18/1/12

Απεργεί η Wikipedia & άλλες ιστοσελίδες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για νομοσχέδιο SOPA (Stop Online Piracy Act) & PIPA (PROTECET IP Act)

Η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia ανακοίνωσε ότι θα διακόψει πρόσβαση στην Αγγλική έκδοση της για 24 ώρες από σήμερα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για νομοσχέδιο προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων που εξετάζεται από το Αμερικανικό Κογκρέσο.

Η Wikipedia μαζί με την ιστοσελίδα Reddit, το μπλογκ Boing Boing και άλλους διαδικτυακούς τόπους, πρόκειται σήμερα να απεργήσουν εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την πειρατεία στο ιντερνέτ, το οποίο εξετάζεται από την Βουλή των Αντιπρόσωπων και ανάλογο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Γερουσία. Στόχος των μέτρων είναι η μείωση των πωλήσεων πειρατικών αμερικανικών προϊόντων στο εξωτερικό. Το νομοσχέδιο της Βουλής περιλαμβάνει πρόνοια που θέτει σε μαύρη λίστα ιστοσελίδες που αναρτούν πειρατικό περιεχόμενο.

Οι βιομηχανίες κινηματογράφου και μουσικής, που συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα πειρατείας, υποστηρίζουν την υπό εξέταση νομοθεσία. Και τονίζουν ότι χρειάζονται μέτρα για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών και των θέσεων εργασίας στο τομέα.

Εταιρείες όπως η Google, η Yahoo and η Twitter ισχυρίζονται ότι το νομοσχέδιο θα βλάψει τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και αν ψηφιστεί θα καταπατήσει τα δικαιώματα ελευθερίας του λόγου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση αναγνωρίζοντας ότι η πειρατεία στο διαδίκτυο από ξένες ιστοσελίδες συνιστά σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί μία σοβαρή νομοθετική αντιμετώπιση. Όμως η ανακοίνωση επεσήμανε «ότι δεν θα υποστηρίξουμε νομοθεσία που θα περιορίζει την ελευθερία έκφρασης, ή που θα υποσκάπτει το δυναμισμό και την πρωτοπορία στο Ίντερνετ».

Η ανακοίνωση κατέληγε επισημαίνοντας ότι ο Λευκός Οίκος θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Κογκρέσο για την σύνταξη υπερκομματικού νομοσχεδίου που θα χορηγεί νέα εργαλεία στον αγώνα της διεθνούς κοινότητας κατά της πειρατείας, ενώ συγχρόνως θα προασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης, τα προσωπικά δεδομένα, την ασφάλεια και την πρωτοπορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: