26/1/12

Υπό διωγμό ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου


Στις 10 Ιανουαρίου 2012 το Εφετείο Κορυτσάς επικύρωσε την απόφαση του Πρωτοδικείου Κορυτσάς, το οποίο είχε επιβάλει στον Ναούμ Ντίσο, πρόεδρο της Ομόνοιας Κορυτσάς και μέλος του προεδρείου του κόμματος «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» (MEGA), με φυλάκιση ενός έτους χωρίς αναστολή. Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στους κόλπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία και όλοι κάνουν λόγο για απόφαση προϊόν της πίεσης των εθνικιστικών κύκλων της Αλβανίας, κύκλοι οι οποίοι έχουν βάλει ως στόχο τον εκφοβισμό και την εξόντωση του εκεί Ελληνισμού. Τα τελευταία χρόνια, στην Αλβανία παρατηρείται  συστηματική καλλιέργεια του εθνικιστικού και ανθελληνικού κλίματος, το οποίο κορυφώθηκε εν όψει της απογραφής πληθυσμού, η οποία διενεργήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Αλβανία.
Το σκηνοθετημένο «έγκλημα» του Ναούμ Ντίσο
Το «έγκλημα» του Ναούμ Ντίσο ήταν μια πράξη μνήμης. Αποφάσισε να στρώσει με τσιμέντο (χωρίς να σκάψει) ένα χωματόδρομο στο νεκροταφείο της Μπομποστίτσας. Ο χωματόδρομος ήταν το  μονοπάτι που οδηγούσε στο μνημείο, το οποίο είχε ανεγερθεί προς τιμήν των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν ηρωικά κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο στη Μπομποστίτσα. Από τότε οι Έλληνες στρατιώτες αναπαύονται στο κοιμητήριο της Μπομποστίτσας. Επιπλέον, ο κ. Ντίσο, τοποθέτησε (χωρίς να σκάψει) και κάποια σκαλοπάτια που οδηγούσαν στο μνημείο. Οι εργασίες έγιναν στα εν όψει της 28ης Οκτωβρίου  2010, όποτε η Ομόνοια Κορυτσάς θα πραγματοποιούσε εκδήλωση για την εθνική επέτειο του ΟΧΙ των Ελλήνων και θα καλούσε εκεί και τον Έλληνα Γενικό Πρόξενο Κορυτσάς για να καταθέσει στεφάνι και να αποτίσει φόρο τιμής στους Έλληνες νεκρούς. Στις 28 Οκτωβρίου 2010, πραγματοποιήθηκε από την Ομόνοια Περιφέρειας Κορυτσάς, η προγραμματισμένη εκδήλωση στο μνημείο των Ελλήνων στρατιωτών στο νεκροταφείο της Μπομποστίτσας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ειρηνικά και σε πολιτισμένο κλίμα. Όμως, αμέσως μετά την εκδήλωση και την αποχώρηση των παρευρισκομένων, εμφανίστηκαν στο χώρο δύο οχήματα, στα οποία επέβαιναν ομάδες Αλβανών εθνικιστών. Οι Αλβανοί αποβιβάστηκαν από τα οχήματά τους, βεβήλωσαν το μνημείο, έκαψαν τα στεφάνια που είχαν κατατεθεί κατά τη διάρκεια  της εκδήλωσης και στη συνέχεια σκόρπισαν γύρω από τα σκαλοπάτια οστά από νεκρούς, που είχαν φέρει μαζί τους. Αφού σκόρπισαν τα οστά τα φωτογράφισαν και τα βιντεοσκόπησαν. Μετά τη φωτογράφηση και τη βιντεοσκόπηση ξαναμάζεψαν τα οστά και έφυγαν.
Το περιστατικό αυτό το προέβαλαν την ίδια ημέρα διάφορα αλβανικά ΜΜΕ, τα οποία παρουσίασαν τα έργα που είχε κάνει η Ομόνοια Κορυτσάς και το σκηνικό με τα οστά. Το καλά σκηνοθετημένο αυτό γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να κατηγορηθεί ο πρόεδρος της Ομόνοιας Κορυτσάς, Ναούμ Ντίσο, ότι με τα έργα, τα οποία έκανε στο κοιμητήριο της Μπομποστίτσας καταστράφηκαν παλιά μνήματα. Οι κάτοικοι του χωριού Μπομποστίτσα, δήλωσαν ότι στο σημείο που έγιναν τα έργα, δεν υπήρχαν μνήματα. Η αλβανική δικαιοσύνη, παίρνοντας αφορμή από τα δημοσιεύματα των αλβανικών ΜΜΕ και δεχόμενη ασφυκτική πίεση από τους εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας (Τσάμηδες, Ερυθρόμαυρη Συμμαχία και άλλους), έσυρε επί ένα χρόνο στα δικαστήρια τον Ναούμ Ντίσο και τελικά τον περασμένο Δεκέμβριο, το εφετείο Κορυτσάς, τον  καταδίκασε με ένα χρόνο φυλάκιση χωρίς αναστολή. Η απόφαση του εφετείου είχε ημερομηνία εκτέλεσης την 15η Ιανουαρίου 2012. Το βράδυ της 14ης Ιανουαρίου ο  εισαγγελέας Κορυτσάς έδωσε παράταση στην ημερομηνία εκτέλεσης της απόφασης του εφετείου μέχρι την 25η Ιανουαρίου 2012.

Οι πραγματικοί λόγοι της καταδίκης Ντίσου
Οι πραγματικοί λόγοι της καταδίκης Ντίσου δεν είναι παρά λόγοι πολιτικοί και θα πρέπει να αναζητηθούν στα πρόσφατα γεγονότα κατά την απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία.
Αξίζει να επισημανθεί  ότι η Αλβανία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Περιφέρεια Κορυτσάς. Χιλιάδες Έλληνες της περιοχής με ατέλειωτα ψυχικά αποθέματα, κυρίως βλαχόφωνοι, αντιστάθηκαν στις πολυποίκιλες πιέσεις και απογράφηκαν ως Αλβανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής. Κι αυτό παρά τους εκφοβισμούς και τις, εξ επαφής, απειλές Αλβανών εθνικιστών.
Στον αντίποδα των αλβανικών πιέσεων, τέθηκε επικεφαλής πριν και κατά τη διάρκεια της απογραφής, ο πρόεδρος της Ομόνοιας Κορυτσάς Ναούμ Ντίσο, ενθαρρύνοντας τους συμπατριώτες του, να απογραφούν και να δηλώσουν ελεύθερα την ελληνική καταγωγή και την ελληνορθόδοξη πίστη τους.
Η συμπαράσταση
Η καταδικαστική απόφαση του Εφετείου Κορυτσάς κατά του πρόεδρου της Ομόνοιας Κορυτσάς, όπως αναμενόταν, προκάλεσε τις αντιδράσεις πολλών βορειοηπειρωτικών και ηπειρωτικών συλλόγων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
Μεταξύ των αντιδράσεων  θα πρέπει να σημειωθεί η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας η οποία καταδίκασε την αντιμειονοτική πολιτική εις βάρος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Ακόμη και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Σαλί Μπερίσα, χαρακτήρισε ως άδικη την απόφαση του Εφετείου Κορυτσάς, κατηγορώντας με σκληρές δηλώσεις, τον Αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης ο οποίος είναι και επικεφαλής της εθνικιστικής οργάνωσης «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία», Κρεσνίκ Σπαχίου.
Ως αποτέλεσμα αυτών των αντιδράσεων ο εισαγγελέας Κορυτσάς, μόλις τρεις ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας διέταξε την αναστολή εκτέλεσης της ποινής μεταφέροντας την ημερομηνία εκτέλεσης της απόφασης του εφετείου Κορυτσάς μέχρι την 25η Ιανουαρίου.  Τι θα πράξει τελικά ο εισαγγελέας Κορυτσάς; Θα τραβήξει το σχοινί στα άκρα; Ή θα συνετιστεί πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τις αβάσιμες κατηγορίες κατά του κ. Ντίσου, που σκηνοθετήθηκαν από αλβανικούς εθνικιστικούς κύκλους και από ακραία στοιχεία που μετέβησαν στην Μπομποστίτσα μόνο και μόνο για να «παίξουν» το συγκεκριμένο παιχνίδι και να εκφοβίσουν τον, υπό αφύπνιση, Ελληνισμό της Κορυτσάς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: