15/7/14

Τέλος στις αποκρατικοποιήσεις ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ

Ακυρώνονται οι αποκρατικοποιήσεις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε οι εταιρείες ύδατος να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο και να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εξάλλου, παρά το ενδιαφέρον των επενδυτών, η διάθεση του 51% της ΕΥΑΘ είχε μπει στο ψυγείο, μετά και το μήνυμα των εκλογών του Μαΐου και τις αυξανόμενες αντιδράσεις. Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι ήταν η γαλλική Suez Environnemment σε κοινοπραξία με τον όμιλο Ελλάκτωρ και η ισραηλινή Mekorot σε κοινοπραξία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον όμιλο Αποστολόπουλου.
Τι γίνεται τώρα; Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα έργα συντήρησης και εκσυγχρονισμού των υποδομών  θα αναλάβει το Δημόσιο μέσω σύμπραξης με τους ιδιώτες, ενώ θα αναλάβουν και την κατασκευή των νέων έργων, με το κόστος να καλύπτεται από το ταμείο της εταιρείας, κάτι που γινόταν μέχρι τώρα.
Το δίκτυο της ΕΥΑΘ χρειάζεται εκσυχρονισμό, με τις διαρροές να ξεπερνούν το 20%. Όσοι υπεραμύνονταν της ιδιωτικοποίησης ανέφεραν ότι εάν γινόταν η παραχώρηση του 51% σε ιδιώτη, τότε  θα έμπαινε πλαφόν 10% στα κέρδη, ενώ θα ήταν υποχρεωμένος να πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 138 εκατομμυρίων ευρώ και οι τιμές του νερού κατά τα πρώτα πέντε χρόνια να μην αυξάνονταν. Τώρα, η αναπροσαρμογή της τιμής του νερού, ίσως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θεωρείται πιθανή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: