14/7/14

Στα 584 δισ. ευρώ έχουν εκτοξευτεί τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια στην Ευρώπη

Προβληματικά στεγαστικά δάνεια, ύψους 584 δισ. ευρώ, σχεδιάζουν να πουλήσουν ή να αναδιαρθρώσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και οι διαχειριστές κεφαλαίων, καθώς προσπαθούν να βάλουν μία τάξη στους ισολογισμούς τους, αναφέρει η Cushman & Wakefield σε έκθεσή της, που δημοσιεύει το Bloomberg.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της περιοχής, οι διαχειριστές παγίων και οι bad banks, όπως η ισπανική Sareb,  πούλησαν δάνεια, ύψους 40,9 δισ. ευρώ, που συνδέονται με ακίνητα το α’ εξάμηνο, 611% περισσότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πριν από ένα χρόνο, επισημαίνει η έκθεση. Οι συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων κατασχεμένων ακινήτων θα φθάσουν φέτος το ρεκόρ των 60 δισ. ευρώ, εκτιμά η Cushman & Wakefield.
Τράπεζες, όπως η Royal Bank of Scotland, επιταχύνουν τις πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων καθώς τα κόστη δανεισμού υποχωρούν σε σχέση με ένα χρόνο πριν και το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται.
Οι Lone Star Funds και Cerberus Capital Management LP, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των Αμερικανών επενδυτών που έχουν το πλεονέκτημα, καθώς οι πωλητές επιλέγουν να προσφέρουν μεγαλύτερα πακέτα δανείων, καθιστώντας πιο δύσκολες τις εξαγορές για μικρές εταιρείες, αναφέρει η Cushman & Wakefield.
«Οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν αντλήσει ένα τεράστιο όγκο κεφαλαίων με στόχο ευκαιριακές αγορές ακινήτων»  τονίζει εκτελεστικός πρόεδρος της Cushman & Wakefield για την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική (ΕΜΕΑ).  “Τα “mega-deals” αποδεικνύονται δημοφιλή σε αυτούς τους αγοραστές, καθώς προσφέρουν ευκαιρία για μεγάλη έκθεση σε περιουσιακά στοιχεία και αγορές ‘κλειδιά’ με μια συναλλαγή, κερδίζοντας έτσι χρόνο και χρήμα».
Το μέσο μέγεθος των συναλλαγών πωλήσεων δανείων στην περιοχή, αυξήθηκε στα 621 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο από τα 346 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την έκθεση.
Η Lone Star υπήρξε ο μεγαλύτερος αγοραστής στεγαστικών δανείων στην Ευρώπη φέτος, ξοδεύοντας περίπου 15 δισ. ευρώ, αναφέρει η Cushman & Wakefield. Δεύτερη έρχεται η Cerberus με 6,3 δισ. ευρώ σε αγορές δανείων.
Τα 584 δισ. ευρώ μη τραπεζικών δραστηριοτήτων προς πώληση, περιλαμβάνουν δάνεια, κατασχεμένα ακίνητα και στεγαστικά δάνεια που έχουν οι εταιρείες στους ισολογισμούς τους. Σύμφωνα με την Cushman & Wakefield, η αξία είναι προ απομειώσεων.
«Τα επερχόμενα stress tests που θα διενεργηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διασφαλίσουν ότι τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα δραστηριότητας στην αγορά θα είναι βιώσιμα τα επόμενα χρόνια» δηλώνει στο Bloomberg, ο Federico Montero, επικεφαλής πωλήσεων δανείων στην Cushman για την περιοχή ΕΜΕΑ.
Η Ισπανία διαθέτει 192 δισεκατομμύρια ευρώ σε ακίνητα που δεν σχετίζονται με βασικές δραστηριότητες τα οποία πρέπει να πουλήσει ή να αναδιαρθρώσει, τα περισσότερα στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ίδια έκθεση. Τα περισσότερα σχετίζονται με στεγαστικά δάνεια και κατασχεμένα ακίνητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: