9/2/14

Κόκκινο σε Σγουρό από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Ηχηρό «χαστούκι» από το Ελεγκτικό Συνέδριο δέχτηκε ο Γιάννης Σγουρός, πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και περιφερειάρχης Αττικής, αναφορικά με την πρόθεσή του να μη διενεργήσει διαγωνισμό για τη συνέχιση της λειτουργίας του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ). Σύμφωνα με την υπ' αριθμό 278/2013 πράξη του Ζ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΣΔΝΑ για σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης με τον ανάδοχο της αρχικής σύμβασης και με τιμές, όρους και λοιπές προϋποθέσεις της σύμβασης αυτής, κατά παράκαμψη των διατυπώσεων του τακτικού διαγωνισμού, δεν είναι νόμιμη. Οπως αιτιολογείται στην απόφαση, η αναθέτουσα Αρχή όφειλε να έχει λάβει υπόψη της και να έχει αξιολογήσει συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία αναφορικά με τη διαμόρφωση του κόστους των επίμαχων υπηρεσιών στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία και να παραθέσει τους λόγους για τους οποίους δικαιολογείται η ανάθεση αυτών στην εγκατεστημένη ανάδοχο, κατ' εφαρμογήν της δυνατότητας σύναψης συμπληρωματικής σύμβασης. Επίσης, συνεχίζει η πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα πρέπει να αιτιολογείται ότι αυτή η απόφαση είναι σύμφωνη με την ανάγκη περιστολής δαπανών και την αρχή της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, σε αντίθεση με τη δυνατότητα ανάθεσης των υπηρεσιών με τη διαδικασία του τακτικού διαγωνισμού.

Ωστόσο, όπως ξεκάθαρα αναφέρεται, δεν προκύπτει ότι η αναθέτουσα Αρχή, δηλαδή ο ΕΔΣΝΑ, έλαβε υπόψη της και αξιολόγησε τα νέα οικονομικά δεδομένα, αλλά αντίθετα έκρινε ότι η ανάθεση των υπηρεσιών με τις τιμές της προσφοράς τής αναδόχου από το 2009, εξακολουθεί να είναι συμφέρουσα. Κάτι ασφαλώς -αν μη τι άλλο- παράλογο και ουτοπικό.

Την ίδια ώρα, η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, με έγγραφό της προς το υπουργείο Εσωτερικών κάνει γνωστό ότι ,στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα έπρεπε να έχει ερωτηθεί για να γνωμοδοτήσει για τη συγκεκριμένη διαδικασία διαπραγμάτευσης, ενώ επιπλέον επισημαίνει ότι, όπως προκύπτει από το αρχείο της, δεν έχει εκδοθεί θετική απόφαση για παροχή σύμφωνης γνώμης σχετικά με τη λειτουργία του εργοστασίου. Η συγκεκριμένη ανεξάρτητη Αρχή έχει, εξάλλου, εκδώσει δύο αρνητικές γνώμες για άλλη συμπληρωματική σύμβαση για το δίκτυο πυρασφάλειας του εργοστασίου σε σχετικό αίτημα του συνδέσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: