5/7/14

Οι Αλβανοί αμφισβητούν τις έρευνες της Ελλάδας για υδρογονάνθρακες. Ας είναι καλά οι αμερικανοεβραιότουρκοι "πατριώτες" Σαμαράς-Βενιζέλος

Ο αλβανικός Τύπος -καθοδηγούμενος όπως πάντα- επί ένα διήμερο στρέφεται κατά της χώρας μας, υποστηρίζοντας ότι περιοχές για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, που προτίθεται να προκηρύξει η ελληνική κυβέρνηση, εκτείνονται και εντός αλβανικών χωρικών υδάτων.
 
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, απάντησε σε σχετική ερώτηση, ότι: «Η Ελλάδα σέβεται, απολύτως, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Έχει ληφθεί μέριμνα, ώστε οι περιοχές που θα προκηρυχθούν να μη δημιουργούν απολύτως κανένα πρόβλημα με καμία όμορη χώρα και εν προκειμένω με την Αλβανία».
 
Είναι αλήθεια, ότι για να κατανοήσεις τις δηλώσεις και ανακοινώσεις εκπροσώπων του ΥΠΕΞ και διπλωματών, απαιτούνται μαντικές ικανότητες. Διότι, ο κ. Κούτρας επικαλέστηκε το Δίκαιο της Θάλασσας, βάσει του οποίου η Ελλάδα θα διενεργήσει τις έρευνες. Συμφώνως προς τα ισχύοντα, το Δίκαιο αυτό μας δίνει το δικαίωμα να διενεργήσουμε έρευνα στα οικόπεδα που συμφωνήσαμε με την αλβανική κυβέρνηση του κ. Μπερίσα, όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. Βενιζέλος.
 
Οι Αλβανοί όμως, δεν αναγνωρίζουν την συμφωνία. Εσείς τώρα, τι καταλάβατε ότι θα πράξουμε; Θα διενεργήσουμε έρευνες στα οικόπεδα που μας αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο, όπως είπε ο κ. Κούτρας, ή δεν θα κάνουμε έρευνες αναγνωρίζοντας ότι υπερισχύει το μεταβαλλόμενο ανά εποχές αλβανικό δίκαιο, αφού πάλι ο ίδιος ο κ. Κούτρας διαβεβαίωσε τους Αλβανούς ότι δεν πρέπει να ανησυχούν; Όποιος κατάλαβε τι είπε, ας το πει και στους άλλους.
 
Ο αλβανικός Τύπος πάντως συνεχίζει τις κατηγορίες κατά της χώρας μας υποστηρίζοντας ότι στα νησιά του Ιονίου, τα στρώματα πετρελαίου ξεκινούν από το Patos-Marinez, και συμφώνως προς τον δημοσιευμένο χάρτη του ελληνικού Υπουργείου Ενέργειας ο αριθμός τεταρτημόριο 1 και μέρος του 2 είναι ακριβώς η αμφιλεγόμενη περιοχή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία.
 
Αυτή η περιοχή, γράφουν τα αλβανικά ΜΜΕ και αναδημοσιεύει η Himara, είναι μέρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Αλβανίας, αφού δεν αναγνωρίζουν το Σύμφωνο που υπεγράφη από την κυβέρνηση Μπερίσα και το "πούλησε" στην Ελλάδα, όπως λένε. Η συμφωνία ήταν μεταξύ Μπερίσα και κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά αυτό απορρίφθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας.
 
«Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή δεν έχει καμία νομική ισχύ, φαίνεται πως η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχθεί με την αλβανική ετυμηγορία του Δικαστηρίου αν και η Αθήνα έχει αναφέρει ότι αναμένει από τα Τίρανα την εφαρμογή της παρούσας συμφωνίας ή στην καλύτερη περίπτωση μια άλλη συμφωνία με τους ίδιους όρους», γράφουν τα αλβανικά ΜΜΕ.
 
Όχι μόνο δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη συμφωνία, αλλά οι πρωτοβουλίες της αλβανικής κυβέρνησης διαψεύδουν το «κλίμα αναθέρμανσης» των σχέσεων με την Ελλάδα, όπως μας διαβεβαίωσε δημοσίως ο κ. Βενιζέλος, ότι η «εκκρεμότητα» της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας-Αλβανίας πρόκειται σύντομα να διευθετηθεί, ενώ οι πολιτικές εξελίξεις στα Τίρανα κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.
 
Ως γνωστόν, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας κ. Μπουσάτι, η συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει οι δύο πλευρές το 2009 εστάλη στη Δικαιοσύνη προκειμένου να διαπιστωθούν πολιτικές ευθύνες του πρώην υπουργού Εξωτερικών και νυν αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αλβανία, κ. Λουλεζίμ Μπάσα.
 
Ο κ. Μπάσα είναι εκείνος που συνυπέγραψε το εν λόγω κείμενο, το οποίο στη συνέχεια, ύστερα από την προσφυγή στο αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο του σημερινού πρωθυπουργού της Αλβανίας και τότε αρχηγού της αντιπολίτευσης, κ. Έντι Ράμα, ακυρώθηκε με το επιχείρημα ότι οι ελληνικές βραχονησίδες βόρεια της Κέρκυρας, που αναφέρονται στη συμφωνία, δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και -κατά συνέπεια- ότι παραχωρήθηκε στην Ελλάδα θαλάσσιος χώρος περισσότερος από εκείνον που δικαιούται.
 
Δηλαδή, όχι μόνο άλλα μας λέγει ο κ. Βενιζέλος, ή άλλα καταλαβαίνει, αλλά με το άρθρο 210 του Π.Κ., με το οποίο παρέπεμψε στο ακροατήριο ο κ. Μπουσάτι τον υπογράψαντα την Συμφωνία κ. Μπάσα, προβλέπεται φυλάκιση από 5 έως 10 έτη «στην περίπτωση που συμφωνίες με τρίτες χώρες αφορούν μερική ή πλήρη παραχώρηση εδαφών».
 
Μια απλή απορία: Μας δουλεύουν χοντρά οι εκπρόσωποί μας, ή «τόσο τους κόβει»; Κι αφού υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα, γιατί πριν από μια εβδομάδα δεν φέραμε καμιά αντίρρηση στην πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε.;

Δεν υπάρχουν σχόλια: