24/2/14

Έλληνας διπλωμάτης κατήγγειλε ΜΚΟ επί Στυλιανίδη και αυτός τον απομάκρυνε!

Πρόκειται για τον τότε πρέσβη μας στον Λίβανο και νυν στην Ταϊλάνδη Νίκο Βαμβουνάκη. Ο έλληνας διπλωμάτης αποκαλύπτει ότι από το 2004 είχε καταγγείλει την ΜΚΟ για τιςαποναρκοθετήσεις αλλά ποτέ κατά την διάρκεια της θητείας του στον Λίβανο, δεν του ζητήθηκε όπως έπρεπε η πιστοποίηση και ο έλεγχος τέτοιου είδους προγραμμάτων.
Όπως υποστηρίζει, επανηλλειμένα έθεσε με τηλεγραφήματα το θέμα στην υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΕΞ αλλά και στον τότε υφυπουργό Εξωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Ο Νίκος Βαμβουνάκης ανέλαβε, σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, καθήκοντα στον Λίβανο στις 29 Ιανουαρίου 2004. Εκείνη την περίοδο, στην χώρα υπήρχαν 9 αναπτυξιακά προγράμματα της ΥΔΑΣ μεταξύ των οποίων του "Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης" αλλά και της ΜΚΟ "Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου" του καθηγητή Σπύρου Φλογαϊτη το οποίο στην συνέχεια μετατράπηκε σε Διεθνή Οργανισμό.
Ο κ. Βαμβουνάκης αναφέρει ότι για κανένα από αυτά τα 9 προγράμματα δεν ζητήθηκαν ποτέ από την πρεσβεία εισηγήσεις, εκθέσεις προόδου, θεωρήσεις παραστατικών δαπανών ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο.
Πήρε μάλιστα ο ίδιος πρωτοβουλία και έκανε τους ελέγχους αυτούς και διαπίστωσε ότι το έργο το οποίο πραγματοποιούσαν ήταν ανύπαρκτο!
Ο πρέσβης έστελνε εισηγήσεις στο ΥΠΕΞ και ζητούσε επίσημα στοιχεία από την ΥΔΑΣ για τα συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία τότε κοινοποιούνταν στον Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Όπως αναφέρει, όλες οι εισηγήσεις του έμειναν αναπάντητες και παρά την επιμονή του η μόνη απάντηση που πήρε ήταν τον Απρίλιο του 2006 που έλαβε εντολή επιστροφής στην Αθήνα....
Το απόσπασμα από την υπηρεσιακή αναφορά του τα λέει όλα:
"Εφόσον δεν μου διευκρινιστεί εγγράφως ότι ανακαλούμαι για τυχόν υπηρεσιακή μου ανεπάρκεια, θεωρώ ότι τιμωρούμαι διότι οι εισηγήσεις και οι αντιρρήσεις μου για τα αναπτυξιακά προγράμματα στον Λίβανο δεν ήταν ευχάριστες στον υφυπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη".

Μετά τις εκλογές του 2004, όχι μόνο συνεχίσθηκε η χρηματοδότηση των ΜΚΟ, αλλά στη λίστα  του υπουργείου Εξωτερικών προστέθηκαν και νέες,  όταν αρμόδιος ήταν ο τότε υφυπουργός Ευρυπίδης Στυλιανίδης.
Μια από τις πρώτες σε έσοδα ΜΚΟ, ήταν η «Ευρωπαϊκή Προοπτική» του Παντελή Σκλιά, παλιού ΟΝΝΕΔίτη, καθηγητή πανεπιστημίου, κουμπάρου και φίλου του Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Η «Ευρωπαϊκή Προοπτική», με βάση τα επίσημα στοιχεία που καλύπτουν την περίοδο μέχρι το 2005, φαίνεται να έχει αναλάβει προγράμματα σχεδόν 5.000.000 ευρώ, ενώ είχε εμπλακεί και στην υπόθεση διαχείρισης των ποσών που είχαν συγκεντρωθεί για την ενίσχυση των θυμάτων από το τσουνάμι στη Σρι Λάνκα.

Ο Ευ. Στυλιανίδης, ως υφυπουργός, αγνόησε τις υπηρεσιακές αναφορές του πρέσβη στον Λίβανο Ν. Βαμβουνάκη που προειδοποιούσε για την υπόθεση του Κωνσταντίνου Τζεβελέκου με το σκάνδαλο της αποναρκοθέτησης στον Λίβανο. Παρά τις καταγγελίες του Έλληνα διπλωμάτη, ο Κ. Τζεβελέκος κατόρθωσε και μετά την κυβερνητική αλλαγή το 2004 να εξοφληθεί κανονικά.

Δεν ήταν άσχετη με την παρουσία του Ευριπίδη Στυλιανίδη στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών και η ακμή που γνώρισαν ΜΚΟ από τη Θράκη και ειδικά από την εκλογική περιφέρειά του, τη Ροδόπη, όπως αναφέρει το Εθνος.

Η ΜΚΟ «ΚΙΚΟΝΕΣ» χρηματοδοτήθηκε και εκτός των άλλων προγραμμάτων βρήκε την ευκαιρία να αναπλάσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις Μαρώνειας.

Το 2007 η ανθρωπιστική δράση «Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών από τη Σερβία» έγινε στην Κομοτηνή από την Εταιρία Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής με χρηματοδότηση της ΥΔΑΣ και αφορούσε την εκπαίδευση 11 γυναικών από τη Σερβία.

Δυναμική εμφάνιση στη λίστα των χρηματοδοτήσεων της ΥΔΑΣ έκανε η ΜΚΟ «Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Κομοτηνής» που εισέπραξε 140.000 ευρώ, για πρόγραμμα βελτίωσης του επιπέδου διαβίωσης ορφανών και παιδιών ΑΜΕΑ στην πΓΔΜ.

Οι υποθέσεις της προμήθειας, από τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», σιτηρών αξίας 900.000.000 ευρώ από την Κομοτηνή, για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας σε Αίγυπτο, Αιθιοπία και Ιορδανία αλλά και εκείνη της αγοράς με χρήματα του ΥΠΕΞ 340 τόνων πουλερικών που τελικά βρέθηκαν σάπια σε ψυγεία αποθήκες το 2007, κλόνισαν σοβαρά την αξιοπιστία όσων διηύθυναν τη ΜΚΟ, αλλά και του τότε υφυπουργού Εξωτερικών.
Το όνομα του κ. Στυλιανίδη εμπλέκεται και σε προγράμματα που έπαιρνε ο Σπύρος Φλογαΐτης, δικηγόρος, ο οποίος διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών το 2007 και το 2009, ήταν φίλος του Προκόπη Παυλόπουλου και συνεργάτης παλιότερα του Χάρη Παμπούκη.
Ο κ. Φλογαΐτης διευθύνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου το οποίο από το 2007 έχει μετεξελιχθεί σε Οργανισμό, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να απολαμβάνει των προνομίων και των ασυλιών που έχουν οι εκπρόσωποι και οι εγκαταστάσεις διεθνών Οργανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: