υγείας από την υποχρέωση καταβολής υπερβάλλοντος ποσού (claw back) στο Δημόσιο και μία ακόμα τροπολογία, που ρύθμιζε εκ παραδρομής αναφορά παλαιότερου νόμου σε λάθος Προεδρικό Διάταγμα.

Από εκεί και πέρα, ο μεγάλος χαμός έγινε με τις τροπολογίες που απορρίφθηκαν. Μεταξύ άλλων:

-Ο Γιάννης Κουτσούκος του ΠΑΣΟΚ προώθησε στη Βουλή ένα πάγιο αίτημα των ιατρών ζητώντας να τους δοθεί η δυνατότητα να παραμείνουν -εφόσον το επιθυμούν- στην υπηρεσία και μετά το 65ο έτος της ηλικίας τους και ως το 67ο. Με το ίδιο κείμενο μάλιστα ζητά να ακυρωθεί και τυχόν διοικητική πράξη απόλυσης όσων συμπλήρωσαν το 65ο έτος εντός του 2013.
- Ο ιατρός και πρώην υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Ν.Δ., ζήτησε να θεσπιστεί το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του ιατρού του ΕΟΠΥΥ ή του ΠΕΔΥ και του μετόχου ή εταίρου σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα, με εφαρμογή στον ίδιο τον συμβεβλημένο, τον ή τη σύζυγο ως και συγγενή α’ βαθμού. Η τροπολογία φάνηκε λογική, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Υγείας ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι αφορμή για την κατάθεσή της ήταν συγκεκριμένο περιστατικό στην Αιτωλοακαρνανία.
-Αίσθηση προκάλεσαν όσα έγιναν με την τροπολογία του βουλευτή Ρεθύμνου Γ. Κεφαλογιάννη της Ν.Δ., ο οποίος μόνο λίγη ώρα μετά την -υπό την πίεση της αντιπολίτευσης- απόσυρση από τον Αδωνι Γεωργιάδη του άρθρου 37 για επαναλειτουργία παλαιών ιδιωτικών κλινικών κατέθεσε το ίδιο άρθρο με μια μικρή τροποποίηση ως τροπολογία! Στους διαδρόμους της Βουλής η φήμη που κυκλοφόρησε ήταν ότι η τροπολογία κατατέθηκε με το πράσινο φως κυβερνητικών κύκλων, ώστε να βρεθεί παραθυράκι να περάσει, αν κάμπτονταν οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης.
-Με άλλη τροπολογία η Αντζελα Γκερέκου του ΠΑΣΟΚ ζήτησε άρση ορίων ηλικίας για τοποθέτηση ιατρών του ΕΣΥ σε άγονες, νησιωτικές και απομακρυσμένες ή προβληματικές περιοχές.
-Με διακομματική τροπολογία οι βουλευτές Γιάννης Καράμπελας της Ν.Δ. και Γιάννης Κουτσούκος του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να επιτραπούν η ίδρυση και η λειτουργία Δημόσιων ή Ιδωτικών Μονάδων Ημερήσιας Διαμονής (ΜΗΝ) ώστε να παρέχονται υπηρεσίες υγείας θεραπευτικής ή χειρουργικής φύσεως σε περιστατικά που δεν απαιτείται διανυκτέρευση του ασθενούς.
-Οι Χ. Γκόκας και Γ. Κουτσούκος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τροπολογία ζητώντας να θεωρείται ότι κατέχουν ειδική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου όσοι ψυχολόγοι προσελήφθησαν ή μετετάγησαν νόμιμα στο Δημόσιο.
-Πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκ των οποίων οι τέσσερις (Ξανθός, Ζαχαριάς, Ζερδελής και Κυριακάκης) ιατροί και η μία (Αγαθοπούλου) φαρμακοποιός, κατέθεσαν τροπολογία ζητώντας να καταργηθεί το πλαφόν στη συνταγογράφηση ανά ιατρό.

Η καλύτερη τροπολογία στο νομοσχέδιο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας ήταν υπουργική και προέβλεπε ότι «απαγορεύεται η εγκατάσταση εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων σε ακτίνα μικρότερη των 200 μέτρων από ξενοδοχεία κατηγοριών 3, 4 και 5 αστέρων»!


Τα δημοτικά νεκροταφεία, η διάσωση των μετακλητών και τα κελιά των μοναχών

Αν πάντως στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας οι περισσότερες τροπολογίες των βουλευτών είχαν σχέση με το αντικείμενο, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον ΑΔΜΗΕ η σχέση των τροπολογιών, ακόμα και των υπουργικών, με το νομοσχέδιο ήταν ελάχιστη. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε σύνολο 14 σελίδων τα άρθρα του νομοσχεδίου ήταν μόλις πέντε σελίδες και οι τροπολογίες εννιά! Πιο συγκεκριμένα:
-Ο Γ. Γεωργαντάς της Ν.Δ. κατέθεσε τροπολογία όπου ζήτησε μείωση κατά 20% των θέσεων μετακλητών υπαλλήλων, προβλέποντας και μη συσταθείσες θέσεις. Το γεγονός ότι η πρόβλεψη έχει ψηφιστεί πριν από δύο χρόνια χωρίς πρόβλεψη για μείωση σε μη συσταθείσες θέσεις προκάλεσε καχυποψία ότι έγινε απόπειρα να διασωθούν μετακλητοί υπάλληλοι από απόλυση.
-Βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν τροπολογία ζητώντας τακτοποίηση αυθαιρέτων σε λατρευτικούς χώρους, παραδεχόμενοι μάλιστα ότι επρόκειτο για μοναστήρια στα οποία είχε τακτοποιηθεί ο κυρίως ναός αλλά όχι τα κελιά των μοναχών.
- Στο ίδιο νομοσχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ ο Απόστολος Κακλαμάνης κατέθεσε τροπολογία, η οποία έγινε δεκτή από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, ζητώντας να επιτραπεί -κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης- η λειτουργία δημοτικών νεκροταφείων σε χώρους που ήδη χρησιμοποιούνται άτυπα για τον σκοπό αυτό. Ο πρώτος που επωφελείται από τη διάταξη αυτή είναι ο προερχόμενος από τον ΠΑΟΚ δήμαρχος Γλυφάδας Κώστας Κόκκορης, ο οποίος ήδη διώκεται ποινικά για την παράνομη δημιουργία δημοτικού νεκροταφείου στην περιοχή του εδώ και τρία χρόνια.
-Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. κατέθεσαν τροπολογία ώστε να σταματήσει η κατάσχεση περιουσίας των ναυπηγείων λόγω χρεών της ιδιοκτησίας του κ. Σάφα.
-Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τροπολογία για ασφαλιστικά θέματα εργαζομένων της ΔΕΗ.
-Βουλευτές της Ν.Δ. ζήτησαν και πέτυχαν την ανανέωση θητείας μελών όλων των Ανεξάρτητων Αρχών για ακόμα έξι μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: