18/2/14

Aπάτη 9 εκατ. ευρώ σε βάρος του Δημοσίου από ΜΚΟ - Ποινική δικογραφία στον Αλεξ Ρόντο

Χορό εκατομμυρίων- για την ακρίβεια, εννέα- έστησαν επιτήδειοι υπό τον "ανθρωπιστικό" σκοπό της αποναρκοθέτησης περιοχών του Λιβάνου. 

Κάτω από την ομπρέλα τούτη των αγαθών προαιρέσεων, λειτούργησε μια καλοστημένη κομπίνα, καταλεηλάτησης του κρατικού κορβανά. 

Εμπνευστής του "οράματος" τούτου φέρεται να είναι ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, ο οποίος έχοντας υψηλές διασυνδέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ αυτών και τον έτερο διωκόμενο, Άλεξ Ρόντο, άλλοτε στενό συνεργάτη του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στο εν λόγω υπουργείο.

Το γαϊτανάκι βέβαια, δε σταματάει στους Τζεβελέκο-Ρόντο, καθώς στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν βρεθεί , η σύζυγος του δημοσιογράφου, δύο εν  ενεργεία ανώτατοι διπλωματικοί υπάλληλοι και τέσσερις συνταξιούχοι.

" Ο έλεγχος των παραστατικών που υποβάλλονταν από τη ΜΚΟ από πλευράς της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών ήταν ανύπαρκτος" δήλωσε ο Ταξίαρχος Βασίλης Κοντογιάννης, διευθυντής της οικονομικής αστυνομίας. Παρά ταύτα, η χρηματοδότηση γινόταν κανονικά κι απρόσκοπτα, έως το 2004. 

Είναι εντυπωσιακό πάντως, ότι ουδείς γνωρίζει αν τελικώς οι αποναρκοθετήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν ή όχι. 

Το σίγουρο είναι ότι στα παραστατικά της ΜΚΟ, συμπεριλήφθηκαν ακόμα και τα έξοδα...διατροφής του ζεύγους Τζεβελέκου. 

Τα μάζευαν για ....τη γη της επαγγελίας

Παρά την αστυνομική έρευνα, τα χρήματα του διδύμου Τζεβελέκου, δεν εντοπίστηκαν. Πιθανότατα να μην είναι περίεργο καθώς ο ίδιος ο εμπνευστής της ΜΚΟ, φέρεται να είχε δηλώσει: " αν βρείτε τα χρήματα να μου γράψετε...".
Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πάντως, κάμποσα και δη πολυτελή, ακίνητα σε Αθήνα και Ρόδο. 

Συγκεκριμένα, το ζεύγος είχε στην κατοχή του μια επταώροφη πολυκατοικία καθώς και ένα εξοχικό στη Ρόδο, αξίας περί τα 800.000 ευρώ, τα οποία -αναμενόμενο- δεν δικαιολογούνται από τις απολαβές ή την πρότερη περιουσία τους.

Μετά το τέλος των εργασιών της ΜΚΟ, η οποία έπαυσε την λειτουργία της μόλις τον περασμένο Αύγουστο, το ζεύγος μετακόμισε στην Κύπρο αλλά όχι για μόνιμα, όπως τουλάχιστον προέκυψε κατά πληροφορίες από τις καταγεγραμμένες τηλεφωνικές τους συνομιλίες. 

Το "νησί της Αφροδίτης" ήταν ένας ενδιάμεσος σταθμός προς ...τη γη της επαγγελίας, την Αμερική, όπου και σκόπευαν να εγκατασταθούν. 

Οι διώξεις

Για τα έργα και τις ημέρες της περιώνυμης -πλέον- ΜΚΟ, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε οκτώ εμπλεκόμενους. 
Ο Κώστας Τζεβελέκος, βρίσκεται ασφαλώς μεταξύ αυτών και κατόπιν εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε εις βάρος του, παραδόθηκε και βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος. 

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος έχει ασκηθεί και εναντίον του πρώην συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στους αξιωματούχους του ΥΠΕΞ που φρόντιζαν να λαδώνουν το γρανάζι των "εργασιών" της ΜΚΟ.


Γ. Παπανδρέου: Εγώ έβαλα σε τάξη της Μ.Κ.Ο


Δεν άφησε αναπάντητη την εμπλοκή του πρώην συμβούλου του, Άλεξ Ρόντος, στην απάτη των "ναρκών", ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η Δικαιοσύνη ορθώς ελέγχει κάθε υπόθεση, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του, επισημαίνεται, ωστόσο, ότι κάποια ΜΜΕ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την υπόθεση και «να εμπλέξουν δια της πλαγίας τον Γιώργο Παπανδρέου» με τρόπο που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα.

«Σε κάθε περίπτωση» τονίζεται, «είναι περισσότερο από εμφανές, γιατί κόπτονται περί διαφάνειας εκείνοι που την καταπατούν καθημερινά, λόγω και έργω». Και προστίθεται: «Αλλά και αυτή τη φορά, όπως και όλες τις προηγούμενες, εκτίθενται».

Όσοι προσπαθούν να εμπλέξουν τον πρώην πρωθυπουργό, αναφέρεται, δεν μπορούν να αποδεχτούν «ότι όλη η διαδρομή του Γιώργου Παπανδρέου συνδέεται με παρεμβάσεις που αφορούν τη διαφάνεια, την ευνομία, την ισονομία, τη λογοδοσία, τον έλεγχο και επιλογές που ενισχύουν το κράτος δικαίου, μεταξύ των οποίων, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, οικονομικοί εισαγγελείς, οικονομική αστυνομία, ό,τι δηλαδή αποδίδει καρπούς σήμερα, αλλά και διαύγεια, ανοιχτή- ηλεκτρονική διακυβέρνηση».

Εκφράζεται επίσης η ευχή και η ελπίδα ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί «ως ευκαιρία για κάποιους να πλήξουν την ιδέα της αυτοοργάνωσης και του εθελοντισμού, ούτε και τα κινήματα των πολιτών, που παγκοσμίως αποτελούν μια ήρεμη δύναμη προώθησης του κοινού καλού για κάθε κοινωνία και για κάθε χώρα».

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι επί θητείας του κ. Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών τέθηκε τέλος στο καθεστώς αξιολόγησης των ΜΚΟ χωρίς καθορισμένα κριτήρια, οριοθετήθηκε για πρώτη φορά η έννοια της ΜΚΟ, θεσπίστηκε η τήρηση Μητρώου, τέθηκαν προϋποθέσεις χρηματοδότησής τους κλπ. Επίσης τονίζεται ότι η Οικονομική Αστυνομία, η οποία έκανε την αρχική έρευνα, για τη συγκεκριμένη ΜΚΟ, συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: