28/1/12

ποβάθμιση Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Βελγίου, Σλοβενίας

Στην υποβάθμιση της διαβάθμισης πιστοληπτικής ικανότητας (IDR) πέντε χωρών της Ευρωζώνης προχώρησε η Fitch. Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Κύπρο και τη Σλοβενία, επισημαίνοντας πως τα κράτη δεν μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το ευρώ ως ένα από τα παγκόσμια αποθεματικά νομίσματα, ενώ διαπιστώνεται απόκλιση στις νομισματικές και πιστωτικές συνθήκες στην Ευρωζώνη.

Το outlook της αξιολόγησης των πέντε κρατών παραμένει "αρνητικό" που αντιστοιχεί σε πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης της διαβάθμισης της πιστοληπτικής του ικανότητας άνω του 50% εντός των επόμενων δύο ετών. Παράλληλα, η Fitch επιβεβαίωσε τη διαβάθμιση της Ιρλανδίας. 

Αναλυτικότερα:

Ιταλία

Ο οίκος υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο IDR της Ιταλίας σε "Α-" από "A+"  και τη βραχυπρόθεσμη διαβάθμιση σε "F2" από "F1".

Η κατά δύο βαθμίδες υποβάθμιση της Ιταλίας -της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης- από τη Fitch αντανακλά κατά κύριο λόγο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου, δύο κεντρικά στοιχεία: 

- κατά πρώτον, την επαναξιολόγηση εκ μέρους της Fitch των δυνητικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, από ενδεχόμενα χρηματοδοτικά ή νομισματικά σοκ και με «φόντο» της όλο και μεγαλύτερη απόκλιση σε όρους οικονομικών, νομισματικών και πιστωτικών συνθηκών και, 

- κατά δεύτερον, μίαμόνιμη ανοδική τάσητου σχετικού κόστους δημοσιονομικής χρηματοδότησης και τις συνακόλουθες αρνητικές συνέπειες για τη μακροπρόθεσμη δυναμική του δημοσίου χρέους της Ιταλίας.

Μεταξύ άλλων, η Fitch σχολιάζει ότι μίαμεγαλύτερου εύρους υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας απετράπη λόγω της ισχυρής δέσμευσης της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και λόγω του προγράμματος τριετούς δανεισμού LTRO(Longer-term Refinancing Operation) που εφαρμόζει η ΕΚΤ, το οποίο αμβλύνει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα το χρηματοδοτικό κίνδυνο για τη χώρα.

Ισπανία

Η πιστοληπτική διαβάθμιση της Ισπανίαςυποβαθμίστηκε κατά δύο βαθμίδες, σε "Α" από "ΑΑ-".

Ο οίκος σημειώνει πως η χώρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στη συστημική φύση της κρίσης της Ευρωζώνης λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους και του καθαρού εξωτερικού χρέους.

"Η σημαντική απόκλιση των δημοσιονομικών μεγεθών της Ισπανίας από τους στόχους το 2011 και η επιδείνωση του μακροοικονομικού outlook επιδρά στην άποψη του οίκου για το μεσοπρόθεσμο outlook των δημόσιων οικονομικών", σημειώνεται στην έκθεση του οίκου.

Κύπρος

Το μακροπρόθεσμο IDR της Κύπρουυποβαθμίζεται σε "ΒΒΒ-" από "BBB", ενώ το βραχυπρόθεσμο IDR αναδιατυπώνεται σε "F3".

Η Fitch εκτιμά ότι το απαιτούμενο ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας προκειμένου να εξασφαλιστεί δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 10% μετά και το 50% haircut επί της αξίας των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν αγγίζει τα 0,9 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του Κυπριακού ΑΕΠ. Ενδεχόμενο «κούρεμα» της τάξης του 70% θα απαιτούσε ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών κατά 1,7 δισ. ευρώ (9,9% του ΑΕΠ). Ο οίκος εξηγεί πως η μεγαλύτερη -πλέον- πιθανότητα haircut της τάξης του 50-70% αντί για 20-30% που προέβλεπε το βασικό της σενάριο, είναι η βασική αιτία της υποβάθμισης.

Το Βέλγιο υποβαθμίζεται σε "ΑΑ" από "ΑΑ+". Ο οίκος σχολιάζει πως, διαμορφούμενη στο περίπου 19% του ΑΕΠ της χώρας, η ανάγκη χρηματοδότησης του Βελγίου σε αναλογία με το ΑΕΠ το 2012, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, μετά τις ανάγκες της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. Το γεγονός αυτό καθιστά το Βέλγιο σχετικά ευάλωτο στον κίνδυνο αναχρηματοδότησης, όταν συγκριθεί με άλλες χώρες που φέρουν υψηλότερη αξιολόγηση.

Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση της Σλοβενίαςυποβαθμίζεται σε "Α" από "ΑΑ-", ενώ η βραχυπρόθεσμη υποβαθμίζεται σε "F1" από "F1+".

Σταθερή παρέμεινε η αξιολόγηση της Ιρλανδίας, στο ΒΒΒ+.

Δεν υπάρχουν σχόλια: