2/7/14

Ποια είναι τα 20 οικόπεδα των ελληνικών υδρογονανθράκων

Με τις εξειδικευμένες επαφές μεταξύ των εκπροσώπων του ΥΠΕΚΑ, της PGS (η  νορβηγική εταιρεία που πραγματοποίησε τις σεισμικές έρευνες) και των  εταιρειών που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα στοιχεία, ώστε στη συνέχεια να αποφασίσουν  τις κινήσεις τους,  κυλά η δεύτερη ημέρα του roadshow στο Λονδίνο,  μετά το πέρας της παρουσίασης σε κορυφαία στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας των είκοσι οικοπέδων  προς παραχώρηση για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Οι εκτιμήσεις των στελεχών του υπουργείου αναφέρουν ότι ο διαγωνισμός θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο.
Οι εκπλήξεις για την αγορά στην παρουσίαση ήταν το μίσθωμα, το οποίο είναι “ανεβασμένο” στο 4% (από 2% που είναι στις περιοχές Ιωάννινα, Κατάκολο και Πατραϊκό) και  η μικρή, σχετικά, έκταση των υπό παραχώρηση οικοπέδων, αλλά και ο αριθμός. Στο  Ιόνιο  ανέμεναν περίπου πέντε  οικόπεδα αντί 10 και λιγότερα στην Κρήτη. Ακόμα μία έκπληξη είναι το μπλοκ που νοτίως της Μεσσηνίας και της Λακωνίας.
Στην παρουσίαση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εστίασε στα επενδυτικά κίνητρα, αλλά και στις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο θεσμικό πλαίσιο και στη φορολογία και συνέδεσε το νέο γύρο παραχωρήσεων με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.  Η Ελλάδα είναι ένας αναδυόμενος κόμβος» πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος της νορβηγικής PGS κ. Oystein Lie, που υλοποίησε το μεγάλο πρόγραμμα γεωφυσικών διασκοπήσεων (σεισμικές έρευνες) συνολικού μήκους άνω των 32.000 χλμ, παρουσίασε χαρακτηριστικές γραμμές με τις αντίστοιχες γεωλογικές τομές σε περιοχές όπως δυτικά της Κέρκυρας και νότια της Κρήτης. Στην Κρήτη πρόσφατες αναλύσεις έχουν δείξει ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές μεγάλης κλίμακας, με πιθανές τις συγκεντρώσεις φυσικού αερίου,  στα δυτικά της Γαύδου και στα ΝΑ της Ιεράπετρας.  Ένα άλλο μεγάλο μέρος οικοπέδων βρίσκεται στη ζώνη που εκτείνεται από τα δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει μέχρι το Κατάκολο, ενώ μια τρίτη ζώνη βρίσκεται στα ανοιχτά του Κατάκολου, κοντά στην περιοχή όπου έχει ήδη δοθεί σε κοινοπραξία για έρευνες.
Σημειώνεται ότι ο κ. Μανιάτης είχε πολύωρη συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της BP κ. Μπομπ Ντάντλεϊ, όπου θέμα ήταν και ο αγωγός  TAP στον οποίο συμμετέχει ως μέλος της κοινοπραξίας του έργου.
Μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν, όπως είχε αναφέρει από το πρωί το newmoney.gr, ήταν οι BP, EXXONMOBIL, SHELL, TOTAL, CHEVRON, STATOIL, ANADARKO, REPSOL και άλλες. Στις συναντήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών και των επενδυτών, οι οποίες έγιναν για να απαντηθούν εξειδικευμένα ερωτήματα, συμμετείχε επιπλέον ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κώστας Μαθιουδάκης.
Η προκήρυξη και τα οικόπεδα
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Σοφία Σταματάκη ανέφερε και εκείνη τη σημασία του νομοθετικού πλαισίου, τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του διαγωνισμού και παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά της προκήρυξης που πρόκειται να δημοσιευτεί το επόμενο χρονικό διάστημα (εντός τριμήνου) στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και μέχρι τέλους του έτους θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.
Σύμφωνα με το σχέδιο για κάθε μπλοκ προβλέπεται να γίνει χωριστή αίτηση, ενώ για την αξιολόγηση των προσφορών θα ληφθεί υπόψη κατά 40% η τεχνική προσφορά και  60% η οικονομική, ενώ για τις κοινοπραξίες η συμμετοχή θα πρέπει να ξεπερνά το 10%. Επίσης, προβλέπει ελάχιστο μίσθωμα για την παραχώρηση της περιοχής 4% του τζίρου. Σημειώνεται ότι για τις περιοχές των Ιωαννίνων, του Κατάκολου και του Πατραϊκού Κόλπου είναι 2%.
Τα πρώτα δέκα οικόπεδα είναι από την περιοχή βορειοδυτικά της Κέρκυρας μέχρι την  Πελοπόννησο, ενώ ακόμα μία έκπληξη είναι το μπλοκ που νοτίως της Μεσσηνίας και της Λακωνίας. Τα υπόλοιπα εννέα ξεκινούν δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και μέχρι το ανατολικό της άκρο, εκεί ακριβώς που τελειώνει η γραμμή του αρχικού χάρτη για τις σεισμικές έρευνες. Η χάραξη των οικοπέδων έγινε σε αγαστή συνεργασία με τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, με οδηγίες και από τον ίδιο τον υπουργό κ. Γιάννη Μανιάτη, οι οποίες είναι σε απόσταση 6-7 χιλιομέτρων από τις ακτογραμμές ώστε να μην είναι ορατές οι εργασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: