26/1/12

Οι στρεβλώσεις της αγοράς στα φωτοβολταϊκά

Επί χρόνια στην αγορά των φωτοβολταϊκών υπάρχει μεγάλη «γκρίνια» για τη συμπεριφορά των διαχειριστών του δικτύου, δηλαδή της ΔΕΗ (διανομή) και του ΔΕΣΜΗΕ (μεταφορά). Για το θέμα μάλιστα είχαν κάνει καταγγελίες ακόμη και κλαδικοί σύνδεσμοι όπως ο ΣΕΦ, χωρίς ωστόσο μέχρι πρόσφατα να γίνει κάποια προσφυγή στις εποπτικές αρχές της αγοράς. Κάτι που επέλεξε να κάνει, υποβάλλοντας επίσημη καταγγελία, η εταιρεία Enfinity Hellas, στην προσπάθειά της να υλοποιήσει τα περίπου 20 έργα που διαχειρίζεται, βρέθηκε αντιμέτωπη με το τέρας της γραφειοκρατίας των δικτύων. 

Τι κατήγγειλε η εταιρεία; Τη μη συμμόρφωση των διαχειριστών των δικτύων σε συνολικά έξι υποχρεώσεις τους και ειδικότερα: μη δημοσιοποίηση των αιτήσεων, μη παροχή ενημέρωσης για την εξέλιξη των αιτημάτων σύνδεσης, καθυστερήσεις στην έκδοση προσφοράς σύνδεσης, προφορικό χαρακτηρισμό από τους διαχειριστές περιοχών του δικτύου ως κορεσμένων, μη παροχή στοιχείων για την κατάσταση του τοπικού δικτύου και τέλος μη παροχή πληροφοριών σχετικά με τις τεχνικές απαιτήσεις σύνδεσης των σταθμών ΑΠΕ. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι όλα αυτά που καταγγέλλει η εταιρεία ότι δεν κάνουν οι διαχειριστές, αποτελούν υποχρεώσεις τους με βάση το νόμο 3851/2010. 

Η υπόθεση όμως φαίνεται να παίρνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα τροπή, μετά την πρώτη απόφαση της ΡΑΕ επί της καταγγελίας. Έτσι ο ρυθμιστής της αγοράς, στην πρώτη απόφαση που γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα, δικαιώνει τις καταγγελίες της εταιρείας και ζητεί έγγραφες εξηγήσεις από το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ, διαδικασία που όπως όλα δείχνουν, οδηγεί στην επιβολή προστίμου στους διαχειριστές. 

Τι αναφέρει λοιπόν στο σκεπτικό της απόφασής της η ΡΑΕ; 

1) Τόσο η ΔΕΗ όσο και ο ΔΕΣΜΗΕ δε δημοσιοποιούν ως όφειλαν τη σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων σύνδεσης με το δίκτυο και το σύστημα μεταφοράς 
2) ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ δε δημοσιοποιούν τη λίστα με τα αιτήματα σύνδεσης 
3) Δε δημοσιοποιούν πληροφορίες για τη σύνδεση σταθμών ΑΠΕ 
4) Στις καταστάσεις που ανακοινώνει η ΔΕΗ δεν φαίνεται ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης με αποτέλεσμα να μην είναι σαφής ο χρόνος που μεσολαβεί για την δημοσιοποίηση των πληροφοριών. 
5) Δεν έχουν αναρτηθεί από τη ΔΕΗ οι τεχνικές προδιαγραφές σύνδεσης στα δίκτυα αλλά και ο οδηγός για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών που έχει ζητήσει η ΡΑΕ 
6) Τέλος ο Ρυθμιστής δικαιώνει την Enfinity αναφέροντας ότι όντως εκπρόσωποι του διαχειριστή δικτύου χαρακτηρίζουν προφορικά περιοχές ως κορεσμένες , χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση της ΡΑΕ, όπως προβλέπει ο νόμος. Φυσικά ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως κορεσμένης δεν αποτελεί αρμοδιότητα της ΔΕΗ 

Και βέβαια τα προβλήματα αυτά κάθε άλλο παρά τυπικά είναι. Η μη συμμόρφωση των διαχειριστών με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον τελευταίο νόμο, δημιουργεί τεράστια προβλήματα . Να θυμίσουμε ότι πέρυσι είχαν φτάσει στη ΡΑΕ και άλλες καταγγελίες από μικροεπενδυτές για αδιαφανείς πρακτικές σε συγκεκριμένα περιφερειακά γραφεία της ΔΕΗ. 

Τότε οι διαμαρτυρίες είχαν εστιαστεί σε διάφορα φαινόμενα που δημιουργούσαν υπόνοια για διαφθορά (μη τήρηση σειράς προτεραιότητας, υποβολή μεταγενέστερων αιτήσεων που έλαβαν νεώτερους αριθμούς πρωτοκόλλου που είχαν «κρατηθεί», κατάθεση «πακέτων» αιτήσεων από ένα άτομο κλπ), χωρίς ωστόσο να δοθεί συνέχεια στην υπόθεση καθώς δεν προσκομίστηκαν στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: