28/2/14

Μια και μοναδική πρόταση στο τραπέζι του ΤΑΙΠΕΔ που δεν θα υπερβαίνει το 2% της αντικειμενικής αξίας του

Μόνο μία προσφορά αναμένεται να κατατεθεί σήμερα για το σημαντικότερο ακίνητο της Ελλάδας, τον χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και την παραλία του Αγίου Κοσμά, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνονται όσοι προέβλεπαν ότι το τίμημα θα είναι εξαιρετικά χαμηλό. Κάποιοι μάλιστα μιλούν για τίμημα ίσο με το 2% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ενδεχόμενο που θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτιά!

Η απουσία ανταγωνισμού και για το Ελληνικό είναι, πάντως, χαρακτηριστική των απανωτών ναυαγίων στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς στους περισσότερους διαγωνισμούς εμφανίζεται τελικά μόνο ένας υποψήφιος. Ετσι και τα έσοδα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) περιορίζονται, όπως αναμένεται να συμβεί και στην περίπτωση του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου.

Στο ΤΑΙΠΕΔ άφησαν χθες να διαρρεύσει ότι η μία προσφορά, από τη Lamda Development του ομίλου Λάτση, θα κατατεθεί κανονικά και δεν θα υπάρξει παράταση, μολονότι φέρεται ότι τη ζητούσε ένας εκ των υποψηφίων, η βρετανική London & Regional Properties. Ο τρίτος υποψήφιος, η ισραηλινή Elbit, έστειλε επιστολή στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και στο πρωθυπουργικό γραφείο, με την οποία υποστηρίζει ότι υπάρχουν εκκρεμότητες και ασάφειες που δεν της επιτρέπουν να συμμετέχει. Οι Ισραηλινοί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πράγματι οικονομικά προβλήματα, είχαν ούτως ή άλλως χλιαρό ενδιαφέρον, όπως υποστηρίζουν τώρα όσοι παρακολουθούν την υπόθεση. Αντίστοιχα περιορισμένο ήταν και το ενδιαφέρον του βρετανικού ομίλου.

Η υποβολή μόνο μίας προσφοράς από τη Lamda Development ήταν κοινό μυστικό στην αγορά εδώ και μήνες. Το χάπι αναμένεται να χρυσωθεί σήμερα με αναφορά σε ορισμένους από τους ξένους στρατηγικούς εταίρους που έχουν ενταχθεί ή θα ενταχθούν στο σχήμα της Lamda Development, η οποία φέρεται ότι διατηρεί μειοψηφικό ποσοστό. Ηδη κυκλοφορούν πληροφορίες, που δεν κατέστη δυνατό να διασταυρωθούν, περί εμπλοκής της κινεζικής Fosun, της αμερικανικής York Capital (συμμετέχει σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Πανγαία) και της επίσης αμερικανικής Third Point.

Δεν υπάρχουν σχόλια: