18/2/14

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι για τον ΕΟΠΥΥ

Τα πολυϊατρεία κλείνουν για 30 ημέρες, και όχι για πάντα διευκρίνισε σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ χθες Δευτέρα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως ο νόμος για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), που μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας και εντάσσει τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο ΕΣΥ.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι τα πολυϊατρεία θα ανοίξουν σε ένα μήνα υπό το νέο καθεστώς και θα λειτουργούν καλύτερα "προκείμενου να αποκτήσουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που δεν υπάρχει εδώ και 50 χρόνια."
"Στόχος να ενωθούν τα δύο συστήματα που λειτουργούσαν πριν παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ και τα Κέντρα Υγείας των νοσοκομείων, σε ένα ενιαίο σύστημα", διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας. και σημείωσε ότι τα νέα πολυϊατρεία θα λειτουργούν στις ίδιες εγκαταστάσεις, στην ίδια θέση. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απέδωσε την απόφαση για το προσωρινό κλείσιμο των ιατρείων του Οργανισμού στη συνεχιζόμενη εδώ και τρεις μήνες απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.  «Μόνοι τους κατέστησαν αυτή τη διαδικασία αναπόφευκτη», ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και εξήγησε ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να γίνει η μεταρρύθμιση εν λειτουργία, ωστόσο, ανετράπη λόγω της απεργίας των γιατρών.
Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε συγγνώμη από τους ασφαλισμένους που ταλαιπωρούνται εδώ και τρεις μήνες και επισήμανε ότι θα υπάρξει μια μικρή επιπλέον ταλαιπωρία για έναν μήνα «για να έχουμε για το μέλλον ένα σύστημα που να λειτουργεί».
Ο νόμος προβλέπει μεταξύ άλλων το προσωρινό κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ και τη μετατροπή τους σε κέντρα υγείας αστικού τύπου, καθώς και την ένταξη 8.500 εργαζομένων στις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας.
Εν τω μεταξύ έντονες ήταν οι αντιδράσεις των γιατρών του  ΕΟΠΥΥ οι οποίοι από το πρωί της Δευτέρας είναι συγκεντρωμένοι έξω από τα κατά τόπους πολυϊατρεία του Οργανισμού, αρνούμενοι να παραδώσουν τα κτήρια. Ωστόσο, παραδόθηκαν οι περισσότερες Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί περίπου 80 από τις 100 συνολικά μονάδες. Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ θα παραδοθούν σε ποσοστό 99% και η κατάσταση θα εξομαλυνθεί έως την Τετάρτη.
Διευκρινίσεις για τους ασφαλισμένους 
Για το διάστημα αυτό οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται δωρεάν από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, από τα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και από τα Κέντρα Υγείας. Όσοι χρειάζονται ακριβά φάρμακα θα συνεχίσουν να τα λαμβάνουν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ το προσωπικό των οποίων εξαιρείται από τη διαδικασία της διαθεσιμότητας – κινητικότητας.
Οι πενταψήφιοι τηλεφωνικοί αριθμοί για ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, θα απενεργοποιηθούν για το διάστημα των 30 ημερών, που τα πολυϊατρεία θα παραμείνουν κλειστά λόγω της διαθεσιμότητας-κινητικότητας.
 
Σε ό,τι αφορά στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) τα οποία στελέχωναν γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν πλέον συσσωρευτεί περισσότερες από 85.000 αιτήσεις ατόμων με αναπηρία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έχει υπογραφεί τροπολογία για μετακίνηση γιατρών του ΕΟΠΥΥ στις επιτροπές των ΚΕΠΑ, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία τους ενώ, με νόμο του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, έχει εγκριθεί μέχρι και τον Απρίλιο η χορήγηση συντάξεων και επιδομάτων όσων έχασαν τα ραντεβού τους λόγω της απεργίας.
Επιπλέον, προγραμματίζεται ετεροχρονισμένος έλεγχος από τα ΚΕΠΑ μόλις αποκατασταθεί η λειτουργία τους.
Και οι ανασφάλιστοι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στα νέα Πολυϊατρεία που θα αντικαταστήσουν τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο υπουργός τόνισε ότι οι πολίτες αυτοί θα μπορούν να εξετάζονται και από γιατρούς και να κάνουν και εργαστηριακές εξετάσεις.
Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι το νέο σύστημα θα είναι ενιαίο και θα λειτουργεί με εφημερίες, ενώ θα υπάρχουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων. «Για αυτό τους προσλαμβάνουμε όλους», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις γίνονται για τους γιατρούς, αλλά το νέο σύστημα δεν είναι για τους γιατρούς, αλλά για το λαό, και ζήτησε συγγνώμη από τον κόσμο για την ταλαιπωρία που υφίσταται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: