30/1/12

Ρεκόρ στις διαγραφές κατέγραψε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης


Τις περισσότερες διαγραφές μελών των τελευταίων 50 χρόνων, κατέγραψε το 2011 το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), οι οποίες ανήλθαν σε 5.354, έναντι 3.976 εγγραφών δημιουργώντας έτσι ένα αρνητικό ισοζύγιο 1.378 επιχειρήσεων, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, όπου παρουσιάστηκαν τα στοιχεία έρευνας για τη δράση της Χριστουγεννιάτικης Πλατείας στον άξονα της Αριστοτέλους, στο κέντρο της πόλης.
Τον Ιανουάριο δε φέτος, από το μητρώο του ΕΕΘ διαγράφηκαν 609 επιχειρήσεις, ενώ ενεγράφησαν 288. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ζορπίδη αυτά τα νούμερα προέρχονται από τα επίσημα στοιχεία, αφού όπως διευκρίνισε υπάρχουν επιχειρηματίες, που έχουν παύσει τη λειτουργία τους, αλλά δεν μπορούν να διαγραφούν καθώς δεν έχουν το απαραίτητο κεφάλαιο για να κλείσουν τις υποχρεώσεις τους.
Το 2010 οι αντίστοιχοι αριθμοί αφορούσαν σε 6.712 διαγραφές και 4.858 εγγραφές, στοιχεία που όμως δεν είναι συγκρίσιμα με το 2011, καθώς πρόπερσι έγινε ξεκαθάρισμα στο μητρώο του επιμελητηρίου, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΕΘ. Υπενθυμίζεται ότι το 2009 οι διαγραφές έφθασαν τις 4.924 και οι εγγραφές ανήλθαν σε 5.125.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ζορπίδης αναφέρθηκε και στο θέμα μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, τονίζοντας ότι οι επιχειρηματίες δεν συμμερίζονται την άποψη της κυβέρνησης ότι με αυτές τις κινήσεις θα επέλθει ανάπτυξη στη χώρα, αντιθέτως ζητούν, όπως και οι επενδυτές, σταθερό φορολογικό, ασφαλιστικό και ευρύτερα οικονομικό περιβάλλον και αξιόπιστο τραπεζικό σύστημα. Επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΕΕΘ, ότι οι τράπεζες με την τρέχουσα πολιτική τους πνίγουν την πραγματική οικονομία, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η έλλειψη ρευστότητας είναι εξίσου σημαντικό πρόβλημα με τη μείωση της κατανάλωσης και την απουσία παραγγελιών».
Αναφορικά με το τελευταίο θέμα που προέκυψε και που το αποθεματικό ύψους 6,5 εκατ. ευρώ του επιμελητηρίου μετατράπηκε από το κράτος σε ομόλογο ύψους 2 εκατ. ευρώ, όπως υποστηρίζει ο κ. Ζορπίδης, ο πρόεδρος του ΕΕΘ, τόνισε ότι με αυτήν την κίνηση ουσιαστικά δένονται τα χέρια του διοικητικού συμβουλίου, που είχε προετοιμάσει, μεταξύ άλλων, να εφαρμόσει σειρά δράσεων κοινωνικής πολιτικής προς τα μέλη της, αλλά και άλλων που σκοπό είχαν την τόνωση της κίνησης στην αγορά.
Παράλληλα, θετικά είδε το 72% των επαγγελματιών τη «Χριστουγεννιάτικη πλατεία». Ως γεγονός που επηρέασε θετικά την κίνηση στην αγορά, καταγράφουν τη δράση «χριστουγεννιάτικη πλατεία» οι έμποροι και επαγγελματίες του κέντρου της Θεσσαλονίκης, με επτά στους δέκα να ζητούν την καθιέρωσή της σε ετήσια βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: