Την ώρα που το Υπουργείο Εργασίας προσπαθεί για πολλοστή φορά να πάρει το πράσινο φως από την Τρόικα προκειμένου να προωθήσει ευνοϊκότερη ρύθμιση οφειλών με 72 δόσεις αντί των 36 που προβλέπονται σήμερα, οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ περιγράφουν με μελανά χρώματα τη δεινή κατάσταση των ελεύθερων επαγγελματιών , προεξοφλώντας ότι «οι βιοτέχνες δε μπορούν να ανταποκριθούν ούτε σε ευνοϊκότερη ρύθμιση οφειλών ακόμα και με 100 δόσεις. Οσο για τη δυνατότητα υπαγωγής σε δύο χαμηλότερες κλάσεις λόγω της κρίσης, οι εκπρόσωποι του κλάδου τονίζουν ότι «η διαδικασία είναι χρονοβόρα , διαρκεί πάνω από 4 μήνες ενώ στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος καθυστερήσει την καταβολή της δόσης χάνει το δικαίωμα».
Ειδικά ο ΟΑΕΕ θα ζητήσει πρόσθετη επιχορήγηση 450 εκ. -500 εκ. ευρώ ώστε να ανταπεξέλθει στην πληρωμή των συντάξεων με δεδομένο ότι οι απλήρωτες εισφορές προς τον οργανισμό ανέρχονται σε 7,4 δισ. ευρώ καθώς ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλλει τις εισφορές του ενώ το έλλειμμα το 2014 αναμένεται να φτάσει τα 720 εκ ευρώ. Μόνο το χρέος 1,5 δισ προέρχεται από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν καθώς 196.000 άτομα διέκοψαν την ασφάλισή τους. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, στη ρύθμιση Νέα Αρχή έχουν υπαχθεί μέχρι τώρα μόνο 25.771 ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ για την πάγια ρύθμιση έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 23.642.
Η ρύθμιση που προτείνει το Υπουργείο προβλέπει πάγωμα και κεφαλαιοποίηση των οφειλών που δημιουργήθηκαν εντός τους 2013 χωρίς να χρειάζεται να κινδυνεύσουν με ένδικα μέσα ή κατασχέσεις. Όσοι κάνουν χρήση αυτής της διάταξης δεν θα χρειαστεί να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, ήτοι θα καταβάλλουν μικρότερο αντίτιμο σε μηνιαία βάση.
Από την πλευρά του, το ΙΚΑ προτείνει να αυξηθούν οι δόσεις σε 72 και πάνω, ώστε να διευκολυνθεί και η εξυπηρέτηση των παλαιών και των τρεχουσών εισφορών, ζητώντας παράλληλα την κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι 31.12.2013, παροχή εκπτώσεων επί των πρόσθετων τελών για εφάπαξ εξόφληση από και κατάργηση του επιτοκίου 8,15%.
Από την άλλη πλευρά οι επαγγελματοβιοτέχνες πιστεύουν ότι το μόνο ρεαλιστικό μέτρο για σωτηρία του ΟΑΕΕ εκτός από την κεφαλαιοποίηση των εισφορών η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας, για όσο διαρκεί η κρίση .
Βάσει της μελέτης του ΙΝΕ/ ΓΣΕΒΕΕ αν υιοθετηθεί ελεύθερη επιλογή κλάσης και ασφαλιστούν όλοι στη χαμηλότερη κατηγορία θα είναι προς όφελος του ταμείου καθώς θα εισρεύσουν επιπλέον 600 εκ. ετησίως .
Ακόμα και αν το 15% των επαγγελματιών συνεχίζει να “φεσώνει” το ταμείο παρά την διευκόλυνση, ο ΟΑΕΕ μπορεί να ενισχύσει τα έσοδά του κατά 330 εκ. ευρώ.
Για τη ρύθμιση των οφειλών το ΙΝΕ προτείνει κεφαλαιοποίηση και μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου στο τέλος τους ασφαλιστικού βίου αντίστοιχου της οφειλής με δυνατότητα τότε της εξαγοράς του. (Δηλαδή π.χ. κάποιος που οφείλει 10.000 € και αντιστοιχούν σε 3 χρόνια ασφάλισης να μπορεί να μεταφέρει αυτόν τον χρόνο στο τέλος του ασφαλιστικού του βίου και να πληρώσει τότε την οφειλή αυτή εξαγοράζοντας ουσιαστικά τα 3 αυτά συντάξιμα χρόνια).
Τουλάχιστον με τις δύο πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις λύθηκε το πρόβλημα των ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ που δεν είχαν δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης . Να υπενθυμίσουμε ότι: Οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών στη Δ.Ο.Υ. ή συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα δικαιούνται, οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη αυτών, παροχές ασθένειας σε είδος από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέχρι 28/2/2015, εφόσον οι οφειλές τους αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013, χωρίς να εξετάζεται η ασφαλιστική κατάσταση του 2014, και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος για τα ανωτέρω έτη δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.
Για την παροχή της περίθαλψης απαιτείται η υποβολή αίτησης και η προσκόμιση αντίγραφου εκκαθαριστικού σημειώματος για τα εισοδήματα των ετών 2011, 2012 και 2013.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου