28/7/14

e-publicrealestat.gr: Η πλατφόρμα από όπου βγαίνουν στο σφυρί 71.000 ακίνητα του Δημοσίου

H Eταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) βγάζει στο σφυρί, 71.000 ακίνητα που ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του κράτους, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www. e-publicrealestat.gr.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής στην ΕΤΑΔ ανήκουν 277 τουριστικά ακίνητα ανά την Ελλάδα, όπως τα πρώην Ξενία, μαρίνες, κάμπινγκ, γκολφ, χιονοδρομικά κέντρα, μουσεία, σπήλαια, τουριστικά περίπτερα, ιαματικές πηγές αλλά και 12 ολυμπιακά ακίνητα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, από τους επτά πρώτους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς που διεξήχθησαν ως τώρα από την πλατφόρμα, αναμένεται να μπουν στα ταμεία του κράτους 13, εκατ. ευρώ.
Η ΕΤΑΔ ανέλαβε το πιλοτικό έργο για την πλήρη ψηφιακή καταγραφή των τεχνικών και νομικών χαρακτηριστικών με στόχο την αξιοποίηση 1.000 ακινήτων του Δημοσίου. Η επιλογή των 1.000 ακινήτων θα γίνει μετά από νομικό και τεχνικό έλεγχο 3.000 ακινήτων, ενώ ανάλογη διαδικασία προβλέπεται και για τα περισσότερα από τα 70.000 ακίνητα του Δημοσίου.
Εκτός από τις πωλήσεις ακινήτων, η ΕΤΑΔ θα δίνει τη δυνατότητα να γίνουν ακόμα και μισθώσεις ακινήτων, ώστε να αποφευχθεί η γραφειοκρατία και το κόστος.
Σύμφωνα με το υπ. Ανάπτυξης, τα 71.000 ακίνητα του Δημοσίου, φέρνουν στο κράτος ετήσια έσοδα ύψους 28 εκατ. ευρώ, δηλαδή 400 ευρώ μέσο όρο το κάθε ακίνητο, αφού τα περισσότερα είτε καταπατούνται είτε μισθώνονται με ελάχιστο αντίτιμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: