12/2/14

Έρχεται προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων

Μέχρι τις 28 Μαρτίου όλες οι επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να έχουν αποστείλει με ηλεκτρονικό τρόπο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τα στοιχεία με τις αποδοχές αλλά και τους φόρους που έχουν παρακρατήσει από τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους τους.

Αυτό προβλέπει απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη θεοχάρη με την οποία ανοίγει και τυπικά ο δρόμος για την προσυμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Η προσυμπλήρωση, όπως έχει γράψει το capital.gr, θα ξεκινήσει με τις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχω του δημοσίου και σταδιακά τα επόμενα χρόνια πρόκειται να επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες μισθωτών και συνταξιούχων.

Στην απόφαση ορίζεται ότι όλοι οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να αποστείλουν ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα ή εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις. Σε προαιρετική βάση φέτος και υποχρεωτικά από το 2015 θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις βεβαιώσεις αποδοχών και ο ΑΜΚΑ του φορολογούμενου.

Οι βεβαιώσεις θα πρέπει να υποβληθούν μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω του διαδικτύου, στον δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ανεξάρτητα από το αν ο υπόχρεος είναι επιτηδευματίας ή όχι, προκειμένου για βεβαιώσεις αποδοχών από μισθωτές υπηρεσίες, και ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων του ΚΦΑΣ που τηρούνται και από τον τρόπο ενημέρωσής τους (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).

Να σημειωθεί ότι όλοι οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να έχουν ετοιμάσει τις βεβαιώσεις αποδοχών και να τις έχουν χορηγήσει σε εργαζόμενους και ασφαλισμένους το αργότερο έως τις 15 Φεβρουαρίου. Με δεδομένο όμως ότι απέχουμε μόλις τρεις ημέρες από αυτήν την ημερομηνία το να τηρηθεί αυτή η προθεσμία είναι μάλλον απίθανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: