8/7/14

Φορολογική καταιγίδα 9 δισ. ευρώ

Βαρύ είναι το φορολογικό φορτίο που καλούνται να σηκώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι φορολογούμενοι καθώς εφέτος έχουν συρρικνωθεί περαιτέρω καταβολής των φόρων (φόρος εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, φόρος πολυτελείας και Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων - ΕΝΦΙΑ).

Το υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο δεν μερίμνησε για την καλύτερη κατανομή των προθεσμιών πληρωμής των φόρων, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους οι φορολογούμενοι και αν αποφευχθούν νέα «φέσια», αλλά καθυστερεί και την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ οπότε οι υπόχρεοι δεν μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους, αλλά και το ίδιο δεν διευκολύνεται στην είσπραξη του φόρου.


Στις 25 Ιουλίου αναμένεται να «ξεκολλήσει», στην καλύτερη περίπτωση, η εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακίνητων (ΕΝΦΙΑ) και να αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια στο TAXISnet. Η καθυστέρηση αυτή σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν μόλις έξι (6) ημέρες περιθώριο για να καταβάλουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μαζί με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, που έχει την ίδια καταληκτική προθεσμία (31 Ιουλίου)! Γεγονός που δημιουργεί ακόμα μία ανυπέρβλητη δυσκολία για την πλειονότητα των φορολογουμένων, αλλά για την πολιτική ηγεσία πέρα βρέχει.

Οι διορθώσεις στο Ε9 και οι επιπλέον πληροφορίες που απαιτούνται για τον υπολογισμό του νέου φόρου ακινήτων έχουν μπλοκάρει την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων περιμένουν την υπουργική απόφαση που θα ξεμπλοκάρει τη διαδικασία.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ενημερώθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες ότι το νέο χαράτσι δεν μπορεί να υπολογιστεί, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις ακινήτων είναι αδιευκρίνιστο το έτος που απέκτησε ο φορολογούμενος το ακίνητο. Από αυτό το χαρακτηριστικό προκύπτει η παλαιότητα του ακινήτου, που με τη σειρά της επηρεάζει το ύψος του φόρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόβλημα έχει προκύψει στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει οικοδομική άδεια για το ακίνητο, όπως είναι στα πολύ παλιά ακίνητα (π.χ. του περασμένου αιώνα).
Ο ΕΝΦΙΑ πρόκειται να πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να λήγει στις 31 Ιουλίου. Ο φόρος επιβάλλεται σε ακίνητα, ηλεκτροδοτούμενα και μη, οικόπεδα και εκτός σχεδίου εκτάσεις. Στα κτίσματα επιβάλλεται με συντελεστή 2 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο και τους συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, προσόψεων. Στα ημιτελή ακίνητα εφαρμόζεται έκπτωση 60%, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους δίνεται έκπτωση 90%. Στα οικόπεδα ο φόρος κλιμακώνεται από τα 0,003 ευρώ / τ.μ έως τα 9 ευρώ /  τ.μ.

Οσον αφορά τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης, ο βασικός συντελεστής είναι 1 ευρώ ανά στρέμμα. Από εκεί και πέρα, για τον υπολογισμό του τελικού φόρου λαμβάνονται υπόψη και διάφοροι άλλοι συντελεστές, όπως το αν είναι αρδευόμενο ή όχι, το αν είναι μονοετής ή πολυετής καλλιέργεια, καθώς και το πόσο απέχει από τη θάλασσα.

Κερδισμένοι από την επιβολή του νέου φόρου θα είναι οι ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων διαμερισμάτων και μονοκατοικιών, που έχουν καλύψει τον συντελεστή δόμησης του οικοπέδου τους, καθώς θα πληρώσουν λιγότερο φόρο. Χαμένοι θα είναι όσοι έχουν οικόπεδα ή αγροτεμάχια, οι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ή ημιτελών κτισμάτων και οι ιδιοκτήτες τακτοποιημένων αυθαιρέτων σε περιοχές εκτός σχεδίου ή οικισμού, καθώς καλούνται να πληρώσουν φόρο όχι μόνο για το κτίσμα, αλλά και για την έκταση στην οποία βρίσκεται αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: