24/1/12

Δεν διάβασα το μνημόνιο

"Οι λεπτομέρειες του Μνημονίου δεν αποτελούσαν μέρος της πολιτικής μου ευθύνης την περίοδο εκείνη", επισήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης λίγο αργότερα στην απάντησή του στο ΣΚΑΪ 100,3.

«Δεν διάβασα το μνημόνιο». Αυτό ανέφερε την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ Πρώτη Γραμμή.

«Δεν διάβασα το μνημόνιο, γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα. Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν ήταν δική μου δουλειά να μελετήσω το μνημόνιο» τόνισε. 

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως συμφωνεί με την ομιλία Σημίτη στο Βερολίνο, αναφέροντας ότι το μνημόνιο υπογράφηκε κάτω από συνθήκες πανικού γιατί υπήρχε ενδεχόμενο παύσης πληρωμών, στηρίχθηκε σε κάποιες παραδοχές που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα με μέτρα που χτυπούσαν την αγορά.

«Η διαπραγμάτευση έγινε πολύ οριζόντια, και έκανε αισιόδοξη και απλοϊκή πρόβλεψη ότι τα πράγματα θα εξελίσσονταν με έναν τρόπο• τα πράγματα δεν εξελίσσονται με τον τρόπο που θες εσύ. Τα αλλεπάλληλα μέτρα οδηγούσαν σε μεγαλύτερη ύφεση γιατί μείωναν τη ρευστότητα.» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Άκουσα προχθές στο Εθνικό Συμβούλιο (σ.σ: του ΠΑΣΟΚ) ότι τα κάναμε όλα καλά 'πικράναμε το λαό αλλά σώσαμε τη χώρα', εγώ δεν το λεω αυτό» πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης. 

Για τις κατά καιρούς επικρίσεις του στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ανέφερε «δεν παίρνω πίσω τις δηλώσεις για τον Παπανδρέου, κάποιους ενοχλεί ο τόνος μου, δεν είναι θέμα αισθητικής, έχει να κάνει με τις δυσκολίες που περνάνε οι άνθρωποι» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, η ανάπτυξη έρχεται μέσα από ξένες κυρίως επενδύσεις και οι επενδυτές δεν πρόκειται να έρθουν αν δεν ξέρουν ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ. 

«Στο ΕΣΠΑ για πρώτη φορά υπερβήκαμε τους στόχους, συμβάλαμε στη μείωση έστω λίγο του ελλείμματος με απορρόφηση ύψους 5 δισ. ευρώ» σημείωσε. 

Ανακοίνωσε ρευστότητα ύψους 1 δισ. ευρώ που θα χορηγηθεί το Μάρτιο στις επιχειρήσεις από τις τράπεζες μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. «Δώσαμε 500 εκατ. από το ΕΣΠΑ σαν εγγύηση στην ΕΤΕΠ για να δώσει 1 δισ. δάνεια και εγγυήσεις στις ελληνικές εμπορικές τράπεζες το Μάρτιο για ρευστότητα στις επιχειρήσεις» είπε. 

Ανακοίνωσε επίσης τον Ιούνιο νέο πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τα μεγάλα οδικά έργα και τα έργα των σκουπιδιών μέσω ΣΔΙΤ που θα φέρει 10 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας από το καλοκαίρι.

Ο υπουργός τόνισε ότι διαφωνεί με τη μείωση του μισθολογικού κόστους, αλλά συμφωνεί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Για τις αντιδράσεις από το κλείσιμο των γγ. Αιγαίου και Μακεδονίας – Θράκης δήλωσε ότι θα επιμείνει στην απόφασή του. «Υπάρχει απόφαση στη Βουλή για να κλείσουμε 10 οργανισμούς. Και για τη γγ. Αιγαίου και για τη γγ. Μακεδονίας όχι μόνο θα επιμείνω, αλλά δεν πρόκειται να χαϊδέψω ξανά τα αφτιά των λαϊκιστών. 110 υπάλληλοι στη γγ. Μακεδονία δεν κάνουν τίποτε, θα στελεχώσουν τη νέα μονάδα για τις επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα.

«Το προσωπικό του ΕΟΜΜΕΧ και 6 θυγατρικών του κλείνει και δυστυχώς φεύγει, περίπου 70 άτομα» πρόσθεσε.

«Πολύ κακώς εισαγγελείς ασχολούνται με ζητήματα που ακουμπάνε με εθνικά θέματα που ακουμπάνε στη διεθνή σφαίρα» τόνισε για το ζήτημα των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. «Οι χθεσινοί εισαγγελείς δεν ασχολήθηκαν με ό,τι έκανε ο Αλογοσκούφης το 2004 (σ.σ: απογραφή), τα στοιχεία είναι επικυρωμένα από την Eurostat, είναι απαράδεκτο άσκοπο και άτοπο αυτό που συνέβη.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: