18/7/14

Η Ελλάδα αποχαιρετά φέτος τους Ρώσους

Το ρητό λέει πως η «ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία», εντούτοις αυτό δεν φαίνεται να ισχύει φέτος στην περίπτωση των κρατήσεων από τη ρωσική αγορά. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού, οι οποίοι αυτή τη σεζόν είχαν επενδύσει πολλά στην προσδοκώμενη- με βάση την περσινή «έκρηξη»- αύξηση της τουριστικής ζήτησης από τη Ρωσία, βλέπουν την αισιοδοξία τους να εξανεμίζεται και παρά την αρχική προσδοκία πως οι αφίξεις θα διατηρούνταν τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα, παραδέχονται πλέον πως το ενδιαφέρον παραμένει μειωμένο, ακόμη και από τους λάτρεις του last minute booking.

Το λουκέτο στο οποίο οδηγήθηκε ο ρωσικός tour operator Neva, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα τελευταία τρία χρόνια, έχοντας κηρύξει στάση πληρωμών προς τα ελληνικά πρακτορεία από τα μέσα Ιουνίου, δείχνει να αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Η μείωση της ζήτησης στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, παραδοσιακού προορισμού των Ρώσων, αγγίζει το 25%. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η «βουτιά» των κρατήσεων στα ξενοδοχεία της Κρήτης, με τη μείωση να φτάνει σε ορισμένες περιοχές ακόμη και το 35%, ενώ ούτε και η δημοφιλής για τους Ρώσους Ρόδος κατάφερε να γλιτώσει τις απώλειες:  Τουλάχιστον 12% είναι η μείωση που καταγράφεται στα ξενοδοχεία του νησιού.

Αν και οι προσφορές με τις οποίες προσπάθησαν να μαγνητίσουν τους Ρώσους επισκέπτες ήταν κάτι παραπάνω από δελεαστικές, ο στόχος του 1,3 εκατ. αφίξεων από τη Ρωσία φαντάζει πια μακρινός, με τις εκτιμήσεις των συνεργαζόμενων με τους ρωσικούς tour operators ελληνικών πρακτορείων να συγκλίνουν πως, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα πορεία της ζήτησης, οι Ρώσοι τουρίστες δεν θα ξεπεράσουν το 1,1 εκατ. Οι πτήσεις από τα αεροδρόμια της Ρωσίας έχουν μειωθεί αισθητά, ενώ και οι αεροπορικές εταιρείες έχουν συρρικνώσει κατά πολύ τις προγραμματισμένες θέσεις. Πριν από την υποτίμηση του ρουβλιού, που περιόρισε δραματικά την αγοραστική δύναμη των Ρώσων επισκεπτών, οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση της ροής από τη Ρωσία κατά 25%, ποσοστό που σε απόλυτα νούμερα σήμαινε ότι θα φτάναμε το 1,5 εκατ. επισκέπτες.

Οι απώλειες των εσόδων είναι ήδη ορατές. Εντούτοις, η πτώση των εισπράξεων δεν οφείλεται μόνο στη μείωση των αφίξεων. Όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες της αγοράς, επειδή τα τουριστικά πρακτορεία έριξαν τις τιμές των πακέτων, οι Ρώσοι που καταφθάνουν είναι χαμηλότερου εισοδηματικού επιπέδου και περιορίζονται μόνο στις υπηρεσίες που προσφέρει το all- inclusive, χωρίς να αφήνουν επιπλέον χρήματα στην τοπική αγορά. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πτώση 15% στα έσοδα από τη ρωσική αγορά και 5% στον αριθμό των διανυκτερεύσεων, την ώρα που οι Ρώσοι τουρίστες δαπανούσαν πέρσι περισσότερα από 1.000 ευρώ κατά μέσο όρο για διακοπές στην Ελλάδα. Πλέον ο ρωσικό νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας του έναντι του ευρώ και του δολαρίου τους τελευταίες μήνες, τάση που είχε αρχίσει να καταγράφεται ήδη από στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

Η υποτίμηση του ρουβλιού και οι συγκρούσεις με την Ουκρανία δεν έπληξαν όμως μόνο τους ελληνικούς προορισμούς. Όπως αναφέρουν τα ρωσικά τουριστικά πρακτορεία, ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επιλέγουν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό έχει μειωθεί κατά 10%-12% σε σύγκριση με πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: