24/7/14

Η ΕΚΤ ψάχνει τα ρυθμισμένα δάνεια που... είναι “κόκκινα”

Όσο πλησιάζουμε στον Οκτώβριο και στην ολοκλήρωση των πανευρωπαϊκών stress tests τόσο  εντείνονται οι προσπάθειες εκτίμησης του τελικού αποτελέσματος, αφού από τον «λογαριασμό» των stress tests και την «ανάγνωσή» του θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το αύριο όχι μόνο του εγχώριου αλλά και του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Σχεδόν στο σύνολό τους οι εκθέσεις ξένων οίκων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι κεφαλαιακά οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές και διαθέτουν επαρκή «μαξιλάρια» για να αντέξουν στο «στρεσάρισμα» της ΕΚΤ. Παρ΄ όλα αυτά, το σημείο που θεωρείται ο αρνητικός παράγοντας της εξίσωσης είναι τα «ακάλυπτα» δάνεια στην Ελλάδα καθώς και η συμπεριφορά των ρυθμισμένων δανείων.

Με χθεσινή της έκθεση για την πανευρωπαϊκή άσκηση η Barclays επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα των δανείων που έχουν υποστεί αναδιάρθρωση των αρχικών τους όρων και έχουν ταξινομηθεί ως «ρυθμισμένα» στους τραπεζικούς ισολογισμούς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «ελεγκτές» της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) έχουν εστιάσει τόσο στις εγχώριες χορηγήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όσο και στα καταναλωτικά δάνεια, αφού αφενός οι δύο αυτές κατηγορίες εμφανίζουν το μικρότερο ποσοστό εξασφαλίσεων και αφετέρου στα στεγαστικά παραμένει σε ισχύ το μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς. 

Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr, η αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού της EBA “πατάει” πάνω στη μελέτη της BlackRock και στα αποτελέσματα της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά παράλληλα εστιάζει στις χορηγήσεις που έχουν υποστεί αναδιάρθρωση. Γιατί αυτά εκτιμάται ότι είναι τα δάνεια που πρέπει να βρίσκονται συνεχώς υπό παρακολούθηση.

Τραπεζικά στελέχη που έχουν επωμιστεί τη διαχείριση των προβληματικών χορηγήσεων εκτιμούν ότι η «ποιότητα» των ρυθμίσεων είναι αυτή που τελικά θα κρίνει το σημείο στο οποίο θα κορυφωθεί το φαινόμενο των NPLs. Το γεγονός, επίσης, ότι ένα μεγάλο ποσοστό των δανείων που ρυθμίζονται αφορούν σε χορηγήσεις που έχουν ρυθμιστεί ξανά στο παρελθόν αποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη κατηγορία θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Στόχος, εξάλλου, των νέων υπερδιευθύνσεων είναι να “αναβιώσουν” το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό δανείων.

Με δεδομένο δε, ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, οι ελληνικές τράπεζες θέλουν να μετατρέψουν το πρόβλημα σε πλεονέκτημα, αφού οι «σωστές» ρυθμίσεις πιστεύεται ότι θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού, άρα και καλύτερη εικόνα στα stress tests. 

Η αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού (AQR) θα καλύψει όλες τις κατηγορίες δανείων, όμως το μεγαλύτερο βάρος πέφτει σε αυτά που εμφανίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους ή που θεωρούνται λιγότερο... διαφανή. 

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές τράπεζες κατηγοριοποιούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υπάρχουν δύο ορισμοί. Όπως εκτιμά η Barclays, υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ του δείκτη των δανείων που εμφανίζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και εκείνου που συμπεριλαμβάνει και τα δάνεια που έχουν υποστεί απομείωση. 

Επίσης, το ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 53%, που θεωρείται επαρκές αν χρησιμοποιηθεί ο λιγότερο συντηρητικός ορισμός για τα NPLs, αλλά υποχωρεί στο 42% αν ληφθεί υπόψη ο συνολικός όγκος των απομειωμένων δανείων. Σε αυτό το σημείο σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν συμπεριλαμβάνονται στις 29 ευρωπαϊκές τράπεζες που θα εξεταστούν τόσο σε ποσοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο για τα “level 3” στοιχεία ενεργητικού που είναι αυτά που δεν μπορούν εύκολα να αξιολογηθούν. 

Αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι η Barclays, η οποία στην ουσία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για τα ρυθμισμένα όσο και για τα ακάλυπτα δάνεια και κάνει λόγο για «πιθανότητα αρνητικών εκπλήξεων στα stress tests»,  καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα για να «αντέξουν» την άσκηση και προβλέπει ότι τα όποια κεφαλαιακά κενά προκύψουν θα είναι «διαχειρίσιμα». Βέβαια, η βρετανική τράπεζα, όπως και οι υπόλοιποι αναλυτές και παράγοντες της αγορές έχουν κάνει την ίδια εκτίμηση, δεν αναφέρεται στο ύψος των κεφαλαίων που θεωρεί ότι δεν θα δημιουργήσουν ιδιαίτερο  πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: