26/2/14

Συμφωνία Gazprom - ΔΕΠΑ για μείωση 15% στο φυσικό αέριο

Σε συμφωνία κατέληξαν ΔΕΠΑ και Gazprom για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου της τάξης του 15%, με αναδρομική ισχύ από 1η Ιουλίου του 2013. Η τιμή κατεβαίνει στα επίπεδα των 395 δολ ανα 1000 κυβικά, ενώ μειώνεται παράλληλα το όριο υποχρεωτικών ποσοτήτων αγοράς.
Οι μειώσεις θα αφορούν το σύνολο των καταναλωτών, οικιακών και βιομηχανικών με ισχύ μέχρι το 2016, με δεκαετή παράταση, ενώ κατά τις πληροφορίες, το take or pay θα μειωθεί στα 2 δισ. κυβικά μέτρα.
Πάντως, σύμφωνα με κύκλους της βιομηχανίας, η επίτευξη αυτή για τη μείωση της τιμής δε θεωρείται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, η προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προς τον Πρόεδρο της Ρωσικής  Ομοσπονδίας, Β. Πούτιν,  διασφάλισε την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Η νέα τιμή μεταφράζεται σε έκπτωση ύψους 15% σε σχέση με την τιμή που ίσχυε μέχρι σήμερα, και τοποθετεί την Ελλάδα στον μέσο όρο της ηπειρωτικής Ε.Ε.. Η συγκεκριμένη τιμή είναι από τις χαμηλότερες σε σχέση με γειτονικές χώρες με την Ελλάδα όσον αφορά σε μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom. Περαιτέρω, η νέα τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη από τις επικρατούσες τιμές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (spot LNG).
Η νέα τιμή έχει αναδρομική ισχύ - βάσει και της διακρατικής συμφωνίας - από την 1η Ιουλίου 2013, γεγονός που μεταφράζεται σε εκπτώσεις στο σύνολο των καταναλωτών φυσικού αερίου (βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές).
Η νέα τιμή  εφαρμόζεται στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μέχρι το 2016 με επέκταση για άλλη μια δεκαετία και επιπλέον τη δυνατότητα που διασφαλίστηκε από τις διαπραγματεύσεις για δυο νέες αναθεωρήσεις, με την πρώτη μετά από 2 χρόνια.
Η ανανεωμένη σύμβαση προμήθειας έχει επιπλέον μία σειρά από ευνοϊκότερες παραμέτρους πέραν της συμβατικής τιμής εξίσου σημαντικές, όπως η μείωση του ορίου κάτω από το οποίο ενεργοποιείται η ρήτρα υποχρεωτικής παραλαβής (take or pay). Με τη μείωση των ορίων της ρήτρας αυτής δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στη ΔΕΠΑ και επομένως και στους μεγάλους πελάτες της, όπως οι βιομηχανίες, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ενεργειακές τους ανάγκες με άμεσο θετικό αντίκτυπο στον οικονομικό τους προγραμματισμό, ενώ παράλληλα διευκολύνεται ο σχεδιασμός για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων ενισχύει την αναβάθμιση του ενεργειακού και γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και τη δυναμική είσοδό της στο διεθνή ενεργειακό χάρτη. Παράλληλα, αποτελεί απτή απόδειξη της σημασίας αυτών των επιτυχιών στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, για την πρόσβαση σε ανταγωνιστικότερη, ασφαλέστερη, φθηνότερη ενέργεια σε κάθε χρήση, δηλαδή πιο προσιτή θέρμανση, μειωμένο ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, φθηνότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής, ποιοτική αναβάθμιση των μεταφορών.
Ο τομέας της Ενέργειας μέσα από στρατηγικό σχεδιασμό και δυναμικές ενέργειες μετατρέπεται σε μοχλό οριστικής εξόδου από την κρίση. Εξασφαλίζοντας ανταγωνιστικό «καύσιμο» για την οικονομία μας σε τιμές εφάμιλλες του ευρωπαϊκού μέσου όρου, επιτυγχάνουμε όρους ισοτιμίας και ανταγωνιστικότητας για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Οι προσπάθειες της χώρας μας για την εξυγίανση του ενεργειακού τομέα ως προαπαιτούμενο για την υγιή οικονομική ανάπτυξη αποδίδουν καρπούς. Οι καρποί  αυτοί έχουν μόλις αρχίσει να φαίνονται.
Αναλυτικά το ρεπορτάζ έχει ως εξής:
Σύμφωνα με το Energypress, η συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom, εξασφαλίζει σημαντική έκπτωση 15% στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου που αγοράζει η χώρα μας από τους Ρώσους και είναι το 60 - 65% της συνολικής κατανάλωσης αερίου στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο ΠΕΚΑ, "η νέα τιμή μεταφράζεται σε έκπτωση ύψους 15% σε σχέση με την τιμή που ίσχυε μέχρι σήμερα, και τοποθετεί την Ελλάδα στον μέσο όρο της ηπειρωτικής Ε.Ε. Η συγκεκριμένη τιμή είναι από τις χαμηλότερες σε σχέση με γειτονικές χώρες με την Ελλάδα όσον αφορά σε μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom. Περαιτέρω, η νέα τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη από τις επικρατούσες τιμές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (spot LNG)".
Με δεδομένο ότι η μέση τιμή με την οποία προμηθευτήκαμε αέριο από τους Ρώσους το 2013 κυμάνθηκε περί τα 465 δολάρια τα 1000 κυβικά μέτρα, η ανακοινωθείσα έκπτωση δίνει τιμή περί τα 395 δολάρια τα 1000 κυβικά. Βεβαίως η τιμή δεν είναι σταθερή αλλά προκύπτει με βάση αλγόριθμο σχετιζόμενο με την τιμή του πετρελαίου, όπως συμβαίνει, μέχρι τώρα τουλάχιστον, με όλες τις συμβάσεις των Ρώσων.
Η σύμβαση ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και στην Gazprom θα υπογραφεί στα μέσα Μαρτίου χωρίς να έχει αποφασιστεί αν αυτό θα γίνει στη Μόσχα ή στην Αθήνα. Πριν την υπογραφή, η συμφωνία των δύο πλευρών θα τεθεί υπόψη του Διοικητικού Συμβουλίου και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΠΑ. Η έκπτωση θα περάσει ολόκληρη στους πελάτες της ΔΕΠΑ (ΕΠΑ, βιομηχανικοί καταναλωτές, ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες) και θα είναι της τάξης του 10,5%. Στους πελάτες θα περάσει και το ποσό που θα εξοικονομήσει η ΔΕΠΑ από την αναδρομικότητα της συμφωνίας. Το ποσό αυτό υπολογίζεται συνολικά στα 90 με 100 εκατ. ευρώ και θα περάσει μέσω εκπτώσεων που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2014.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου: "Η νέα τιμή έχει αναδρομική ισχύ - βάσει και της διακρατικής συμφωνίας - από την 1η Ιουλίου 2013, γεγονός που μεταφράζεται σε εκπτώσεις στο σύνολο των καταναλωτών φυσικού αερίου (βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές).
Η νέα τιμή εφαρμόζεται στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μέχρι το 2016 με επέκταση για άλλη μια δεκαετία και επιπλέον τη δυνατότητα που διασφαλίστηκε από τις διαπραγματεύσεις για δυο νέες αναθεωρήσεις, με την πρώτη μετά από 2 χρόνια".
Η ανανεωμένη σύμβαση προμήθειας έχει επιπλέον μία σειρά από ευνοϊκότερες παραμέτρους πέραν της συμβατικής τιμής εξίσου σημαντικές, όπως η μείωση του ορίου κάτω από το οποίο ενεργοποιείται η ρήτρα υποχρεωτικής παραλαβής (take or pay). Σήμερα το όριο αυτό είναι στα 2,4 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο και με τη νέα συμφωνία πέφτει σε επίπεδα λίγο πάνω από 2 δισ. κυβικά μέτρα. Με τη μείωση των ορίων της ρήτρας αυτής δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στη ΔΕΠΑ και επομένως και στους μεγάλους πελάτες της, όπως οι βιομηχανίες, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ενεργειακές τους ανάγκες με άμεσο θετικό αντίκτυπο στον οικονομικό τους προγραμματισμό, ενώ παράλληλα διευκολύνεται ο σχεδιασμός για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Όσον αφορά τους οικιακούς καταναλωτές, αναμένεται να δουν την έκπτωση από τα τιμολόγια του Απριλίου (δυστυχώς δηλαδή μετά το τέλος του χειμώνα που γίνονται και οι μεγάλες καταναλώσεις). Το ύψος της έκπτωσης που θα πάρουν οι οικιακοί πελάτες των ΕΠΑ υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα του 10%. Αυτό όμως αφορά την καθαρή τιμή αγοραζόμενης ενέργειας και όχι τα υπόλοιπα βάρη που έχει ένας λογαριασμός αερίου, όπως είναι τα διάφορα τέλη και φόροι.
Σύμφωνα με τηνα ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ "Η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων ενισχύει την αναβάθμιση του ενεργειακού και γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και τη δυναμική είσοδό της στο διεθνή ενεργειακό χάρτη. Παράλληλα, αποτελεί απτή απόδειξη της σημασίας αυτών των επιτυχιών στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, για την πρόσβαση σε ανταγωνιστικότερη, ασφαλέστερη, φθηνότερη ενέργεια σε κάθε χρήση, δηλαδή πιο προσιτή θέρμανση, μειωμένο ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, φθηνότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής, ποιοτική αναβάθμιση των μεταφορών.
Ο τομέας της ενέργειας μέσα από στρατηγικό σχεδιασμό και δυναμικές ενέργειες μετατρέπεται σε μοχλό οριστικής εξόδου από την κρίση. Εξασφαλίζοντας ανταγωνιστικό «καύσιμο» για την οικονομία μας σε τιμές εφάμιλλες του ευρωπαϊκού μέσου όρου, επιτυγχάνουμε όρους ισοτιμίας και ανταγωνιστικότητας για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Οι προσπάθειες της χώρας μας για την εξυγίανση του ενεργειακού τομέα ως προαπαιτούμενο για την υγιή οικονομική ανάπτυξη αποδίδουν καρπούς. Οι καρποί  αυτοί έχουν μόλις αρχίσει να φαίνονται".
Η ανακοίνωση δεν παραλείπει να επισημάνει ότι "την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων διασφάλισε η προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προς τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν".

Δεν υπάρχουν σχόλια: