13/2/14

Μαγική εικόνα η έκρηξη στις νέες οικοδομικές άδειες

Η αύξηση του αριθμού των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών το Νοέμβριο του 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, δεν αποτελεί ένδειξη ανάκαμψης της κατασκευαστικής αγοράς, όπως προκύπτει από την αναλυτικότερη εξέταση των στοιχείων. Εξάλλου, από την έκδοση μίας άδειας κατασκευής μέχρι την αποπεράτωση και ενδεχόμενη εκμίσθωση ή πώληση ενός ακινήτου υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση και συνεπώς  δεν υπάρχουν άμεσα οφέλη στην αγορά ακινήτων, όπως αναφέρουν αναλυτές.

Αύξηση της οικοδομικής «δραστηριότητας» είχε καταγραφεί και τον Οκτώβριο την οποία αναλυτές της Alpha Bank είχαν αποδώσει σε σημαντικές επεκτάσεις κτηρίων (αλλά και νομιμοποιήσεις) μεταποιητικών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων που έχουν αρχίσει από το 2013 στη Βόρεια κυρίως Ελλάδα και σε αριθμό ελληνικών περιφερειών. 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, χθες, η ΕΛΣΤΑΤ τον πρότελευταίο μήνα του 2013, εκδόθηκαν σε όλη την Ελλάδα 1.575 οικοδομικές άδειες από 1.156 οικοδομικές άδειες το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Στην Αττική εντοπίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός (348), ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία (182) και η  Πελοπόννησος (165).

Παράλληλα, η επιφάνεια που αντιστοιχεί στις άδειες που εκδόθηκαν αυξάνεται στα 320,8 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα από 197 χιλιάδες τ.μ. το Νοέμβριο του 2012.

Ωστόσο, ένας από τους λόγους για τους οποίους αυξήθηκε ο αριθμός των οικοδομικών αδειών είναι το γεγονός ότι στις 25 Νοεμβρίου έληξε η προθεσμία έκδοσης των αδειών για τις οποίες είχε υποβληθεί φάκελος με το νομικό καθεστώς του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού του 1985. Έτσι, σημαντικός αριθμός «δικαιούχων» έσπευσε να προχωρήσει στην έκδοση αδειών βάσει του ΓΟΚ του 1985, διαφορετικά θα έπρεπε να ανανεώσει την ισχύ της άδειας, σύμφωνα με τις αλλαγές που θεσπίστηκαν πέρυσι.

Ε.Πανάς: «Θα χρειαστούμε μισό αιώνα για να φτάσουμε τα επίπεδα του 2005»
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Capital.gr ο καθηγητής στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Επαμεινώνδας Πανάς, το μεγάλο απόθεμα των 200.000 έως 270.000 αδιάθετων ακινήτων, αλλά και η σημαντική πτώση των αξιών δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για αλλαγή του κλίματος στο εγχώριο real estate.

«Η αύξηση του αριθμού των οικοδομικών αδειών δεν συνιστά σημάδι ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει άνω του 40% και το απόθεμα απούλητων κατοικιών είναι τεράστιο. Όσο συνεχίζεται η φορολογική λαίλαπα, τόσο η ακίνητη περιουσία βρίσκεται στην μέγγενη. Για να φτάσει η κτηματαγορά στα επίπεδα του 2005 θα απαιτηθούν 50 χρόνια» σημειώνει ο κ. Πανάς.

Όπως επισημαίνεται στην μελέτη του τμήματος Στατιστικής για το πρώτο εξάμηνο, το 2005 είχε κορυφωθεί η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών και για να φτάσει τα επίπεδα αυτά η αγορά θα πρέπει η σημερινή οικοδομική δραστηριότητα να αυξηθεί κατά 593,1%. 

Και όπως αποκαλύπτουν τα διαχρονικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών του διαστήματος (Ιανουάριος έως Νοέμβριος) των ετών 2012 και 2013 αντιστοιχεί περίπου στο 1/4 του αριθμού των αδειών που εκδίδονταν κατά την εποχή της ακμής του εγχώριου real estate.

Δεν υπάρχουν σχόλια: