3/7/14

Στον έλεγχο των πιστωτριών τραπεζών περνούν η μία μετά την άλλη επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον η διαδικασία για την ανάληψη του ελέγχου της Σελόντα από τις πιστώτριες τράπεζες, 30 χρόνια μετά την ίδρυση μιας εκ των μεγαλυτέρων ελληνικών εταιρειών στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας. 
 
Η Σελόντα περνάει στον έλεγχο των τραπεζών οι οποίες έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις συμφώνησαν στην κεφαλαιοποίηση μέρους του δανεισμού της και σε παράλληλη έκδοση ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 105 εκατ. ευρώ (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ). 
 
Η συμφωνία σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα των τραπεζών να αναλάβουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στον κρίσιμο θέμα της αναδιάρθρωσης των οφειλών υπερχρεωμένων, αλλά δυναμικών κλάδων της οικονομίας, αναλαμβάνοντας παράλληλα και το μάνατζμεντ. 
 
Αν και το ακριβές ύψος της κεφαλαιοποίησης μέσα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες της "Καθημερινής", δάνεια περίπου 50 εκατ. ευρώ. 
 
Η τιμή της μετοχής προσδιορίστηκε στο ελάχιστο της ονομαστικής αξιάς των 0,30 ευρώ ανά μετοχή που προβλέπει ο νόμος (ο τίτλος διαπραγματεύεται στα 0,113 ευρώ σε καθεστώς επιτήρησης). 
 
Ο έλεγχος των τραπεζών θα αποτυπωθεί και στη νέα σύνθεση του ΔΣ, που αναμένεται να εγκρίνει η Γενική Συνέλευση των μετόχων της 24ης Ιουλίου. 
 
Η πρόταση προς τη ΓΣ θα είναι ορισμός  νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, θέτοντας εκτός διοίκησης τον σημερινό διευθύνοντα Γ. Στεφανή, ο οποίος θα διατηρήσει ένα ποσοστό κοντά στο 6%. 
 
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες ελέγχουν σήμερα το 21,09% και η υπόλοιπη μετοχική σύνθεση περιλαμβάνει τους ο Κ. Μπεντουκίτζε (επικεφαλής του ολλανδικού fund Linnaeus Capital Partners) με 19,05%, τον κ. Γ. Γριππιώτη με 13,14% και με 9,25% τη Marven Enterprises Company Ltd.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες το "μοντέλο Σελόντα" θα ακολουθηθεί και για τον Νηρέα, ενώ ανοικτό παραμένει το ζήτημα συγχώνευσης των δύο εταιρειών. 
 
Όπως γράφει η "Καθημερινή" η συμφωνία των τραπεζών για την κεφαλαιοποίηση των οφειλών του "Νηρέα", σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για μετοχοποίηση δανείων ύψους 50 - 60 εκατ. ευρώ και υποχώρηση του ποσοστού τόσο του Κ. Μπεντουκίτζε όσο του Αρ. Μπελλέ σε 5% με 8%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: