Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για όσους πολίτες λόγω πλειστηριασμών της κατοικίας τους αναγκαστούν εντός των επόμενων μηνών να βρεθούν στον δρόμο επεξεργάζεται η κυβέρνηση.
Κι αυτό διότι από το φθινόπωρο ξεκινούν οι πρώτοι πιλοτικοί πλειστηριασμοί των κατοικιών, των οποίων οι ιδιοκτήτες βρέθηκαν σε πλήρη αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες αλλά και προς το Δημόσιο. Πλειστηριασμοί που θα φτάσουν στην κορύφωσή τους εντός του 2015, με κίνδυνο η χώρα να μετατραπεί σε κάτι ανάλογο με την Ισπανία ή τις ΗΠΑ, όταν το 2008 είδαν χιλιάδες πολίτες τους να βρίσκονται ξαφνικά στον δρόμο. Πιο συγκεκριμένα, παρά τις προδιαγραφές που το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχει θέσει στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο, ώστε οι πλειστηριασμοί να λαμβάνουν υπόψη τους κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι «το 2014 δεν θα πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί», όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, χιλιάδες φαίνεται πως είναι οι συμπολίτες μας που δεν μπόρεσαν να έρθουν σε συμφωνία με τις τράπεζες και να σώσουν τα σπίτια τους, οι οποίοι ταυτόχρονα χρωστούν στο Δημόσιο (αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ περισσότερες), με αποτέλεσμα τα υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (κυρίως) και Ανάπτυξης (δευτερευόντως) να μελετούν σχέδιο δράσης. Κι όλα αυτά επειδή είναι ξεκάθαρος πλέον ο φόβος ότι πολλοί θα χάσουν τελικά τα σπίτια τους κι αν δεν υπάρξει άμεση μέριμνα θα βρεθούν άστεγοι στον δρόμο.
Γιατί βιάζονται να πετάξουν τον κόσμο έξω από το σπίτι του
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η κυβέρνηση δεν βιάζεται από επιλογή να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί κατοικιών. Η πίεση, όμως, έχει να κάνει με τους δανειστές. Στο νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο που έχει υπογραφεί πρόσφατα, το υπουργείο Οικονομικών έχει συμφωνήσει με την τρόικα να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα πλειστηριασμών, το οποίο θα προβλέπει τα εξής: η ελάχιστη τιμή για τον πλειστηριασμό θα είναι το 1/3 της αντικειμενικής αξίας του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου, ανεξάρτητα από το ύψος του συνολικού χρέους του φορολογούμενου. Η φορολογική αρχή θα έχει τη δυνατότητα να ορίσει τιμή ακόμη και χαμηλότερη από το 1/3 της αντικειμενικής αξίας στην περίπτωση που ο αρχικός πλειστηριασμός βγει άγονος. Τα προγράμματα πλειστηριασμών θα δημοσιοποιούνται με καταχωρήσεις σε μέσα ενημέρωσης καθώς και στο Διαδίκτυο -και συγκεκριμένα σε ιστοσελίδα που θα δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Κάπως έτσι, τα ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό από το Δημόσιο θα εκπλειστηριάζονται σε πολύ χαμηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να εισπράττει ταχύτερα τα ποσά που του οφείλουν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις. Στις περιπτώσεις των χρεών προς τις τράπεζες, εάν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στις επαφές με αυτές για τη ρύθμιση των χρεών, θα ακολουθούνται οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο: δηλαδή όσοι δεν έρθουν σε κάποιου είδους συμφωνία, θα αναγκάζονται σε εξώσεις από δικαστικούς επιμελητές και η κυριότητα των ακινήτων θα περνάει στα πιστωτικά ιδρύματα.
Η πίεση των δανειστών και προς αυτή την κατεύθυνση μαθαίνουμε ότι όσο πάει και μεγαλώνει, καθώς παρά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ψηφίστηκε πέρυσι για την προστασία της α’ κατοικίας, όλα δείχνουν ότι οι περιπτώσεις που θα οδηγήσουν κόσμο στον δρόμο θα είναι αρκετές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου