25/7/14

Προσαύξηση έως 18,5% για όσους χρωστούν στο δημόσιο

Με πραγματικό επιτόκιο που μπορεί να φθάσει και το 18,5% θα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι που θα αφήσουν απλήρωτο για περισσότερο από έναν χρόνο ένα φόρο, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της χρέωσης με πρόστιμα των φορολογούμενων που δεν εξοφλούν εγκαίρως τις φορολογικές τους οφειλές.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Με βάση τη φορολογική νομοθεσία από το 2014 και μετά οι φορολογούμενοι που δεν εξοφλούν μια φορολογική οφειλή έρχονται αντιμέτωποι με τα εξής:

-μηνιαία προσαύξηση 0,71%

-πρόστιμο 10% του ανεξόφλητου ποσού εφόσον παραμείνει ανεξόφλητο για περισσότερους από δυο μήνες, 20% για περισσότερους από 12 μήνες και 30% για περισσότερους από 24 μήνες.

Ας δούμε και τι σημαίνει αυτό στην πράξη για έναν φορολογούμενο που θα πρέπει να πληρώσει μια δόση του φόρου εισοδήματος ύψους 1.000 ευρώ και την εξοφλεί μετά από 13 μήνες. Μέχρι τότε θα χρεωθεί με 8,5% και με πρόστιμο 10%, δηλαδή συνολική προσαύξηση 18,5%. Αν αργήσει την εξόφληση κατά 24 μήνες τότε η πραγματική επιβάρυνση ανέρχεται στο 37%. Σημειώνεται, επίσης, ότι όταν αργεί να πληρώσει το δημόσιο τότε το ετήσιο επιτόκιο δεν ξεπερνά το 4,5%.


Δεν υπάρχουν σχόλια: