28/7/14

Ο Δ. Αβραμόπουλος επίτροπος στην Κομισιόν

Η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά (με τη σύμφωνη γνώμη του Ευ.Βενιζέλου) να ορισθεί από την Αθήνα Ευρωπαίος Επίτροπος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, συνοδεύεται από ... πολύ παρασκήνιο, ενώ δημιουργεί προϋποθέσεις να αναλάβει η χώρα «δυνατό» χαρτοφυλάκιο στη νέα Κομισιόν.
Ως προς το τελευταίο, η συζήτηση που γίνεται από δεκαημέρου με τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής Jean-Claude Juncker αφορά είτε το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών Υποθέσεων (που περιλαμβάνει και τον τομέα της ανεργίας και συνοδεύεται από σημαντικά κονδύλια) είτε το αναβαθμισμένο της Μετανάστευσης, στο οποίο θα «περάσουν» και αρμοδιότητες που κατέχει σήμερα η «υπουργός Εξωτερικών» της ΕΕ, Catherine Ashton.
Στις συζητήσεις που προηγήθηκαν άλλωστε και ο ίδιος ο κ.Αβραμόπουλος είχε συνδέσει την μετακόμισή του στις Βρυξέλλες με το χαρτοφυλάκιο που θα προόριζε ο Juncker για τον Ελληνα Επίτροπο και εκ τούτου συνάγεται ότι η απάντηση για τους παραπάνω ρόλους είναι κατ΄αρχήν θετική.
Γιατί «κάηκαν» Δαμανάκη-Μπακογιάννη
Στο γιατί επελέγη ο υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της ΝΔ γι΄αυτή τη θέση, οι απαντήσεις ...είναι πολλές:
--- Ο Ευ. Βενιζέλος προωθούσε την ανανέωση της θητείας της Μαρίας Δαμανάκη εκτιμώντας ότι  μία επιλογή «από τα κεντροαριστερά» θα διευκόλυνε σημαντικά την προσπάθεια ανασύστασης του χώρου, καθώς ο ίδιος θα εμφανιζόταν ότι δεν επιλέγει με κριτήρια «περιβάλλοντος». (η Μ. Δαμανάκη δεν εντάχθηκε στη λεγόμενη «βενιζελική» ομάδα, ορίσθηκε επίτροπος από τον Γ. Παπανδρέου το 2009 και έχει ισχυρές διασυνδέσεις με τους εκσυγχρονιστές του κόμματος). 
--- ο Αν. Σαμαράς και οι επιτελείς του δεν είδαν ποτέ θετικά, ουσιαστικά, την επιλογή της Ντόρας Μπακογιάννη – για τους γνωστούς εσωκομματικούς λόγους, στους οποίους προστέθηκε ο παράγοντας «οικογενειοκρατία», καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Μπακογιάννης μετέχουν ενεργά στην πολιτική σκηνή.
--- Άλλα ονόματα που είχαν ακουσθεί ήταν αποτέλεσμα εισηγήσεων στενών συνεργατών των δύο πολιτικών αρχηγών (πχ για τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα) ή «έξωθεν» παραινέσεων (πχ για τον Κωστή Χατζηδάκη που διαθέτει ισχυρά ερείσματα στις Βρυξέλλες), ωστόσο υπερίσχυσαν τα «αλλά» μέσα και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.
Τη λύση έδωσε ... ο Juncker
Την λύση φέρεται να έδωσε...ο ίδιος ο κ.Γιούνκερ, με τη προβολή της πολιτικής επιθυμίας του να προταθεί πρόσωπο από την Κεντροδεξιά – που να ανήκει δηλαδή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) το οποίο τον πρότεινε για πρόεδρο στην Κομισιόν καθώς πλειοψηφεί στο Ευρωκοινοβούλιο. Εχοντας αποκλεισθεί η περίπτωση της Ντ. Μπακογιάννη, η επιλογή του Δ. Αβραμόπουλου θεωρήθηκε μονόδρομος – και για τον λόγο αυτό έγινε αποδεκτή από τον Ευ. Βενιζέλο.
Μάλιστα, συνεργάτες και των τριών ανδρών έσπευσαν χθες να διευκρινίσουν ότι η κόντρα που εκδηλώθηκε ανάμεσα στον υπουργό Αμυνας και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την περίφημη υπόθεση των υποβρυχίων (σ.σ. αρχικά ο πρώτος δεν στήριξε με θέρμη την νομοθετική πρωτοβουλία που είχε πάρει ο δεύτερος, ως υπουργός Άμυνας, το 2010) ξεπεράσθηκε «χωρίς να αφήσει σκιές».
«Τώρα Κομισιόν και βλέπουμε»
Ως είθισται σ΄αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει και μία επιπλέον ανάγνωση που αφορά στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με αυτήν, ο Δ. Αβραμόπουλος διέβλεψε ότι δεν θα συντρέξουν οι προϋποθέσεις για να διαδραματίσει έναν «άλλον ρόλο» στη ΝΔ ή στην κυβέρνηση (σε κάθε κρίση εμφανιζόταν ως ο πιθανότερος «μεταβατικός πρωθυπουργός») είτε με εκλογές είτε χωρίς, οπότε θεώρησε ανοικτό τον δρόμο...της μετανάστευσης.
Σύμφωνα με συνομιλητές του, «ο Σαμαράς δεν είναι Καραμανλής να αποχωρήσει μετά από μία ενδεχόμενη εκλογική αποτυχία», ενώ τα (όποια...) σχέδια σχηματοποίησης του λεγόμενου φιλελεύθερου χώρου δεν περιλαμβάνουν τον Α.Αβραμόπουλο για ρόλο κορυφής. Όπερ, «Κομισιόν τώρα και βλέπουμε πότε και πώς θα επιστρέψει στην εγχώρια πολιτική σκηνή».

Ο Θ. Πλεύρης στη Βουλή
Ο ίδιος πάντως θα παραμείνει υπουργός μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου «τουλάχιστον», καθώς η νέα Κομισιόν θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου. Αναμένεται πάντως να παραδώσει νωρίτερα την έδρα του στην Βουλή, την οποία θα καταλάβει ο πρώτος επιλαχών στην Α΄Αθηνών, Θάνος Πλεύρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: