28/7/14

Οι τουρίστες έρχονται, τα έσοδα φεύγουν

Μπορεί η Ελλάδα να κερδίζει και φέτος το στοίχημα των αφίξεων, στον τομέα όμως των εσόδων συνεχίζει τις «χαμηλές πτήσεις». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Περιφερειακής Κατανομής της Ετήσιας Τουριστικής Δαπάνης που διενήργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας και ειδικότερα το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε πέρσι μόλις κατά 1,2% σε σχέση με το 2012 και έφτασε τα 653 ευρώ. Παρέμεινε όμως 10,5% κάτω από τα επίπεδα του 2008 που ήταν 730 ευρώ, παρά το γεγονός πως την περσινή σεζόν οι αφίξεις άγγιξαν τα 18 εκατ. τουρίστες, αυξημένες κατά 15,4%.

Αν συμπεριληφθούν και οι δαπάνες από κρουαζιέρες η εικόνα είναι πολύ διαφορετική. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι το 2012 γίνεται 616 ευρώ και 604 ευρώ το 2013. Η συρρίκνωση αυτή οφείλεται στο ότι η δαπάνη των ταξιδιωτών με κρουαζιέρες είναι πάρα πολύ χαμηλή ενώ αντίθετα ο αριθμός τους σχετικά μεγάλος (περίπου 3 εκατ.), γεγονός που επιδρά αρνητικά στη διαμόρφωση του μέσου όρου.

Η πορεία των εισπράξεων δεν φαίνεται να αλλάζει ούτε και φέτος. Αν και αναμένονται πάνω από 19 εκατ. τουρίστες(συν 2,2 εκατ. από την κρουαζιέρα), τα άμεσα έσοδα από τον τουρισμό δεν εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 13 δισ. ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη, η κατά κεφαλήν δαπάνη υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί, αλλά δεν θα ξεπεράσει τα 700 ευρώ.  

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του ΞΕΕ, παρά τη μεγάλη αύξηση των αφίξεων και των εισπράξεων το 2013, η μέση ημερήσια δαπάνη αυξήθηκε μόνο κατά 2,7% φτάνοντας τα 73,1 ευρώ, χαμηλότερη κατά 4,3% από την αντίστοιχη δαπάνη του 2008 που ήταν 76,3 ευρώ. Η μέση διάρκεια παραμονής των αλλοδαπών τουριστών στην Ελλάδα εξακολουθεί να μειώνεται συνεχώς από το 2008: από 9,6 ημέρες που ήταν το 2008 μειώθηκε σε 8,9 το 2013.

Από τις χώρες της Ε.Ε ειδικότερα, τη μεγαλύτερη ταξιδιωτική δαπάνη είχαν οι αυστριακοί τουρίστες με 898 ευρώ κατά ταξίδι και ακολουθούν οι Γερμανοί με 838 ευρώ κατά ταξίδι. Τη μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής όμως έχουν οι Γερμανοί τουρίστες με 12,8 διανυκτερεύσεις και ακολουθούν οι Άγγλοι με 10,2 διανυκτερεύσεις.

Από τις υπόλοιπες εκτός Ε.Ε. χώρες, οι Καναδοί είναι αυτοί με την υψηλότερη δαπάνη κατά ταξίδι (1.388 ευρώ), με τους τουρίστες από τη Βραζιλία (1.387 ευρώ) και την Αυστραλία (1.370 ευρώ) να βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Οι Καναδοί μένουν τις περισσότερες μέρες στην Ελλάδα με 14,6 διανυκτερεύσεις και ακολουθούν οι Αυστραλοί με 12,2, γεγονός που ερμηνεύεται και από τη μεγάλη απόσταση που τους χωρίζει από την Ελλάδα.

Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατατάσσεται πρώτη ανάμεσα στις δεκατρείς περιφέρειες τις χώρας ως προς τις διανυκτερεύσεις, τις δαπάνες, τις δαπάνες ανά επίσκεψη και τις δαπάνες ανά διανυκτέρευση το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών (περίπου 56,8%) προέρχεται από επισκέπτες οι οποίοι διέμειναν σε ξενοδοχείο ή ξενοδοχειακό συγκρότημα, ενώ μόλις το 12,1% των δαπανών προέρχονται από επισκέπτες οι οποίοι διέμειναν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Το μεγαλύτερο πάντως πρόβλημα εντοπίζεται στην Αθήνα. Η διαφορά των εισπράξεων είναι μεγάλη, καθώς κάθε τουρίστας δαπανά κατά μέσο όρο 519,8 ευρώ κατά την διάρκεια της επίσκεψής του, μέγεθος το οποίο είναι κατά 20,43% μικρότερο από το ποσό που κατά μέσο όρο δαπανά ένας τουρίστας που επισκέπτεται την χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: