30/1/12

Κόκκινη κάρτα βγάζει η τρόικα στον Λοβέρδο


Κόκκινη κάρτα στο υπουργείο Υγείας βγάζει η τρόικα αναφορικά με τη μηχανογράφηση των νοσοκομείων.
Αν και η ηγεσία του υπουργείου έπρεπε να έχει ολοκληρώσει ήδη τους διαγωνισμούς για την ανάπτυξη πλήρους και ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος στα νοσοκομεία και να τρέξει το πρόγραμμα της μηχανογράφησης των νοσοκομείων με βάση τη διαδικτυακή πλατφόρμα ESY.net, ακόμη οι προσπάθειες αυτές βρίσκονται σε πρώιμα στάδια. Μάλιστα, το υπουργείο έπρεπε ήδη να συλλέγει και να ελέγχει τα δεδομένα, αλλά και να παραδίδει μηνιαίες και ετήσιες εκθέσεις, οι οποίες θα δημοσιεύονται, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει, τουλάχιστον σε βαθμό που να ικανοποιεί την τρόικα.
 
ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΕΚΤ ζητούν από την Κυβέρνηση περαιτέρω μέτρα για τη βελτίωση της λογιστικής, της τήρησης βιβλίων των ιατρικών προμηθειών και των συστημάτων τιμολόγησης. Ειδικότερα εστιάζουν:
 
-Στην ολοκλήρωση της εισαγωγής του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος σε δεδουλευμένη βάση και την τακτική δημοσίευση των ετήσιων ισολογισμών όλων των νοσοκομείων.
 
-Στον υπολογισμό των αποθεμάτων και των ροών των ιατρικών προμηθειών σε όλα τα νοσοκομεία χρησιμοποιώντας το ενιαίο σύστημα κωδικοποίησης για τις ιατρικές προμήθειες που αναπτύχθηκε από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας και το  Ερευνητικό Κέντρο Βιολογικών Υλικών για το σκοπό της προμήθειας ιατρικού υλικού.
 
-Στην έγκαιρη αποστολή δελτίου τιμολόγησης του κόστους θεραπείας, όχι αργότερα από 2 μήνες, προς τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, προς άλλες χώρες της ΕΕ και προς ιδιωτικές ασφαλιστικές για τη θεραπεία των αλλοδαπών/μη κατοίκων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: