28/7/14

Ποιοι είναι οι "Έλληνες Υπήκοοι" που υπέγραψαν διακήρυξη, η οποία ανοίγει τον δρόμο για ακόμη χειρότερη λύση για την Κύπρο

Δέκα χρόνια μετά το ηχηρό «όχι» του Τάσσου Παπαδόπουλου και της συντριπτικής πλειοψηφίας του κυπριακού λαού στο κατάπτυστο Σχέδιο Ανάν, 102 Ελληνες πανεπιστημιακοί, πολιτικοί και τεχνοκράτες, προερχόμενοι κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜ.ΑΡ., προσπαθούν να νεκραναστήσουν το καταστρεπτικό για την Κύπρο σχέδιο εν όψει της κινητικότητας που αναπτύσσεται.

Με μια διακήρυξη, με αφορμή τα 40 χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, οι υπογράφοντές της ουσιαστικά στηρίζουν το κοινό ανακοινωθέν του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου στις αρχές του έτους, με την προτεινόμενη λύση τελικά να είναι ακόμη χειρότερη από αυτή που προέβλεπε το Σχέδιο Ανάν. Σε μια κίνηση που παραπέμπει σε νομιμοποίηση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και σε προώθηση του σταδιακού αφελληνισμού του νησιού, οι «προοδευτικοί» επίδοξοι σωτήρες προτείνουν τη δημιουργία ενός μορφώματος στο οποίο, όπως είχε πει ο Τάσσος Παπαδόπουλος, «η μειοψηφία θα κυβερνά και η πλειοψηφία θα πληρώνει». Αφού δημοσιοποιούν ένα σύνολο δράσεων και εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «Ετος Κύπρου 2014», ξετυλίγουν και το σχέδιό τους για την Κύπρο της επόμενης μέρας. Μεταξύ άλλων, προτείνουν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς και δύο «χωριστά δημοψηφίσματα», στα οποία θα τεθεί το «συμφωνημένο από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων σχέδιο λύσης». Υπογραμμίζουν δε «τη μεγάλη σημασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία συμβάλλουν στον τελικό σκοπό της επανένωσης του νησιού».

Ανάμεσα στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Ρένα Δούρου, Θοδωρής Δρίτσας, Γιώργος Βαρεμένος, Τάσος Κουράκης, Νάσος Αθανασίου, Πάνος Τριγάζης, Κρίτων Αρσένης, Σία Αναγνωστοπούλου και Στέλιος Κούλογλου, της ΔΗΜ.ΑΡ. Μαρία Γιαννακάκη, Μαριλένα Κοππά και Αντώνης Ρουπακιώτης, του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Αννα Νταλάρα, Αλέκος Παπαδόπουλος και Νίκος Σηφουνάκης, της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, των Οικολόγων Νίκος Χρυσόγελος, του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Μαρκάτος (έως την περασμένη Δευτέρα) κ.ά.

Η παρουσίαση της διακήρυξης έγινε πριν από ένα δεκαήμερο στο Σπίτι της Κύπρου, με τον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Τριγάζη να παρουσιάζει τα βασικά σημεία της και τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας Γεώργιο Μιχαηλίδη να κάνει γνωστό το πρόγραμμα δράσης. Η πρωτοβουλία, όπως υποστηρίζουν, στοχεύει να αναδείξει μέσω μιας σειράς εκδηλώσεων και παρεμβάσεων σε Ελλάδα και διεθνώς την ουσία του Κυπριακού και τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης με τον λαό της Κύπρου στο σύνολό του, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους.

Δεν γίνεται αναφορά, πάντως, στο γεγονός ότι ενδεχόμενη υλοποίηση των προτάσεών τους εμμέσως πλην σαφώς νομιμοποιεί την εισβολή του 1974 και την αποικιοκρατία. Κάτι αντίστοιχο που επιχειρήθηκε και πριν από 10 χρόνια, στο Σχέδιο Ανάν, όταν ορισμένοι σύγχρονοι Ελληνοκύπριοι, ευτυχώς λίγοι, έλεγαν «ναι» στα διχοτομικά σχέδια, υποταγμένοι σε μια οργανωμένη προσπάθεια εκβιασμού ενός ολόκληρου λαού. Το προαναφερθέν κείμενο σε πολλούς θύμισε ένα αντίστοιχο του 2004, όταν πάλι διάφορες «προοδευτικές» προσωπικότητες ζητούσαν με τις υπογραφές τους να «ξεπεραστούν τραύματα και αμοιβαίες δαιμονοποιήσεις», τασσόμενοι θετικά στο Σχέδιο Ανάν. Και τότε γινόταν λόγος για μια «διζωνική ομοσπονδία», με την οποία «η Κύπρος ξεπερνά τη διχοτόμηση και μπορεί να χτίσει το μέλλον της ως σύγχρονη, δικαιοκρατούμενη δημοκρατία».

Τελικά, πάντως, δεν εισακούστηκαν από το 75,82% του κυπριακού λαού και τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος, σε ένα συγκλονιστικό διάγγελμά του, είχε πει, μεταξύ άλλων: «Κατάρρευση του ομόσπονδου κράτους θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σ' αυτό που όλοι θέλουμε να αποφύγουμε: Στη διχοτόμηση μέσα από τη διεθνή αναγνώριση των δύο συνιστώντων κρατών. Συνεκτιμούμε τους κινδύνους και κρίνουμε ότι οι κίνδυνοι από το “ναι” είναι πολύ, πολύ μεγαλύτεροι και μη αναστρέψιμοι από το “όχι”… Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω “κοινότητα” χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών. Εναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της… Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες, έχω εμπιστοσύνη στην κρίση σας. Είμαι βέβαιος ότι δεν σας αγγίζουν ψεύτικα διλήμματα. Οτι δεν σας τρομάζουν απειλές για δήθεν διεθνή απομόνωση. Οτι δεν σας πείθουν τα περί δήθεν τελευταίας ευκαιρίας. Είμαι βέβαιος ότι εξακολουθούν να έχουν για σας νόημα οι ηθικές αρχές και αξίες του λαού μας, του πολιτισμού και του εθνικού ιστορικού μας βίου, τον οποίο θέλετε να συνεχίσουμε με ασφάλεια, δικαιοσύνη, ελευθερία και ειρήνη».


Αιτία διαζυγίου (του Μαρκάτου) με τους ΑΝ.ΕΛ.

Η υπογραφή που έβαλε ο πρώην πρύτανης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Νίκος Μαρκάτος (φωτό) στο κείμενο-διακήρυξη ήταν αρκετή για να αποπεμφθεί από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, στους οποίους ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας. Το κείμενο έγινε γνωστό στον κ. Μαρκάτο πριν από 10 ημέρες από τον προσωπικό φίλο του Πάνο Τριγάζη και αφού το διάβασε, εξέφρασε τη συμφωνία του και το υπέγραψε. Ο Πάνος Καμμένος δεν γνώριζε το θέμα, το οποίο έμαθε από το διαδίκτυο τη Δευτέρα. Οπως μας είπε ο κ. Μαρκάτος, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του, αλλά δεν βρήκε τον ίδιο μα τη σύζυγό του. Της ζήτησε να του μεταφέρει ότι θα έπρεπε να αποσύρει την υπογραφή του, αλλιώς οι δρόμοι τους θα χώριζαν. Στη συνέχεια ο πρώην πρύτανης τηλεφώνησε στον κ. Καμμένο, λέγοντάς του να τον αφήσει να το σκεφτεί για μια μέρα, ενώ στη συνέχεια επικοινώνησε μαζί του και ο εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο. «Ξαναδιάβασα αμέσως μετά το κείμενο και είδα ότι είναι ισορροπημένο κείμενο, πρέπει επιτέλους να δοθεί λύση στο θέμα που… σαπίζει επί 40 χρόνια. Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά έτσι το είδα» αναφέρει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο κ. Μαρκάτος, που ελάχιστα λεπτά αργότερα έμαθε για την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πάνος Καμμένος και στην οποία ουσιαστικά ανακοίνωνε το «διαζύγιό» τους. «Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είμαστε απόλυτα αντίθετοι με το παραπάνω κείμενο. Στα εθνικά θέματα δεν υπάρχει ανοχή σε τέτοιες θέσεις και είναι ασυμβίβαστη η ιδιότητα μέλους του κινήματος με υπογράφοντες τέτοιες θέσεις» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. «Δεν έχω κανένα παράπονο από το κόμμα και είναι βέβαιο ότι θα ξαπαπιώ τσίπουρο με τον Καμμένο, που είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος» μας λέει ο κ. Μαρκάτος. «Επρόκειτο για ένα πείραμα που έφτασε στο τέλος του. Εξάλλου, δεν αμφισβήτησα ποτέ τις κεντροαριστερές καταβολές μου, όμως με τέτοιες κινήσεις (όπως αυτή του Πάνου Καμμένου) εκτιμώ πως μειώνεται η εμβέλεια του κόμματος» προσθέτει. Από την άλλη πλευρά, στους Ανεξάρτητους Ελληνες υποστηρίζουν ότι η στάση τους απέναντι στον Νίκο Μαρκάτο είναι μια απόδειξη ότι με τα εθνικά θέματα «δεν παίζουν» και ότι δεν σύρονται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως κατηγορούνταν έως τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: